Bert van den Brink▶
Ik ben een klankfetesjist
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

De Nederlandse pianist, docent en componist Bert van den Brink is tevens actief als arrangeur en producent: voor het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Paul de Leeuw, Denise Jannah en vele anderen schrijft hij arrangementen en bewerkingen. Een van de hoogtepunten is de bewerking van de opera Porgy and Bess, van de Amerikaanse componist George Gershwin, uitgevoerd door de Houdini's en Nieuw Sinfonietta Amsterdam. De eerste opname van Bert van den Brink zelf zijn de preludes van Frédéric Chopin. Zijn eerste jazz solo cd is 'The deepest to dearest', opgenomen na het overlijden van zijn vader.

1958 - 1964

Bert van den Brink wordt op 24 juli 1958 in Geldrop geboren. Evenals zijn oudere zus is hij blind. Zijn zus krijgt muziekles op het blindeninstituut en zodoende besluiten zijn ouders een piano aan te schaffen. Ook Bert van den Brink krijgt muziekles en begint als vijfjarige met zijn eerste pianolessen. Hij improviseert volop, niet alleen op de piano maar ook op het elektronisch orgel. Al snel wordt zijn talent ontdekt en doen zijn ouders er alles aan om hem goed les te laten krijgen.

1965 - 1975

Als zevenjarige krijgt Bert van den Brink pianoles van Jules de Corte. Een jaar later volgt hij lessen van de directeur van het Conservatorium van Den Haag en op zijn negende komt de organist, componist en koordirigent Louis Toebosch bij hem thuis lesgeven.

1976 - 1981

Bert van den Brink studeert klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium.

1982

Van den Brink voltooit zijn studie klassiek piano en studeert cum laude af bij de Nederlandse pianist Herman Uhlhorn. Ook dit jaar wordt hij gevraagd om jazzlessen te verzorgen aan het Utrechts Conservatorium. Na enkele klassieke recitals te hebben gegeven verschuift zijn belangstelling toch meer naar de jazzmuziek.

1985

De afdeling lichte muziek wordt aan het Utrechts Conservatorium opgericht. Automatisch wordt Bert van den Brink als leraar hoofdvak piano lichte muziek aangesteld.

1990 - 1991

Kort na het overlijden van zijn moeder wordt Van den Brink door bassist Hein van de Geyn gevraagd om de pianist te vervangen van het kwartet van zangeres Dee Dee Bridgewater. Twee jaar spelen ze samen totdat Van den Brink inziet dat hij zijn eigen weg moet gaan. Daarnaast is hij enige tijd pianist in het kwartet van zangeres Heleen van den Hombergh.

1993

Enkele jaren is Bert van den Brink de muzikale leider van de groep van zangeres Denise Jannah. Ook treden ze regelmatig op als duo.

2001 - 2002

Zijn soloalbum 'Jazz at the Pine Hill' levert Bert van den Brink in 2001 een Edison-nominatie op. Samen met de sopraan Miranda van Kralingen treedt Bert van den Brink op in kleine theaters met het programma Vocal variety waarin jazz gecombineerd wordt met klassieke muziek.

2004

Het Bert van den Brink trio (bestaande uit Van den Brink, bassist Hein van de Geyn en drummer Hans van Oosterhout) brengt het eerste trioalbum uit met de titel 'Between us'.

2006

Met de bariton Thomas Oliemans neemt Van den Brink de cyclus 'Winterreise' van Franz Schubert op. Ook dit jaar start Van den Brink zijn site Bert's bytes waarbij hij wekelijks zijn muziek online zet.

2007

Van den Brink wint de VPRO/Boy Edgar Prijs. Volgens de jury is zijn spel "direct herkenbaar, iets wat alleen de grootsten in de jazz weten te bereiken".

2009

Er verschijnt een documentaire over Bert van den Brink met de titel 'Mijn piano is een spiegel'.

2011

De compositie 'Strings surround', voor piano en strijkkwartet, wordt dit jaar door Van den Brink voltooid.

2012

In januari publiceert Van den Brink, samen met jazzmusicus Bram Strijbis, een bundel met 52 liedjes van Jules de Corte in bladmuziek.

2013

Bert van den Brink neemt het album Blowing op in Het Orgelpark in Amsterdam. Op het Verschuerenorgel speelt hij zowel jazz-standards, popklassiekers als eigen composities. De hit Bohemian Rhapsody van de band Queen is het startpunt van het project. Op de cd staan ook orgelbewerkingen van Waltz For Debby/Turn Out The Stars van pianist Bill Evans, Harlem Nocturne van componist Earle Hagen en Yesterdays van Jerome Kern. De versie van Body and Soul van de Amerikaanse componist Johnny Green voert Van den Brink uit op een harmonium van de firma Mustel.

2014

De pianist gaat op tournee met de Zuid-Afrikaanse zanger Jannie du Toit. In hun programma Grenzeloos Nederlands speelt het duo Nederlandse chansons van Jules de Corte. Liedjes die ze tijdens de tournee spelen verschijnen ook op cd, uitgebracht door het Zuid-Afrikaanse label JNS Musiek. Op 23 november presenteert Bert van den Brink in het Beauforthuis in Austerlitz zijn album Bert's Bytes Favorites waarop hij piano en accordeon bespeelt en ook zingt. Het album bevat een selectie uit de improvisaties van ongeveer tien minuten die de toetsenist sinds 14 mei 2006 wekelijks per email verstuurt naar meer dan 2000 geïnteresseerden.

2015 - 2016

Van den Brink wisselt solo-optredens af met optredens samen met de sopraan Klaartje van Veldhoven. Hij treedt ook op met het programma Feuilles Volantes waarbij hij de in Frankrijk geboren chansonnier Gildas Delaporte begeleidt in liederen op teksten van Charles Baudelaire, Guillaume Apollinaire, Marceline Desbordes-Valmore en Eugène Lemercier. In januari 2016 beginnen de opnamen van het eerste album van Bert van den Brink samen met de Catalaanse jazzpianist Ignasi Terraza. De twee pianisten hebben in het jaar ervoor ook gezamenlijk door Europa getourd.

2017 - 2021

Het album Grenzeloos Nederlands (2017) bevat bewerkingen van liedjes van Jules de Corte, gezongen door de Zuid-Afrikaanse vocalist Jannie Du Toit. De cd is opgenomen in Pretoria op 8 en 10 september 2014. De online serie Bert's Bytes krijgt ook een concertversie. De pianist kan geboekt worden voor theater, concertzaal en huiskamerconcerten. Het repertoire bestaat uit eigen composities, improvisaties en bekendere muziek uit jazz, pop en aanverwante genres. Bert van den Brink geeft samen met Emiel Bothenius Lohman pianoworkshops in Ophemert.

Tijdens de pandemie van 2020-2021 geldt in Nederland enkele maanden een avondklok. Bert van den Brink brengt naar aanleiding van deze gebeurtenis in eigen beheer een cd uit onder de titel Curfew 2021. De plaat bevat popmuziek (The Beatles, Simon & Garfunkel, Johnny Hoes), klassiek en filmmuziek. In november en december 2021 speelt de muzikant mee op piano en accordeon tijdens een tournee met Franse chansons van Amsterdam Sinfonietta.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Bilthovense Courant, Dagblad van het Noorden, De Telegraaf, De Volkskrant, Het Parool, NRC Handelsblad, Noordhollands Dagblad, VPRO Gids & Vrij Nederland.

Live

vr 4 okt 2024 - Martijn van Limbeek special guest Bert van den Brink

Toon alles


Discografie

Bert van den Brink - Heart of the matter

Toon alles


Beelden uit het archief