Martijn Vink▶
Het moet met liefde anders wordt het snel leeg
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

‘Ik heb met heel veel stijlen wat, en ben eigenlijk gewoon in de jazz gerold’, zegt Martijn Vink (Culemborg, 6 augustus 1974) in een interview met de Slagwerkkrant uit 2011. Hij wordt gekwalificeerd als ‘Neerlands beste jazzdrummer’ (De Telegraaf) en ‘de inventiefste drummer van Nederland’ (de Volkskrant). Al jong bouwt Martijn Vink ervaring op in big bands en orkesten, vaak met internationaal beroemde gastsolisten. Daarnaast speelt hij in talrijke groepen, waaronder New Cool Collective, The Ploctones en de band van Anouk. Vink speelt op drums uit de jaren zestig en zeventig, en heeft een andere stijl dan veel van zijn generatiegenoten. ‘Ik speel vrij zacht en gebruik oude bekkens met een donkere klank, dat is voor veel bandjes wel wennen’, zegt hij in een interview met De Bassist. Martijn Vink geeft ook les aan het Conservatorium van Amsterdam.

1974 - 1996

Martijn Vink blijkt al op jonge leeftijd een getalenteerde jazzdrummer. Op zijn zestiende speelt hij sessies met Eric Vloeimans in het Rotterdamse jazzcafé Thelonious. Op het Hilversums Conservatorium krijgt hij les van Cees Kranenburg. Tijdens zijn opleiding speelt hij al met big bands in het Oosten van het land en toert hij door Europa met het Duitse hard-bopkwintet NEA.

1996 - 2006

Vinks professionele carrière kent een vliegende start. Hij speelt in de bands van grote Nederlandse talenten zoals Jesse van Ruller, Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Jasper Blom en Benjamin Herman. In veel verschillende bezettingen speelt hij samen met bassist Frans van Geest, waaronder het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Rond 2002 wordt hij drummer bij het Brussels Jazz Orchestra, waar hij solisten als Dave Liebman en Kenny Werner begeleidt. Gastdirigente Maria Schneider complimenteert hem in een artikel in het Belgische dagblad De Tijd. Vink wordt lid van de bands van zijn generatiegenoten Tineke Postma en Martijn van Iterson.

2007 - 2012

In 2007 evolueert het gezelschap Goudsmit, Trujillo, Vierdag en Vink tot The Ploctones. Deze band spreekt een groot publiek aan, vooral rond het verschijnen van de CD 050 in 2009. Vink speelt ook in nieuwe bands van Jeffrey Bruinsma, Louk Boudesteijn, Rob van de Wouw en Harmen Fraanje. In 2010 staat Martijn Vink op North Sea Jazz met de Amerikaanse saxofonist Chris Potter. Na 124 optredens en 8500 verkochte cd’s verlaat hij in mei 2011 tijdelijk The Ploctones. Eerder dat jaar is hij drummer in de band van rockzangeres Anouk geworden. Van gitarist Philip Catherine verschijnt in 2011 een cd met Martijn Vink en Karel Boehlee als begeleiders.

2013 - 2014

Vink keert weer terug bij The Ploctones en neemt met de band het album Ploc (2013) op. Het volledig geïmproviseerde jazzfunkconcert met toetsenist Ronald Kool, bassist Michel van Schie, zangeres Linda Bloemhard en gitarist Reinier Baas, op de Mullerpier #3 aan de Jacobskade in Rotterdam in juli 2013, verschijnt een jaar later op het album Grooves From The Cloud. Een van Vinks buitenlandse optredens in deze periode is in maart 2013 in Belgrado met de band van de Servische pianist Bojan Zulfikarpašić. Hij maakt in augustus 2014 deel uit van Trio Peter Beets tijdens het programma Opera Meets The Blues in het Concertgebouw Amsterdam. Daarnaast treedt de drummer op met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Metropole Orkest.

2015 - 2016

Martijn Vink tourt met de band van Tineke Postma en speelt met haar onder meer op 17 april 2015 in het Concertgebouw in Amsterdam. Hij maakt met bassist Jeroen Vierdag en gitarist Jesse van Ruller deel uit van de band van zangeres Francien van Tuinen. De zangeres treedt op met liedjes van haar album Countrified (2015) waarop invloeden zijn te horen uit folk en indiepop. Ze staat met haar band onder meer op North Sea Jazz 2015. De drummer doet ook twee andere optredens op het festival: tijdens de uitvoering van een speciaal voor het festival geschreven compositie van gitarist Reinier Baas en met het Jasper Blom Quartet. Van laatstgenoemde groep verschijnt in 2015 het album Audacity. Vink is samen met pianist Miguel Rodríguez speciale gast bij het optreden van de BvR Flamenco Big Band van saxofonist Bernard van Rossum op de Flamenco Biennale 2015 in Amsterdam. De 11 Years Stoertoer van The Ploctones neemt het grootste deel van de maanden oktober en november in beslag. De volgende tournee staat voor het najaar van 2016 gepland.

2017 - 2019

Martijn Vink is als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam (jazz) en Codarts Rotterdam (pop). De drummer maakt samen met bassist Thomas Bramerie deel uit van het Bojan Z Trio van pianist Bojan Zulfikarpasic. Het trio mengt jazz en hedendaags klassiek spel met volksmuziek uit voormalig Joegoslavië. Vink is als drummer van het Metropole Orkest te horen op platen van onder anderen Reinier Baas & Ben van Dungen, blinde zanger en gitarist Raul Midón uit New Mexico en de Amerikaanse gitarist Cory Wong. The Jasper Blom Quartet presenteert op 13 april 2019 in het Bimhuis de dubbel-cd Polyphony. Het album bevat opnamen die een jaar eerder op dezelfde locatie zijn gemaakt samen met Belgische trompettist Bert Joris en Duitse trombonist Nils Wogram.

2020 - 2021

Een deel van de geplande concerten tijdens de POLYPHONY 3: Boy Edgar Prize Concert Tour van het Jasper Blom Quartet, afwisselend met pianisten Pablo Held en Harmen Fraanje, moet vanwege de coronacrisis worden geannuleerd.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Hans van der Woerd, Jeroen Dietz, Louis Obbens, NJA Bulletin nr. 93 & Steven Rieder.

Live

vr 20 sep 2024 - METROPOLE ORKEST & SOMI

Toon alles


Discografie

Metropole Orkest - Perfect Vision: The Esquivel Sound

Toon alles


Beelden uit het archief


Voor mij de ideale drummer. Hij orkestreert en arrangeert vanachter zijn drumstel. Geweldig.

Jasper Blom

saxofonist