Biografie
Izaline Calister is een zangeres, componist en tekstschrijver uit Curaçao. Ze studeert aan het Groningse Conservatorium, maakt deel uit van de groepen Jamesz, Pili Pili en het Duitse Dissidenten en heeft daarnaast haar eigen band. De zangeres combineert Afro-Antilliaanse muziek met jazz en zingt regelmatig in haar moedertaal Papiamento. Haar beide soloalbums zijn grote hits in Curaçao en worden genomineerd voor een Edison.
1969 - 1995
Izaline Calister wordt geboren op Curaçao. In haar kinderjaren zingt ze in het koor Perlitas. Ze verhuist in 1987 naar Nederland waar ze bedrijfskunde studeert. Al voordat ze is afgestudeerd meldt ze zich aan het Groningse Conservatorium.
1996
Izaline Calister studeert nog aan het Conservatorium als ze Angélique Kidjo vervangt in Pili Pili, de band van Jasper van 't Hof. Ze blijft tot 1999 deel uitmaken van deze wereldmuziekgroep. Met gitarist Rob Elfrink uit de band Faria vormt Calister een duo waarmee ze arrangementen speelt van oude Braziliaanse hits, jazzstandaards en walsen uit Curaçao.
1997
De samenwerking met Rob Elfrink leidt tot de oprichting van Aquarela Do Brasil. De groep combineert Braziliaanse en Afro-Cubaanse Caribische muziek en speelt bewerkingen van Braziliaanse klassiekers van Antonio Carlos Jobim, Djavan en Elis Regina. Naast Calister en Elfrink bestaat de groep uit Jasper Westerhof (toetsinstrumenten), Martijn Schuppers (basgitaar), Sebastiaan Kaptein (drums) en de blazerssectie Victor Modderkolk (trompet), Stanley Medema (saxofoon) en Joop van der Linden (trombone). In Grupo Zamanakitok, de band van bassist Eric Calmes, zingt Calister in het Papiamento, begeleid door een mix van Caribische ritmes en jazz. Via drummer Marlon Klein van Pili Pili maakt de zangeres kennis met diens Duitse wereldmuziekgroep Dissidenten. Op het laatste moment vervangt zij hun leadzangeres Bajka voor een tournee. Haar eerste optreden met Dissidenten is tijdens het Stuttgart Jazzfestival dat wordt opgenomen voor de Duitse televisie. Ze maakt drie jaar deel uit van de band, speelt met hen op grote festivals als Montreux Jazz Festival, Glastonburry en Roskilde en is te horen op hun album Live In Europe.
1998
Op 1 juli behaalt Calister haar diploma aan het conservatorium. De zangeres verzamelt enkele getalenteerde muzikanten uit Curaçao om zich heen en vormt met hen de Izaline Calister Band. De zangeres is te horen op het album Wiseguy van Grupo Zamanakitoki.
1999
Izaline Calister reist mee naar New York voor de uitvoering van Michiel Borstlap's Temple of Dance, een project waarbij jazz en dance samengaan. Van Faria (Rob Elferink) verschijnt het album Waterfall. Calister zingt op deze plaat in het nummer Siren Song.
2000
Het eerste album van de Izaline Calister Band heet Soño Di Un Muhé (Droom Van Een Vrouw). De plaat wordt in Curaçao gepresenteerd en belandt er op de eerste plaats in de hitparade. Ook het laatste nummer van de plaat (Fiesta Di Piskadó) wordt een hit. De zangeres presenteert de cd in Nederland voor een uitverkocht en uitzinnig Bimhuis. Leden uit de band Jamesz kennen Izaline Calister nog toen ze gezamenlijk studeerden aan het Groningse Conservatorium. Na de release van hun tweede album Fatuh in 1999 vragen ze de zangeres als gastvocalist tijdens optredens in het kader van The Young Vips Tour. Jamesz en Calister spelen in november en december in een twintigtal Nederlandse jazzclubs.
2001
In mei wordt Soño Di Un Muhé genomineerd voor een Edison in de categorie Vocal Jazz. Met Jamesz treedt Izaline Calister op tijdens North Sea Jazz en het Tabarka Jazz Festival in Tunesië. Met haar eigen band reist ze door Guatemala, Mexico en Honduras voor akoestische concerten in kleine bezetting. Calister wordt tot Tumba Queen verkozen op het Tumba Festival. Op dit carnavalsfeest op Curaçao zingt ze Mucha Di Otrabanda (Sa Sa Na Awasa). Het liedje behaalt de eerste plaats in de hitparade van Curaçao. Izaline Calister, Deborah Carter en Wies Ingwersen treden samen met pianist Michiel Borstlap op in de Nederlandse theaters met Michiel Borstlap's Vocal 2001.
2002
Calister en acteur Wijnand Stomp touren dit jaar samen met Juffrouw Kokolishi's Bruiloft, een kindervoorstelling gebaseerd op Antilliaanse kinderliedjes. Het duo wordt muzikaal ondersteund door Eric Calmes (bas), Randal Corsen (piano) and Roël Calister (drums). Met pianist Randal Corsen vormt Calister een duo waarmee ze nieuwe arrangementen speelt van materiaal uit hun eigen repertoire. Henk Meutgeert en Rob Horsting arrangeren composities van Calister voor een speciaal openluchtconcert van de zangeres samen met het Noord Nederlands Orkest op 28 augustus op de Ossemarkt in Groningen. Voor een optreden tijdens het Amsterdam Roots Festival stelt Izaline een band samen waarmee ze een ode geeft aan de Curaçaose componist Rignald Recordina, beter bekend als Doble R. De groep Fiesta Kurasoleño bevat een uitgebreide blazerssectie bestaand uit Joe Rivera en Wim Both (trompet), David Rothschild (trombone) en Konstantin Klastorni (saxofoon). De rest van de band bestaat uit Randal Corsen (piano), Eric Calmes (bas), Ulrich de Jesus (gitaar), Niata Augusta (achtergrondzang), Roël Calister (drums), Michael Magou (bongo's, achtergrondzang), Liber Torriente (timbales) en Gerardo Rosales (conga's). Mariposa (Vlinder), het tweede album van Calisters eigen band, wordt genomineerd voor een Edison. De cd is opgenomen in Amsterdam en Willemstad. De opnamen in Curaçao doet de zangeres samen met het folkloristische Grupo Trichera, een groep muzikanten gespecialiseerd in traditionele Antilliaanse muziek. De zangeres zingt met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw verschillende malen in het Bimhuis en op 4 december tijdens een speciaal Sinterklaasconcert in het Concertgebouw te Amsterdam.
2003
In het zomerfestivalseizoen speelt Calister samen met haar band in Nederland, Ierland en Italië. Calister is een van de vele actrices die meedoen aan de Vagina Monologen, het populaire stuk van toneelschrijfster Eve Ensler. Izaline Calister doet mee met Made In Holland, een muzikaal project geleid door zangeres Leoni Jansen waar een veertigtal muzikanten van verschillende nationaliteiten bij betrokken zijn. Leoni Jansen staat ook mede aan de basis van She Got Game. Calister maakt onderdeel uit van het theaterprogramma She Got Game Too. Calister, Jansen, Astrid Seriese, Sarina Voorn en The Moluccan Moods Voices (Ana Makaloy, Regina Bolderdijk-Lekransy en Maria Lekransy) zingen in de show bewerkingen van popliedjes met de nadruk op wereldmuziek. Op uitnodiging van de stichting Kas Di Kultura geeft Calister onder de titel Kanta Konsiente ('bewust zingen') een serie lezingen en workshops voor scholen en koren op Curaçao. Voor het project stelt ze een syllabus samen over zangtechnieken en een boekje over seú, een traditionele muziekstijl uit Curaçao. Op 20 december zingen Calister, Mathilde Santing en Francien van Tuinen samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een speciaal kerstconcert.
2004
Speciaal voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam in het Concertgebouw componeert en zingt Izaline Calister het liedje Amsterdamse Kracht. Pili Pili viert het twintigjarig bestaan met een tournee door Duitsland. Calister reist mee met de band. In het voorjaar tourt ze met She Got Game Two. De zangeres vliegt eind maart samen met Randal Corsen voor een paar optredens naar Curaçao. Het album Krioyo (wat Creool betekent) wordt 18 april gepresenteerd in de Anton Philipszaal te Den Haag.
2005
In september vervolgt de zangeres haar Krioyo-tournee door Nederland.
2006
Kanta Hélele, de titel van het vierde album, betekent letterlijk 'zing met mij'. De zangeres noemt de plaat een uitdrukking van haar optimistische natuur. Het album bevat onder andere traditionals, ballads, een Antilliaanse wals, salsa en tumba. De productie is in handen van de zangeres samen met Pernell Saturnino. Trompettist Eric Vloeimans levert een gastbijdrage in het nummer Lamento di Mosa Nena. De plaat wordt op 7 mei gepresenteerd in het Bimhuis te Amsterdam.
2007 - 2008
Izaline Calister staat op 5 mei tijdens de nationale afsluiting van bevrijdingsdag op het podium aan de Amstel, ter hoogte van Carré waar ze wordt begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza. Het optreden wordt rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2. Op 15 juni verzorgt de zangeres met haar band haar eerste optreden in New York, georganiseerd door de Americas Society. In juli reist Izaline Calister naar Curaçao en Aruba voor enkele uitvoeringen van Changa, een muzikale theatervoorstelling met o.a. VVD-fractieleider Mark Rutte en acteur/presentator Raymi Sambo onder regie van John Leerdam. Calister staat met het programma Kanta Hélele van 5 oktober tot en met 9 mei 2008 in de Nederlandse theaters. De zangeres treedt eind november 2008 op in het Odeon Theatre te Boekarest in het kader van de Dutch Culture Week.
2009
In het kader van een door Mundial Productions georganiseerde uitwisseling is Izaline Calister in januari negen dagen in Mali, samen met drie van haar vaste muzikanten: bassist Yerman Aponte, gitarist Ed Verhoeff en percussionist Roël Calister. Ze speelt daar onder andere op het Festival Sur Le Niger in Segou. In maart gaat de zangeres samen met Raymi Sambo de theaters in met het programma Verhalen Voor Een Warme Lentenacht, waarin ze verhalen vertellen over onder meer de Spin Anansi, de legende van Borobudur en het Vrouwtje van Stavoren. Ed Verhoeff en Calisters broer Roël verzorgen de muzikale begeleiding. De regie is in handen van Leoni Jansen. De zangeres vliegt samen met Roël naar New York voor een speciaal optreden op 25 maart tijdens de herdenking van de slavernij in de General Assembly Hall in het gebouw van de Verenigde Naties. De twee worden tijdens de uitvoering van Vlemayo Cositu bijgestaan door gitarist Nile Rodgers. De titel van het album Speransa is Papiaments voor hoop. Naast nieuwe, niet eerder uitgebrachte muziek, bevat de cd drie stukken die in afwijkende versies onderdeel uitmaken van de theatertournee. Met deze cd begint de zangeres aan een carrière als singer-songwriter. Izaline Calister is op 7 juni een van de openers van een nieuw seizoen livemuziek in het Amsterdamse Vondelpark. Op 11 juli treedt ze op tijdens North Sea Jazz, begin september doet ze een reeks concerten op Aruba en Curaçao, op 19 september doet ze een gastoptreden met het Metropole Orkest tijdens het Wereldmuziek & Jazzgala in Rotterdam en eind september zingt ze in Kaapstad, Zuid-Afrika een duet met zanger en superster Steve Hofmeyr. Op 15 oktober gaat in Schiedam Calisters theaterprogramma 10 Jaar De Mooiste Liedjes in première. Naast eigen repertoire vertolkt Calister liedjes van George Gershwin, Toon Hermans, Harry Belafonte, Miriam Makeba en Gloria Estefan. 18 november krijgt Izaline Calister in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven voor haar album Speransa een Edison in de categorie jazz en Wereldmuziek.
2011
Izaline Calister gaat vanaf november drie maanden op theatertournee met Nomads, een programma samen met Lilian Vieira en Julya Lo'ko. De zangeressen vertolken liedjes uit hun jeugd en muziek die ze altijd al eens hebben willen zingen, aangevuld met grappige verhalen over hun carrière. Ze zingen in het Papiaments, Maleis, Portugees, Spaans, Engels en de taal van hun thuisland: Nederlands. De première is op 9 november in Leiden.
2012
Izaline Calister is tijdens Oerol op Terschelling te zien in Tambú, A Freedom Song, een muziektheaterstuk van het Volksoperahuis over het onvoltooide koloniale verleden van Nederland. De tambú uit de titel is een oude slaventrommel. Tekst en muziek zijn Jef Hofmeister en Elia Isenia. De zangeres levert een gastbijdrage in het nummer Cirkels op het album Maskerade van de Eindhovense rapper Fresku. Op zijn beurt rapt Fresku in het Papiamento in een speciale versie van hetzelfde nummer op Calisters album Kandela (‘Vuur’) dat eind oktober uitkomt. Haar cd bevat voornamelijk eigen composities in het Papiamento, maar ook een aantal Latijns-Amerikaanse evergreens in het Spaans. Naast haar vaste bandleden Marc Bischoff (piano), Yerman Aponte (bas), Ed Verhoeff (gitaar), Enrique Firpi (drums), Roël Calister (percussie/drums) en Yumarya Grijt (achtergrondzang) bevat Kandela gastbijdragen van Vernon Chatlein, Gerardo Rosales en Udo Demandt (percussie), Ruud Breuls (trompet/bugel), Ben van den Dungen (saxofoon), Wijnand Hulst (cello), Ben Mathot (viool), Mark Alban Lotz (fluit) en Marijn van der Linden (cavaquinho). De zangeres presenteert het album op 8 november in het Paard in Den Haag.
2013
Geen Liefde Zonder Vrijheid is een muzikale voorstelling met Caribische liedjes, gezongen door Izaline Calister en verteld door Jörgen Raymann. De voorstelling verhaalt over de onmogelijke liefde tussen de slaven Mosa Nena en Buchi Fil en is gebaseerd op De Ballade Van Buchi Fil, een gedicht van de Curaçaose schrijver Pierre Lauffer (1920-1981). De voorstelling is gemaakt in het kader van de herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij. De première vindt plaats op 21 juni op de Parade in het Museumpark, Rotterdam. Geen Liefde Zonder Vrijheid opent op 5 juli de Parade in Den Haag. Calister zingt twee liedjes op de cd Watervolk van de Friese groep SoulDada, waarvan eentje in het Fries. In oktober en november is het muziektheaterstuk Tambú, A Freedom Song opnieuw te zien tijdens een theatertournee die van start gaat in Leiden en eindigt in Theater Bellevue, Amsterdam.
2014
Izaline Calister doet in de eerste twee maanden van 2014 samen met Wieke García mee met De Uitdaging, een reizend muzikaal programma waarin op initiatief van muzikant Thijs Borsten uiteenlopende artiesten een vocale confrontatie met elkaar aangaan. In de zomer staan Izaline Calister, Leoni Jansen, Erik Rutjes en Phaedra Kwant op De Parade in Utrecht en Amsterdam met Barricade, een programma dat bestaat uit protestliedjes. Met Barricade doet Calister in het najaar een uitgebreide Nederlandse theatertournee. Een van de grote optredens in 2014 is op 28 augustus tijdens de gratis toegankelijke opening van het North Sea Jazz Festival in Willemstad. Begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley brengt de zangeres samen met andere Antilliaanse artiesten op het festival een ode aan de en Curaçaose componist en muzikant Doble-R.
2015 - 2016
De zangeres treedt regelmatig op met gitarist Ed Verhoeff zoals op 8 maart 2015 op Bonaire. Ze doet ook mee aan de groots opgezette jazzproductie NYRM (New York Round Midnight), een show met elf Nederlandse topmuzikanten waarbij bij elk optreden een jong Nederlands jazztalent de kans krijgt zich aan het publiek te presenteren. Izaline Calister schrijft samen met haar broer Roël Calister liedjes voor het album Rayo di Lus (Zonlicht). Op de cd grijpt ze meer dan ooit terug naar haar Afro-Antilliaanse roots. Het nieuwe repertoire is voor het eerst te horen wanneer Calister op 30 april 2016 samen met haar band optreedt in Den Haag. In de herfst gaat ze de theaters in met de show Latin Diva waarin ze liedjes zingt van haar inspiratiebronnen Mercedes Sosa, Astrud Gilberto, Gloria Estefan en Omara Portuondo van Buena Vista Social Club. Tijdens haar verblijf in september op Aruba voor het Caribbean Sea Jazz Festival geeft ze ook een workshop voor kinderen op de basisschool Scol Basico Washington Noord.
2018
Theatershow Latin Diva gaat verder vanaf lente 2018, met pianist Marc Bischoff en percussionist Helene Jank. Op Koningsdag zingt Izaline Calister in haar thuisstad Groningen voor koning Willem Alexander en koningin Máxima. De zangeres wordt daarbij ondersteund door het Noordpool Orkest. Een dag eerder wordt ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de herfst gaat het nieuwe theaterprogramma Het Eiland Van Mijn Vader van start. Tijdens deze tournee vertelt de zangeres verhalen en zingt ze over de geschiedenis en schoonheid van Curaçao, begeleid door pianist Thijs Borsten en gastmuzikanten. Op 31 augustus 2018 geeft Izaline Calister een intiem concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, als trio met Angelo Verploegen op bugel en Ed Verhoeff op gitaar. Naast eigen liedjes Mi Pais en Forsa voert ze met het trio ook liedjes uit van Antônio Carlos Jobim, Gerard van Maasakkers en Toon Hermans en de jazzstandard But Not For Me. Een registratie van het concert verschijnt op cd.
2019 - 2020
De tournee Eiland Van Mijn Vader wordt vervolgd en is in juni 2019 ook te bewonderen in Curaçao. De belangstelling is daar zo groot dat er twee extra shows moeten worden georganiseerd. Izaline Calister doet samen met haar broer Roël, zangeres Leoni Jansen en Thijs Borsten mee aan het theaterprogramma De Eeuw van Harry Belafonte. De tournee staat gepland vanaf de herfst van 2020, maar vanwege de wereldwijde uitbraak van COVID-19 moeten optredens worden uitgesteld.
2021
Bon Dia Goeiemorgen is een boek en een cd met een verzameling kinderliedjes van Curaçao, Aruba en Bonaire, geschreven door onder meer Rudy Plaate, Richard Simon en Padu Lampe. Izaline Calister kiest 23 favoriete liedjes en zingt ze afwisselend in het Papiaments en het Nederlands. De zangeres treedt opnieuw op voor de koning, ditmaal op 18 mei tijdens de opening van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam. Izaline en Roël Calister spelen gezamenlijk Vlemayo, een oud lied over een moeder die haar pasgeboren kind probeert te beschermen tegen de gevaren waar een slaaf mee wordt geconfronteerd. Vanaf het najaar gaat de zangeres op tournee met het Beets Meutgeert Jazz Orchestra van Peter Beets en Henk Meutgeert.
Bedankt
Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Algemeen Dagblad, Arnhemse Courant, Dagblad van het Noorden, De Volkskrant, Haagsche Courant, Haarlems Dagblad, Het Parool, Leeuwarder Courant, NRC Handelsblad & VMGV.
Live
zo 22 sep 2024 - Allstar Trio: Izaline Calister (zang), Ed Verhoeff (gitaren) en Angelo Verploegen (flugelhorn) met in de pauze de traditionele taartproeverij!