Eddy Veldman▶
Het is een passie, dan ga je mooi klinken
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

De Surinaamse drummer Eddy Veldman is een van de oprichters van het Surinam Music Ensemble en speelt daarmee een unieke mix van bebop en traditionele Surinaamse muziek. Hij is een veelgevraagd sessie- en studiomuzikant. De drummer doceert slagwerk aan de Muziekschool Amsterdam en heeft zijn eigen Eddy Veldman Drum Academy. 'Veldman is een briljant drummer met een vloeiende, polyritmische stijl, waarin hij Surinaamse elementen uit de kaseko en kawina universeler heeft gemaakt' (Volkskrant, 14 september 1998).

1951 - 1970

Eddy Veldman (Paramaribo, 5 oktober 1951) groeit op in Frimangron, een oude woonwijk in het centrum van Paramaribo. Hij neemt in eerste instantie gitaarlessen. Veldman wordt road manager bij de groep The Kids van gitarist Stanley Noordpool. Op een avond moet hij onverwachts de drummer vervangen en ontpopt hij zich als een groot drumtalent. Hij maakt daarna vast deel uit van de bezetting en kiest definitief voor de drums. Na The Kids drumt Veldman in de groep Soulkids van Paul Noordpool. Hij speelt vervolgens in meerdere lokale bands.

1971 - 1973

Veldman verhuist naar Nederland en gaat in Amsterdam wonen. De drummer voetbalt voor de amateurclub SC De Eland. Een ernstige knieblessure maakt een carrière als profvoetballer onmogelijk. Eddy Veldman studeert aan het Muzieklyceum Utrecht en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tijdens zijn studie kiest hij voor de vibrafoon als tweede instrument. Hij speelt in de soul- en funkformatie TMC van de uit Suriname afkomstige zanger Ray Brook (Raymond van der Kust, 1941) die eerder enkele singles heeft gemaakt begeleid door The Stew met onder meer gitarist Franky Douglas. Met onder anderen Douglas, trompettist Stan Lokhin, trombonist/gitarist Siegfried Cederboom en toetsenist Erwin Comvalius speelt Veldman ook in soulgroep The Needles. Van deze band verschijnt in 1971 bij het label Imperial de single Together/There'll Be A Change Somewhere. The Needles gaat op tournee door Duitsland, Zwitserland en Italië. De drummer woont een tijdje in de Italiaanse stad Ferrara. Terug in Nederland wordt hij door toetsenist Glenn Gaddum gevraagd deel uit te maken van de latin jazzgroep Reality. Hij drumt mee tijdens een zes maanden durende tournee door Zuid-Amerika en op het album Tony And Reality (1973) met zanger Tony Sherman.

1974 - 1980

Uit Reality komt de soul- en funkband Solat met zanger Billy Jones voort. Solat speelt uitgebreid in meerdere Europese landen en brengt twee singles uit: You're Gonna Miss Me (1976) en Change The World (1977). Internationale jazzgiganten als Art Blakey, Herbie Hancock en Marcus Miller bezoeken optredens van Solat en doen na afloop mee met jamsessies. De band gaat op in Hans Dulfer & The Perikels waarvan in 1977 de hitsingle Red Red Libanon uitkomt. De drummer richt zijn eigen formaties op en speelt met het Eddy Veldman Sextet (met onder meer Glenn Gaddum, saxofonist Kees Smit, gitarist John Thomas, bassist Pablo Nahar en percussionist Ponda O'Bryan), het Eddy Veldman Quartet en de dansformatie South American Express.

1981 - 1991

Eddy Veldman richt samen met bassist Pablo Nahar het Surinam Music Ensemble (SME) op. Het ensemble onderscheidt zich vanwege de combinatie van bebop met Surinaamse kaseko. De muziek bevat ook invloeden uit kawina, Caribische volksmuziek en Afrikaanse muziek. Drummer Eddy Veldman voert de gehele kawina-sectie uit op slagwerk. De muziekstijl wordt door gitarist Wilfred Kempenaar omgedoopt tot Paramaribop. Het Surinam Music Ensemble maakt in 1983 indruk op het North Sea Jazz Festival. Opnamen van het optreden zijn terug te vinden op het album Body Guide. Het SME staat ook op grote buitenlandse festivals, zoals African Roots (1985 en 1986), het EBU Jazz Festival in Zürich (1985) en het Festival Caribe de Paris. In oktober 1986 reist de groep naar Dakar in Senegal. Het tweede album Dynamite Cotton Legacy (1986) is een ode aan de Surinaamse jazzpioniers tenorsaxofonist Kid Dynamite en trompettist Teddy Cotton. Eddy Veldman doet in het popcircuit sessiewerk voor diverse artiesten. Zijn drumspel is te horen op de hitsingle Break It Out (1983) van zangeres Lisa Boray. Hij doet een tournee met Boray door Nederland, Duitsland, Zwitserland, Denemarken en België. Vanaf 1985 zit hij in de begeleidingsband van zangtrio Mai Tai dat bestaat uit Jetty Weels, Caroline de Windt en Mildred Douglas (zus van Franky Douglas). Met zijn eigen fusionband HIP '88 treedt hij onder meer op tijdens het North Sea Jazz Festival. De band wijzigt elk jaar de bandnaam en eindigt in 1991 als HIP '91.

1992 - 2008

De drummer doceert slagwerk aan de Muziekschool Amsterdam en begint zijn eigen Eddy Veldman Drum Academy (EVDA). Hij is in het basisonderwijs actief met het Eddy Veldman All In The Family Kids Orchestra. In 1998 richt Eddy Veldman de Opoyeye Band op, ook bekend als Opo-YéYé. De fusie van Afro-Surinaamse en Caribische invloeden heeft een commercieel en dansbaar geluid door de toevoeging van R&B, jazzdance, funk, hiphop en drum and bass. Aan de groep nemen onder anderen trombonist Wolter Wierbos, Glenn Gaddum, gitarist Andro Biswane en bassist Lesley Joseph deel. Het optreden in het Bimhuis op 12 september 1998 wordt matig ontvangen door de recensent van De Volkskrant. 'Zonder dwingende vorm kregen de solo's (…) niet de extra betekenis die een groep karakter kan geven.' Van Opo-YéYé ‎verschijnt in 2003 het door Glenn Gaddum geproduceerde album Strong Elements, zonder Wierbos maar met veel gastbijdragen zoals van Hans Dulfer, gitarist Leonardo Amuedo en cellist Ernst Reijseger. In 2008 geven Eddy Veldman en bassist Glenn Gaddum Jr. samen met andere musici onder de naam NLSURI CONNECTION workshops aan studenten van de muziekschool van Cultureel Centrum Suriname.

2011 - 2016

Het Surinam Music Ensemle komt weer bij elkaar in de oerbezetting, met Eddy Veldman, Glenn Gaddum Sr., Franky Douglas, Orlando 'Ponda' O'Bryan en Pablo Nahar. Fluitist Ronald Snijders vult de plaats in van saxofonist Kees Smit. De reeks reünieoptredens gaat van start op 11 juni 2011 in het Bijlmer Parktheater. Begin 2012 geeft het SME een serie concerten met de Amerikaanse rietblazer Bennie Maupin. Op 12 juli 2015 is Eddy Veldman op North Sea Jazz speciale gast tijdens het programmaonderdeel Sjeng Stokkink Presents Dutch Rare Groove. De drummer treedt nog steeds op met Opo-YéYé. Hij leidt jamsessies die elke eerste donderdag van de maand plaatsvinden in de Kashmir Lounge te Amsterdam.

2017 - 2021

Eddy Veldman leidt elke eerste donderdag van de maand jazz jamsessies in Kashmir Lounge, Amsterdam.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Anko Wieringa, CJP Magazine, De Echo, De Waarheid, Edwin Boering, Gert de Ruyter, Haagsche Courant, Het Parool, Maria-Pia Kille, VPRO Gids & de Volkskrant.

Discografie

Ronald Snijders - Kasekojazz And More

Toon alles


Beelden uit het archief


Zonder Eddy was er alleen Neder, met Eddy ontstond de Nederfunk.

Nico Eigenhuis

muziekliefhebber