Michiel Borstlap▶
Ik denk niet in stijlen
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Michiel Borstlap (Den Haag, 5 augustus 1966) heeft een internationale reputatie opgebouwd als een virtuoze pianist die jazz mengt met klassieke en eigentijdse invloeden. Rond zijn afstuderen leidt hij een sextet met in de frontlinie drie aanstormende en al snel ook toonaangevende bandleiders: Eric Vloeimans, Benjamin Herman en Yuri Honing. Borstlap wint in 1996 de BMI/Thelonious Monk Jazz Composers Competition met Memory Of Enchantment, dat op CD wordt opgenomen door Herbie Hancock en Wayne Shorter. Naast jazz componeert hij onder meer een Arabische opera en filmmuziek, waarvoor hij een Gouden Kalf ontvangt. Zowel op het podium als in de studio profileert Borstlap zich als spil tussen verschillende muzikale werelden: jazz, jazzrock, impro, pop en dance. Spontane improvisaties voor publiek leiden tot een langdurige samenwerking met de Britse drummer Bill Bruford en tot het trio BBG, met de ICP-musici Han Bennink en Ernst Glerum, dat met de CD Monk Volume One een Jazz Edison Jazz wint. Borstlap treedt geregeld op met dj's en popvedetten, onder wie Gino Vannelli en Trijntje Oosterhuis. Zijn grootste verkoopsucces haalt hij met de CD/DVD Solo 2010, waarop hij vrijwel uitsluitend solo piano speelt.

1966 - 1992

Michiel Borstlap wordt in Den Haag geboren en groeit op in Utrecht. Hij komt uit een artistieke familie; zijn ouders zijn avant-gardecomponist Dick Borstlap en schrijfster Bertien de Moor. In zijn jeugd brengt hij veel tijd door bij oom Heppe en tante Margriet de Moor, respectievelijk beeldend kunstenaar en schrijfster. Als vijfjarige begint hij met klassieke pianolessen. Vanaf zijn negende volgt hij lessen jazzpiano bij Hans Heinhuis. Na de middelbare school gaat Borstlap naar het Hilversums Conservatorium, waar hij les krijgt van Henk Elkerbout en Rob Madna. In 1992 studeert hij summa cum laude af. In hetzelfde jaar verschijnt de eerste CD van zijn sextet en wint hij de prijs voor beste solist bij de Europe Jazz Contest in Brussel.

1993 - 1996

Borstlap treedt op met verschillende bands en componeert muziek voor zijn eigen sextet, met in de frontlinie trompettist Eric Vloeimans en saxofonisten Benjamin Herman en Yuri Honing. De bandleden worden in de pers unaniem geprezen om hun opmerkelijke technische begaafdheid en improvisatietalent. Borstlap brengt veel tijd door in New York dankzij een studiebeurs. In 1996 verschijnt The Sextet Live!, een registratie van een concert in het Bimhuis. In september wint hij de BMI/Thelonious Monk Jazz Composers Competition met Memory Of Enchantment. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 dollar verbonden. Tijdens de uitreikingsceremonie in Washington D.C. wordt de compositie uitgevoerd door saxofonist Wayne Shorter en pianist Herbie Hancock. CNN en ABC Television doen live verslag van de ceremonie.

1997 - 1999

Op het SJU Festival van 1997 presenteren Michiel Borstlap en Yuri Honing hun jazzrockgroep White House. Huub van Riel, artistiek directeur van het Bimhuis, koppelt Borstlap aan de ritmesectie van het ICP Orchestra, namelijk bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink. De ontmoeting vindt plaats op het podium van het Bimhuis in mei 1997 en is een succes bij zowel musici als publiek. In juli 1997 verschijnt de CD 1+1 van Wayne Shorter en Herbie Hancock, met daarop een akoestische uitvoering van Borstlaps Memory Of Enchantment. White House speelt op het North Sea Jazz Festival. Van het optreden met Glerum en Bennink verschijnt een CD. Op uitnodiging van de VPRO stelt Borstlap in 1998 een gelegenheidsformatie samen met daarin bassist Jimmy Haslip. Borstlaps sextet speelt in het Concertgebouw, in het voorprogramma van Chick Corea & Origin. In december treedt hij op met de klassieke pianist Ivo Janssen. Begin 1999 tekent Borstlap een platencontract bij Polygram/Verve. Op het sublabel EmArcy verschijnt de CD Body Acoustic. Borstlap presenteert zijn gelijknamige band op North Sea en speelt op de Verve Label Night tijdens het festival Umbria Jazz. Hij verhuist naar Amsterdam en sluit een sponsordeal met United Airlines.

2000 - 2002

De Jimmy Haslip/Michiel Borstlap Electric Band gaat in 2000 tweemaal op tournee. Een optreden van de band op het SJU Jazzpodium in Utrecht verschijnt dat jaar op de CD LiveLine. In april 2000 doet Borstlap mee aan een jam-sessie in het Bimhuis met zangeres Trijntje Oosterhuis. In 2001 geeft hij een reeks soloconcerten. Gramercy Park, zijn derde uitgave op Universal, is een box met drie CD's: één met solo-opnamen, één met diverse trio's, en één gemaakt in samenwerking met Soulvation, het dance-project van dj Ronald Molendijk. Op North Sea speelt hij met bassist Essiet Essiet en drummer Jeff 'Tain' Watts. In 2002 krijgt de samenwerking met Trijntje Oosterhuis vaste vorm en vinden verschillende optredens plaats van Trijntje Oosterhuis/Michiel Borstlap & Acoustic Band. Er verschijnt een DVD met een documentaire over het Michiel Borstlap Sextet op tournee in China, geregisseerd door Jop Pannekoek. Eind 2002 verzorgt hij optredens met de Oezbeekse zangeres Yulduz Usmanova en de Spaanse percussionist Josep Vincent.

2003 - 2004

Borstlap speelt in het elektronisch georiënteerde kwartet Redux met gitarist Jesse van Ruller. Op het World Port Jazz Festival te Rotterdam treedt hij op in een trio met bassist Stefan Lievestro en drummer Bill Bruford. Op North Sea 2003 speelt de Michiel Borstlap Electric Band met gitarist Pat Metheny, die als artist-in-residence op het festival met een aantal zelf geselecteerde Nederlandse jazzartiesten optreedt. In augustus vertrekt Borstlap naar Cairo voor een spoedklus: in tien weken de eerste Arabische opera schrijven, in opdracht van de emir van Qatar. Hij wordt bijgestaan door muziekjournalist Melchior Huurdeman. Op 14 oktober 2003 gaat de opera Ibn Sina in première in Qatar, als onderdeel van een feestprogramma voor Amerikaanse gasten. In januari 2004 treedt hij tien keer op met zangeres Edsilia Rombley. In dezelfde maand verschijnt de CD Piano Solo: Standards. Op North Sea sluit hij de vrijdagavond af met DJ Maestro. Eind 2004 verschijnt de live-CD Every Step A Dance Every Word A Song van Bruford-Borstlap. Het duo maakt ook de DVD In Concert In Holland.

2005 - 2007

In 2005 verschijnt de CD Coffee & Jazz van het Michiel Borstlap Trio in een gelimiteerde Japanse editie. Coffee & Jazz is in Nederland aanvankelijk alleen verkrijgbaar via het gelijknamige Amsterdamse koffiehuis. De CD vermeldt de sponsors Tommy Hilfiger, Cadillac en United Airlines. De release wordt in september gevierd in een vol Paradiso. Tijdens de avond presenteert Borstlap zijn nieuwe band Elektron, met trompettiste Sanne van Hek. Van het trio BBG (Bennink, Borstlap, Glerum) verschijnt een CD/DVD met audio- en video-opnamen van live-optredens. In november 2005 verschijnt bij de internationale uitgeverij Sher Music Co. het European Real Book, met twee partituren van Borstlap, waaronder Memory Of Enchantment. Borstlap zondert zich af in Italië om een boek te schrijven. In oktober 2006 verschijnt Opera In Qatar bij uitgeverij Van Oorschot, een nauwkeurig verslag van de gang van zaken rondom de opera die Borstlap schreef in opdracht van de emir van Qatar. In Theater Borra in Amersfoort maakt hij kennis met popzanger Gino Vannelli, die tijdelijk in Nederland verblijft. In november gaan de twee op tournee. In april 2007 spelen zij twee nummers in het tv-programma De Wereld Draait Door en in juli treden ze op tijdens North Sea Jazz.

2008 - 2009

Borstlap maakt de soundtrack voor de speelfilm Tiramisu van Paula van der Oest, die in januari 2008 in première gaat. Zijn nieuwe CD Eldorado, een samenwerking met producer Reinder van Zalk (onder anderen van Lange Frans & Baas B), heeft een eigentijds nu-jazz-geluid, met naast piano en toetsen veel samples en elektronische beats. In februari 2008 verschijnt de tweede CD van Bruford en Borstlap, met live-opnamen uit 2006 en 2007. Vanaf oktober 2008 verzorgt Borstlap elke eerste maandag van de maand de avond Eldorado Club in de Amsterdamse club Sugar Factory. Ook in oktober wint hij een Gouden Kalf voor de soundtrack van Tiramisu. Van het trio BBG verschijnt de CD Monk Volume One met uitsluitend composities van Thelonious Monk. Het album is een initiatief van oud-Philips-topman Cor Boonstra en is opgenomen in diens Antwerpse woning, een voormalige balletschool. Monk Volume One wint de Edison Jazz Award 2009.

2010

Borstlap werkt mee aan een radiodocumentaire over Jelle de Vries, die honderden liedjes en teksten schreef voor de VARA. Hij neemt tien liedjes op, waaronder Klatergoud, dat hij ook speelt tijdens solo-optredens. In februari verschijnt de CD/DVD Solo 2010. De CD is opgenomen in zijn eigen studio in zijn nieuwe huis in Nigtevecht. De DVD bevat een videoregistratie van een solo-optreden in Maastricht en een opname van Borstlaps band in de club Blues Alley in Washington D.C. Borstlap werkt aan de soundtrack van Son Of The South, een filmproject van regisseur Barry Alexander Brown en producer Spike Lee. Het festival Haarlem Jazzstad presenteert in augustus 2010 de Michiel Borstlap Special Night, waarop de pianist solo optreedt, met band en met dj Ronald Molendijk. Het vormt de aftrap van zijn solotournee. Het festival Jazz International Rotterdam vraagt Borstlap in 2010 als gastprogrammeur. Onder het motto Personal Voices presenteert hij onder anderen collega-pianisten Simon Nabatov en Gideon van Gelder en treedt hij op met zangeres Lori Lieberman.

2011

Na optredens op The Hague Jazz en North Sea verschijnt in oktober het album Blue, vernoemd naar zijn dochter die op 15 juni wordt geboren. Blue is ook de titel van een serie theaterconcerten die in september van start gaat.

2012

In mei verschijnt het album 88 van het Michiel Borstlap Trio, dat verder bestaat uit Boudewijn Lucas (bas) en Erik Kooger (drums).

2013

Op het soloalbum Reflective zijn composities met invloeden te horen van minimal music van componisten als Philip Glass en Ludovico Einaudi. Een van de opvallende nummers op de cd is Borstlaps interpretatie van Birds, het nummer waar Anouk op 18 mei mee in de finale staat van het Eurovisie Songfestival.

2014 - 2015

Michiel Borstlaps volgende album Frames (2014) bevat weer louter eigen composities. De opnamen vinden in augustus plaats in studio Kippenschuur in Vreeland. Het optreden op 3 oktober 2014 samen met jazz- en soulzangeres Sherry Dyanne in de Amsterdamse North Sea Jazz Club smaakt naar meer. De twee stellen een programma samen met muziek uit het American Songbook en eigen composities en gaan op tournee onder de titel Key Songs. De pianist treedt in september 2015 op in de Amsterdam ArenA tijdens een editie van het Amsterdam Jazz Festival. Hij speelt werk van zijn albums Blue, Reflective en Frames en sluit af met Round Midnight van Thelonious Monk. Opnamen van het concert verschijnen begin 2016 op cd en dvd.

2016

In februari en maart is Michiel Borstlap in theaters te zien met het Scapino Ballet. Hij begeleidt twaalf dansers tijdens de dansvoorstelling Pas De Deux. De choreografie is van Ed Wubbe. In oktober start in Den Haag de tournee Ode To Billie Holiday van Michiel Borstlap samen met zangeres Sherry Dyanne.

2017

Het album Velvet gaat over vriendschap en verlangen. De titel verwijst naar The Velvet Room, de studio van Michiel Borstlap aan de rivier de Vecht, net onder Amsterdam. Daar geeft hij ook intieme concerten op zijn Steinway D-vleugel en de Georg Schwechten Upright Piano uit 1912 waarop hij leerde spelen. Hij neemt de upright piano mee voor een uitgebreide concertreeks. Een van de 35 zalen waar hij speelt, is Paradiso Amsterdam. Opnamen van concerten in De Kleine Komedie in Amsterdam (6 oktober 2017) en Stadsgehoorzaal Leiden (22 december 2017) worden door Gramercy Park Music als download uitgebracht onder de titel Michiel Borstlap Live: Special Edition Velvet. Het studioalbum Velvet wordt genomineerd voor de Edison Publieksprijs 2017.

2018

Het album Georg is vernoemd naar de meer dan honderd jaar oude piano van Michiel Borstlap. De cd bevat twaalf korte zogenaamde Muses, aangevuld met eerder gecomponeerde werken als BlueSyl, Two Lines, Memory Of Enchantment en een bewerking van All Of Me van John Legend. Borstlaps geluidssculptuur Audire et Videre I maakt deel uit van de permanente collectie van Museum de Fundatie in Zwolle.

2019 - 2021

Michiel Borstlap onderneemt een uitgebreide duotournee met harpiste Lavinia Meijer. Hij geeft daarnaast soloconcerten in Nederland, België, de Baltische staten, Rusland, Zuid-Afrika en China. Op het album The Power Of Music Plays Silence And Shadow Within (2019) worden de composities Power en Within geremixt door producer Reinder van Zalk. Een andere producer met wie de pianist samenwerkt, is techno dj Joris Voorn. Hij speelt mee op diens album \\\\ (Four) in het door beide muzikanten gecomponeerde nummer Blanky. Deze samenwerking wordt in zomer van 2020 voortgezet op de 12” EP Michiel Borstlap Plays Joris Voorn Part 1.

De pianist werk tijdens de coronacrisis aan het album MVSES, een samenwerking met Andante Piano. Vanaf 15 januari 2021 wordt om de twee weken een nieuwe single online uitgebracht. Alle singles vormen tezamen het album. MVSES bevat in totaal acht nummers, met vier nieuwe werken en ook twee liveopnames van optredens in Paradiso en TivoliVredenburg. Op het album voegt Borstlap verschillende solo pianotechnieken samen die de afgelopen jaren voor hem relevant zijn geweest. Hij noemt het zelf 'een klassieke aanpak met een new age touch'. De pianist meldt in juli 2021 via sociale media dat MVSES meer dan vijf miljoen keer is beluisterd via diverse streaming platforms.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van De Stem, Floortje Leemans, Frans Schellekens, Het Parool, Jaap van de Klomp, Lynne Leegte, NRC Handelsblad, Nieuwsblad van het Noorden, Trouw & de Volkskrant.

Discografie

Joris Voorn - \\\\ (Four)

Toon alles


Beelden uit het archief


Michiel's weergaloze spel bevat een palet aan kleuren en sferen ..heerlijk!

Denise Jannah

zangeres