Joan Reinders▶
De muziek van Thad Jones greep me bij de strot
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Joan Reinders (29 juni 1959, Gramsbergen) is trombonist, componist en arrangeur en sinds 1990 orkestleider van het Millennium Jazz Orchestra. Met het orkest staat hij onder meer op het North Sea Jazz Festival, in het Concertgebouw in Amsterdam, op het festival The Hague Jazz en het International Association for Jazz Education (IAJE) in New York. Als arrangeur schrijft hij verder voor onder anderen het Metropole Orkest, de WDR Big Band in Keulen, de bigband van de Hessischer Rundfunk in Frankfurt, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en Marinierskapel der Koninklijke Marine. Hij werkt als gastdirigent bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de WDR Big Band en op de conservatoria van Amsterdam, Weimar, Göteborg, Gent en Barcelona. Op 7 november 2003 krijgt Joan Reinders de Peter Schilperoort Award voor zijn bijdragen aan de Nederlandse jazzmuziek.

1977 - 1989

Joan Reinders is opgegroeid met klassieke muziek en kent zijn weg in de harmonie- en fanfarewereld. Hij studeert trombone en arrangeren op de conservatoria in Zwolle en Hilversum (1977-1983) en Enschede (1985-1986) en krijgt les van onder anderen Bart van Lier, Jerry van Rooyen, Frans Elsen, Cees Smal en Gerrit Boomsma. Tijdens zijn studie groeit zijn liefde voor de jazz. Zijn grote muzikale held is de Amerikaanse trompettist, componist en bandleider Thad Jones (1923-1986). Als freelancer maakt Reinders deel uit van radio- en televisieorkesten Skymasters, het VARA Dansorkest en het Metropole Orkest. Daarnaast treedt hij op als onderdeel van The John Clayton Big Band, het orkest van de Amerikaanse contrabassist John Clayton. Reinders is te horen op het album Tribute To ... (1987) en begeleidt met de bigband internationale jazzartiesten zoals zanger Sarah Vaughan, trombonist Al Grey, trompettist Harry 'Sweets' Edison, saxofonist Frank Foster, vibrafonist Milt Jackson en drummer Jeff Hamilton.

1990 - 2000

Reinders neemt in augustus 1991 deel aan de masterclasses van de Amerikaanse trombonist Bob Brookmeyer tijdens de Amsterdam Summer University in Felix Meritis. Hij is dan al een jaar orkestleider, componist en arrangeur van Big Barchem Band, een orkest uit de Achterhoek waar hij sinds midden jaren tachtig bij betrokken is. Het orkest, dat bestaat uit Nederlandse en Duitse muzikanten, geeft Reinders door de jaren heen de gelegenheid om te werken met en te schrijven voor onder meer Toots Thielemans (1922-2016), saxofonist en fluitist Lew Tabackin, trompettisten Bobby Shew en Kenny Wheeler (1930-2014), saxofonist en fluistist James Moody (1925-2010), trombonist Jiggs Whigham en saxofonisten Lee Konitz, Herb Geller (1928-2013) en Ronnie Cuber. Big Barchem Band neem twee albums op: Some Frames Of Mind (1992), met altsaxofonist Ferdinand Povel, en Magnifying-Glass (1998) met de Duitse gastsolist Peter Weniger op sopraan- en tenorsaxofoon. Vanaf het nieuwe millennium opereert het orkest onder de naam Millennium Jazz Orchestra. Op het album Triangular (2000) doet de Belgische jazzgitarist Philip Catherine mee als gastsolist.

2001 - 2014

Joan Reinders arrangeert ook voor andere orkesten. Zo arrangeert hij voor het Amsterdam Jazz Orchestra en bewerkt hij enkele composities van de Britse muzikant Elvis Costello voor het concert dat Costello samen met het Metropole Orkest geeft tijdens North Sea Jazz in 2004. Hij arrangeert ook voor harmonieorkesten en fanfareorkesten. Zijn arrangementen worden uitgevoerd door onder meer het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'. Reinders schrijft ook compositieopdrachten voor harmonieorkest, fanfareorkest en andere bezettingen. Slagwerkensemble S.D.G Ommen voert de composities Stretch en Octotonic Flow uit tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in achtereenvolgens 2001 en 2009. Harmonie Crescendo Gramsbergen speelt Reinders Studiosa Omnia Vincit in het kader van het honderdjarig jubileum in 2009. Voor Kunstfactor schrijft hij Dance Medley (2011), voor harmonie- en fanfarebezetting, en The House Code (2012), een jazzcompositie voor harmonie-, fanfare- en bigbandbezetting. De driedelige Symfonie Voor Het Landschap (2014) is een opdracht van Stichting Drents Landschap en gaat op 12 oktober 2014 in première tijdens Sw!ng-!nn 2014 in Orvelte. Reinders wordt in 2005 getroffen door een ernstige hersenbloeding, maar hij herstelt snel en volledig.

2015 - 2016

Na zijn docentschap aan de European Jazz Academy (2012-2014) doceert Joan Reinders aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en Enschede. Hij is docent van de jazzafdeling voor compositie en arrangeren en hij is leider van de Conservatorium Big Band. Hij is ook als jurylid actief voor de HaFaBra-concoursen Lichte Muziek van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) en het Meer Jazz Big Band Concours in Hoofddorp. In juni 2013 vinden in Studio Fattoria in Osnabrück de opnamen plaats voor het jubileumalbum van het Millennium Jazz Orchestra. Safety Zone wordt op 18 januari 2015 gepresenteerd in het BIMhuis, Amsterdam. Tijdens de tweede set wordt het orkest vergezeld door gitarist Anton Goudsmit. In april 2015 wordt Joan Reinders gevraagd als gastdirigent bij de WDR Big Band in Keulen. Het Millennium Jazz Orchestra treedt maandelijks met gastmuzikanten op in Theater Bouwkunde in Deventer. Het orkest speelt in deze periode onder meer met tenorsaxofonist Doug Webb, trompettist Ingolf Burkhardt, zanger Edwin Rutten, tenorsaxofonist Eric Alexande en zangeres Deborah J. Carter (Singing Dizzy). Het orkest werkt in najaar 2016 aan een volgend album dat wordt gefinancierd met behulp van crowd funding. In het seizoen 2016-2017 staat een samenwerking gepland met strijkers.

2017

Het jaar begint met een nieuwjaarsconcert op 4 januari met jubilerende zangeres Masha Bijlsma. Het album Lookin’ East wordt 1 maart feestelijk gepresenteerd in Theater Bouwkunde met een gastbijdrage van Amerikaanse baritonsaxofonist Gary Smulyan. Lookin' East is opgenomen in studio Fattoria Musica in Osnabrück en bevat zeven composities van Reinders, aangevuld met een arrangement van het lied Mensch, Durf te Leven van Dirk Witte uit 1917. Het orkest treedt op met Zweedse altsaxofonist Johan Hörlén, Finse trombonist Antti Rissanen, Amerikaanse gastdirigent Michael Abene, saxofonist Jasper Blom, trompettist Ruud Breuls en zangeres Marjorie Barnes.

2018

Het nieuwjaarsconcert op 10 januari in Theater Bouwkunde is met speciale gast trombonist Conrad Herwig uit New York. De honderdste geboortedag van componist Leonard Bernstein (1918-1990) wordt door Joan Reinders en zijn Millennium Jazz Orchestra gevierd met een elf concerten tellende Bernstein Celebration Tour. Het programma bestaat uit werk uit West Side Story, The Skin Of Our Teeth, Wonderful Town, On The Town en Fancy Free. Het orkest speelt de tournee afwisselend met de sopranen Laura Bohn en Claron McFadden. Millennium Jazz Orchestra doet dit jaar concerten met tenorsaxofonist Ben van den Dungen, pianist Lex Jasper, Amerikaanse saxofonist Seamus Blake en jong regionaal talent Sietske Roscam Abbing (zang). Op 5 december verschijnt Octopus, het tiende album van Millennium Jazz Orchestra. De cd bevat een suite die is geïnspireerd door de inktvis. Het werk bestaat uit acht delen en heeft de octotonische ladder als Leitmotiv.

2019 - 2020

Millennium Jazz Orchestra begint 2019 met een optreden op 9 januari met trombonist Wolter Wierbos. Andere gastmuzikanten dat jaar zijn onder anderen pianist Jasper van 't Hof, jazztrompettist en flügelhornist Ack van Rooyen, Amerikaanse zangeres Rachel Gould, tenorsaxofonist Simon Rigter en Amerikaanse multi-instrumentalist Dick Oatts. Op 20 oktober 2019 start in Venlo de Gershwin Celebration Tour met het Matangi Quartet en zangeres Fay Claassen. Na concerten met zangeres Maaike den Dunnen (12 januari 2020) en Amerikaanse trombonist Andy Hunter (1 maart 2020) moet het orkest concerten uitstellen vanwege de coronacrisis. Het eerstvolgende concert is pas op 27 september 2020 met Duitse tenorsaxofonist Volker Winck als solist. Het is het eerste concert van het orkest in de Deventerse zaal MIMIK. In november speelt Millennium Jazz Orchestra met jong trompettalent Ian Cleaver.

2021

Het Millennium Jazz Orchestra gaat in juni de Wisseloord Studios in voor het album Bleeding Amazonia met zangeres Lílian Vieira van Zuco 103. Voor deze cd zet Joan Reinders Braziliaanse gedichten over het regenwoud van de Amazone om in muziek. Concertseizoen 2021-2022 gaat op 5 september van start met een concert in MIMIK met trombonist Bart van Lier als gastmuzikant.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Apeldoornse Courant, Arnhemse Courant, De Telegraaf, Hans Sirks, Noordhollands Dagblad, de Gelderlander & de Volkskrant.

Live

za 31 aug 2024 - Millennium Jazz Orchestra

Toon alles


Discografie

Millennium Jazz Orchestra - Pretty Pumps

Toon alles


Beelden uit het archief