Angelo Verploegen▶
De uitdaging zit in het vasthouden van de concentratie
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Trompettist Angelo Verploegen (Oss, 22 december 1961) doet zijn intrede in de Nederlandse jazzwereld in de late jaren tachtig en toont zich een veelzijdig muzikant. Hij speelt moderne jazz, maar ook hardbop met The Houdini's, is te vinden in big bands, zoals Maiden Voyage en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, maar ook in (vrije) improvisatiegroepen, zoals Bik Bent Braam en Toïs. Zelf maakt hij geen onderscheid. In de jazzblog Draai Om Je Oren zei hij hierover: 'De kern van jazz, voor mij persoonlijk, is communicatie. Jazz, in welke stijl dan ook, gaat over communiceren. Het klinkend resultaat hangt af van de mate van het wederzijdse respect en vertrouwen tussen de musici, en van de mate van actie en reactie. Jazz is verwarren, verrassen, associëren, ontroeren, exalteren.' In de loop der jaren is daarnaast zijn rol als producer van binnen- en buitenlandse CD's steeds belangrijker geworden.

1980

Vanuit zijn geboorteplaats Oss gaat Angelo Verploegen naar Amsterdam, om er muziekwetenschap te studeren. Daar leert hij onder meer stemperformer Jaap Blonk en saxofonist Bart van der Putten kennen. Ze gaan samen muziek maken, onder meer in Blonks groep Splinks. Tevens wordt hij lid van de Maiden Voyage Big Band onder leiding van trompettist Jeff Reynolds, en later ook van de Frank Grasso Big Band. Met beide orkesten maakt hij plaatopnamen.

1986

Gitariste Corrie van Binsbergen vraagt hem voor haar groep Corrie en de Brokken, waarvan hij tot 1990 deel zal uitmaken. Hij is ook te horen op haar eerste CD Alles Beweegt.

1987

Met het orkest van de Boulevard of Broken Dreams toert Verploegen uitgebreid door Canada. Tijdens deze tournee ontstaat het idee om een soort hardbop te gaan spelen, met de saxofonisten Rolf Delfos en Boris van der Lek. Uiteindelijk ontstaat hieruit het sextet The Houdini's, met pianist Erwin Hoorweg, bassist Stefan Lievestro en drummer Pieter Bast. De groep, die nog enige bezettingswijzigingen zal ondergaan, maakt nationaal en internationaal furore, en gaat op tournee naar Duitsland, Frankrijk, Portugal, de VS, Canada en Australië.

1990

Angelo Verploegen krijgt een rol in de begeleidingsgroep van zangeres Denise Jannah en is te horen op haar debuut-CD Take It From the Top. Saxofonist Jasper Blom vraagt hem voor zijn nieuwe, pianoloze kwintet Zut Alors!, dat in 1991 met Pie Dough zijn enige plaatopname maakt.

1995

The Houdini's spelen in het Amsterdamse Concertgebouw in het programma Classics In Jazz. Samen met Nieuw Sinfonietta Amsterdam spelen ze een bewerking van muziek uit de opera Porgy And Bess van George Gershwin. De CD verschijnt later dat jaar op het klassieke label Channel Crossings.

1997

Angelo Verploegen begint zijn eigen trio, Toïs. Hierin wil hij meer ruimte geven aan open improvisaties, met bassist Tjitze Vogel en drummer Bram Wijland. De debuut-cd An Angel's Work Is Never Done komt uit op het Via-label. Twee jaar later volgt een twee album, Forbidden Fruit, op Turtle Records. Corrie van Binsbergen neemt hem op in haar grote ensemble Corrie en de Grote Brokken. Dirigent Henk Meutgeert vraagt hem voor zijn Jazz Orchestra of the Concertgebouw, waarvan Verploegen in 2007 artistiek leider wordt. Met The Houdini's wordt een Gil Evans-programma uitgevoerd in samenwerking met het Schönberg Ensemble onder leiding van John Adams. Het nieuwe CD-label Challenge benadert Angelo Verploegen als producer en A&R-manager, een functie die hij tot en met 2000 zal vervullen. Hij is daar onder meer verantwoordelijk voor het label A Records, en helpt ook het label Buzz (voor wat experimentelere geïmproviseerde muziek) op te zetten.

2001

Bassist Tony Overwater vraagt hem voor zijn nieuwe kwintet, waarmee een theatertoer wordt ondernomen rond de kinderverhalen van Max Velthuijs over Kikker. De succesvolle muziek wordt vastgelegd op een tweetal CD's: Kikker Swingt (2003) en Kikker Heeft De Blues (2007).

2002

Met gitarist Ed Verhoeff en bassist Eric van der Westen formeert Verploegen een nieuw trio, dat kamermuziekachtige jazz natreeft. Bij A Records komt de eerste CD uit: The Night and The Daydreamer. Vanaf 2005 gaat de groep verder onder de naam Amsterdam Jazz Trio. Op uitnodiging van het Amsterdamse Concertgebouw en het Filmmuseum spelen The Houdini's nieuwe muziek bij de Buster Keaton-klassieker The General. Pianist-componist Michiel Braam vraagt Verploegen voor zijn Bik Bent Braam.

2003

Verploegen gaat deel uitmaken van de band Groove Troopers van pianist-componist Martin Fondse. Hij is ook te horen op de cd Zoom Zoo.

2005

De artistiek leider van het Bimhuis, Huub van Riel, geeft Angelo Verploegen een carte blanche-avond. Hiervoor inviteert hij onder meer het Japanse trompet-pianoduo Natsuki Tamura en Satoko Fuji. Met Verploegen zelf en met Misha Mengelberg als tweede pianist spelen ze als dubbelduo. De VPRO-radio maakt opnamen, die twee jaar later uitkomen op het Japanse Libra Records. Dezelfde avond gaat ook het nieuwe kwartet Executive Lounge in première. Hiermee wil Verploegen 'lounge-achtige grooves en klanken onderzoeken in een semi-akoestische bezetting', aldus de hoestekst van de CD, die in 2007 uitkomt. Jeroen van Vliet speelt Fender Rhodes in de groep en de ritmesectie bestaat verder uit bassist Eric van der Westen en drummer Jasper van Hulten. De in Nederland woonachtige Koreaanse pianist Soo Choo vraagt Verploegen als vaste gast bij haar trio, dat zo een kwartet wordt. Gezamenlijk nemen ze de CD Prayer op.

2006

Bassist Egon Kracht vraagt Angelo Verploegen als opvolger van Eric Vloeimans voor zijn bewerking van Bachs Matthäus Passion, waarmee hij in de lijdenstijd de theaters doorgaat. Ook in de volgende jaren (tot en met 2009) maakt Verploegen deel uit van dit ensemble, dat onder de naam The Troupe opereert.

2007

Verploegen werkt mee aan de muziektheaterproductie Hartfalen van Orkater. Tijdens het Holland Festival is hij te horen in Paul Koeks Sharing The Same Shade, uitgevoerd door ZT Hollandia.

2008

Gitarist Marc van Vugt vraagt Verploegen voor de nieuwe bezetting van zijn Big Bizar Habit.

2010

Met Egon Kracht & The Troupe voert Angelo Verploegen de nieuwe Judas Passion uit, op muziek van Kracht, met tekst van Jeroen van Merwijk. Hij speelt mee op Little Prince, het tweede album van de in Nederland woonachtige Koreaanse pianiste Soo Cho dat in oktober wordt uitgegeven door Challenge Records.

2011

Angelo Verploegen neemt met producer Hein van de Geyn de solo-cd The Ballad Album op. Hij interpreteert op de plaat zijn favoriete nummers en blijft daarbij zo dicht mogelijk bij de originele melodie. De trompettist wordt terzijde gestaan door pianist Marc van Roon, bassist Guus Bakker. drummer Jasper van Hulten en engineer Chris Weeda. Het album Close Enough van Three Horns and a Bass wordt door het Amerikaanse jazzblad Downbeat uitgekozen tot een van beste cd’s van 2011. Zoals de naam aangeeft bestaat dit kamerjazzensemble van altsaxofonist Paul van Kemenade uit drie blazers en een bassist. Naast Angelo Verploegen maken ook trombonist Louk Boudesteijn en contrabassist Wiro Mahieu deel uit van het kwartet.

2012 - 2016

Verploegen doceert trompet aan de jazz- en popafdeling van de HKU en ArtEZ. Hij speelt mee op de cd van Flex Bent Braam dat hoort bij het boek Ik Ben Een Gemankeerde Saxofonist - Lucebert & Jazz (2013) en is op bugel en trompet te horen op het album Ode To A Dream (2014) van Lonesome Orchestra, de neoklassieke band van toetsenisten Sebastiaan Koolhoven en Ton Snijders. In voorjaar 2014 verschijnt de integrale uitvoering van Egon Krachts Stabat Mater, Stabat Pater op cd. Angelo Verploegen doet in 2014 als lid van de David Kweksilber Big Band mee aan SPEELAFSPRAAK!, een muziekeducatieproject voor en met kinderen op de basisschool. De DKBB verzorgt in oktober 2014 het openingsconcert van het Bimhuis-jubileumweekend. Het orkest krijgt landelijke aandacht met het speciale Koningsdagconcert dat in april 2015 gegeven wordt in aanwezigheid van de koning en de koningin. The Houdini's doen in het voorjaar van 2016 een gezamenlijke tournee met gitarist Anton Goudsmit.

2018 - 2019

Angelo Verploegen bespeelt op zijn album The Sweetest Sound (2018) de flugelhorn in een hernieuwde samenwerking met gitarist Ed Verhoeff en bassist Eric van der Westen. De muziek is in een intieme, drumloze setting live in de studio opgenomen. Op het volgende album The Duke Book (2019) voert Verploegen het orkestrale werk van Duke Ellington en Billy Strayhorn uit in een minimale bezetting van flugelhorn en drums (Jasper van Hulten).

Het New World Quartet heeft een niet alledaagse bezetting, met trompet (Verploegen), baritonsaxofoon (Jan Menu), accordeon (Rik Cornelissen) en contrabas (Egon Kracht). Het kwartet is opgericht op initiatief van Egon Kracht als middel om zijn muzikale visie en zijn inzet voor een gezonder milieu samen te brengen in nieuw repertoire. Het album Dances (2019) bevat voornamelijk composities van Kracht. Angelo Verploegen maakt deel uit van Chris Abelen 7 van trombonist en componist Chris Abelen. Het septet begeleidt zangeres Lorena Del Mar tijdens de uitvoering van de liederencyclus Songs On The Eve Of Dismissal, op 23 juni 2019 in het Bimhuis. Een album met een opname van het concert verschijnt een jaar later als digitale download.

2020 - 2021

The Art Of Traveling Light (2020), Verploegens derde soloalbum voor het label Just Listen Records, bevat muziek uitgevoerd door een trio zonder bas. Verploegen neemt de cd op met drummer Jasper van Hulten en gitarist Wim Bronnenberg. In deze periode maakt Angelo Verploegen ook deel uit van het Trio Izaline Calister, samen met gitarst Ed Verhoeff.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van NRC Handelsblad, Noordhollands Dagblad, Rob Becker, de Volkskrant & voornaam achternaam.

Discografie

Corrie & De Grote Brokken - Kado uit de hel

Toon alles


Beelden uit het archief


Zijn naam zegt het al: van fluweelzacht engelengeluid tot hard en hoog tetteren.

Corrie van Binsbergen

gitarist