Frits Landesbergen▶
Als ik thuis stilzit mis ik 70% van mijn werk
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Frits Landesbergen (Voorschoten, 1961) is een vibrafonist, slagwerker, arrangeur en producent. Hij wint al op zijn 25ste de Wessel Ilckenprijs. Landesbergen speelt mee op ruim 120 albums als sideman bij onder anderen Madeline Bell, Ann Burton, Louis van Dijk, Laura Fygi, het Rosenberg Trio, het Metropole Orkest en het trio van Monty Alexander. Hij is docent vibrafoon, slagwerk en combospel aan het conservatorium te Den Haag en beheert zijn eigen boekingsbureau Landesbergen Music. In 2014 richt hij de North Sea Big Band op. De muzikant woont tegenwoordig in Wassenaar.

1961 - 1984

Frits Landesbergen wordt geboren te Voorschoten in 1961 en groeit op in Hoorn. Zijn vader is semiprofessioneel gitarist en zijn oom is vibrafonist met een eigen bigband. Landesbergen drumt vanaf zijn twaalfde en begint op zijn achttiende piano te spelen. Een van de eerste platen waar hij als drummer en percussionist op meespeelt, is het album Straight (1982) van de Hoornse Big Band. Op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam ontdekt de muzikant tijdens zijn studie slagwerk het instrument dat wat betreft techniek een mooi compromis is tussen drumstel en piano. Landesbergen prijst de vibrafoon later in een interview in de Telegraaf: 'Een prachtig, metalen instrument met resonantiebuizen dat zich laat bespelen volgens de harmonieën van de piano en de soepele slagtechniek van de drums.' Zijn spel met vier stokken tegelijk maakt het hem mogelijk de vibrafoon als akkoordeninstrument te gebruiken. Tijdens zijn studie krijgt hij onder meer les van Jeroen Goldsteen en steekt hij veel op van gastdocent Dave Samuels, de vibrafonist van Spyro Gyra.

1985 - 1989

Landesbergen studeert in 1985 cum laude af. Hij speelt moderne bebop in een eigen kwartet samen met pianist Rein de Graaff, bassist Harry Emmery en drummer Eric Ineke. Met klarinettist Bernard Berkhout vertolkt hij repertoire in de stijl van Benny Goodman. De muzikant speelt mee op een album van de jazzrockformatie Jerry Roll van de Amsterdamse drummer Rolf Bremer. Hij is ook drummer in het sextet van Angelo Verploegen. De professionele carrière van vibrafonist is nog nauwelijks begonnen of hij ontvangt in 1986 op 25-jarige leeftijd al zijn eerste prestigieuze prijs in de vorm van de Wessel Ilcken Prijs, de voorloper van de VPRO/Boy Edgar Prijs. Een jaar later volgt de Pall Mall Swing Award en in 1988 de AVRO-cultuurprijs De Belofte. Pianist Pim Jacobs geeft hem de kans op televisie op te treden om zo een groter publiek te bereiken. De twee muzikanten werken tien jaar intens samen en Landesbergen treedt ook zeer regelmatig met zangeres Rita Reys. De muzikant levert gastbijdragen op meerdere platen, zoals Shangri-La van Louis van Dijk (1987), De Mooiste Gershwin Melodieën van de Gevleugelde Vrienden (1987) en A Portrait Of Chet van zanger Georgie Fameý (1989). Het album Caravan (1989) van het duo Berkland (Landesbergen en Berkhout) wordt geproduceerd door Thijs van Leer, Peter Schön en Ruud Jacobs. Op Caravan steekt het duo dertien jazzklassiekers in een popjasje.

1990 - 1998

De muzikant treedt op met zijn eigen combo Frits Landesbergen & Friends en als sideman in diverse andere ensembles. Hij speelt mee op platen van onder anderen Johnny Meijer (Body and Soul, 1990), het Rosenberg Trio (Caravan, 1994) en Laura Fygi (Bewitched in 1993 en The Latin Touch in 2000). Landesbergen wisselt op zijn soloalbum Groovy Mallets eigen composities af met werk van onder meer Franz Lehár, Charlie Chaplin, Benny Carter en Grant Green. Op zijn volgende album Melange (1993) bestaat de muzikale vriendengroep uit Cor Bakker, Edwin Corzilius, Hans Dekker en Jeroen de Rijk. De cd bevat naast werk van Rogier van Otterloo en Rodgers & Hart voor het merendeel composities van Landesbergen zelf. Landesbergen maakt deel uit van de vaste begeleidingsgroep van de Jamaicaanse jazzpianist Monty Alexander en gaat regelmatig met hem op tournee door Europa, Australië en de Verenigde Staten. De freelance muzikant werkt ook met vele buitenlandse artiesten samen onder wie zanger Mark Murphy, saxofonist Johnny Griffin, vibrafonist Milt Jackson, klarinettisten Eddie Daniels en Buddy DeFranco, saxofonist Scott Hamilton en gitarist Joe Pass. In oktober 1996 neemt Frits Landesbergen deel aan studiosessies met het Jeff Hamilton Trio. Eigen werk, klassiekers Cherokee en Sweet Lorraine, de bebopklassieker Killer Joe en een ode aan Milt Jackson verschijnen een jaar later op het album Dynavibes. Hij maakt met zangeres Madeline Bell in augustus 1997 opnamen voor het album Yes I Can: A Melting Pot. Op de cd staan eigen composities en bewerkingen van onder meer The Beatles, Stevie Wonder en Elton John.

1999 - 2003

De groep Magic Vibes heeft een ongebruikelijke bezetting met drie vibrafonisten. Het trio bestaat naast Landesbergen uit Jacco Griekspoor en Jan van Eerd. Ze worden begeleid door Ruud Vleij (bas), Barry Olthof (slagwerk) en Peter Beets (piano). Frits Landesbergen stelt aan het begin van het nieuwe millennium samen met trompettist Michael Varekamp een orkest samen waar ook de Amerikaanse saxofonist Scott Hamilton en de Amerikaanse zangeres Deborah Carter deel van uitmaken. Het orkest geeft in het programma Ode Aan Louis Armstrong een globaal overzicht van het leven en werk van de Amerikaanse jazzgigant. Bij het radioprogramma Sesjun komt Landesbergen in contact met pianist Harry Happel met wie hij een kwintet opricht dat verder bestaat uit de Rijswijkse bassist Edwin Corzilius, de Roosendaalse percussionist Jeroen de Rijk en de Bredase drummer Chris Strik. Tijdens de 20ste editie van het Goois Jazz Festival in Theater 't Spant in Bussum ontvangt de vibrafonist de Kiwanis Naarden Jazz Award 2003. De bronzen onderscheiding is vernoemd naar de gelijknamige liefdadigheidsinstelling en is tot dan toe twee keer eerder uitgereikt, aan Rita Reys en Greetje Kauffeld.

2004 - 2016

Landesbergen produceert platen en schrijft composities en arrangementen voor onder meer Cor Bakker, Edwin Rutten en Leonardo Amuedo. Hij levert bijdragen aan One More For The Road (2006) van mondharmonicaspeler Toots Thielemans. Op 5 mei 2008 worden in Heemstede opnamen gemaakt voor de dvd Flying Home: A Tribute To Lionel Hampton. Frits Landesbergen en de Amerikaanse tenorsaxofonist Harry Allen worden daarbij begeleid door de Belgische pianist Johan Clement, bassist Eric Timmermans en drummer Erik Kooger. Landesbergens samenwerking als drummer in de groep van pianist Monty Alexander blijft onverminderd doorgaan. Hij speelt mee op de albums Uplift (2011) en Uplift Vol. 2: The Great Trio (2013) en de twee edities van Harlem-Kingston Express (2011 en 2014). Hij drumt vanaf 2014 ook in zijn eigen North Sea Big Band. Zijn vibrafoonspel is te horen op het album Satellite Love (2013) van de Nederlandse soulzangeres Giovanca. Samen met bassist Frans van Geest maakt hij als drummer deel uit van het Francesca Tandoi Trio van de in Nederland woonachtige Italiaanse pianiste en zangeres Francesca Tandoi. Het trio maakt drie albums voor het Japanse label Atelier Sawano. Het derde album Wind Dance verschijnt in 2016. In augustus 2016 doet hij met zangeres en echtgenote Joke Bruijs een tournee langs enkele jazzfestivals in Italië.

2017 - 2018

Frits Landesbergen maakt deel uit van het trio van pianist Lex Jasper, samen met bassist Edwin Corzilius. Hij richt in september 2018 samen met trompettist Nanouck Brassers het cd-label ESP op. Met dit label ondersteunt en promoot het duo swingende jazzmuziek en getalenteerde musici. De muzikant gaat op tournee met zijn eigen combo dat onder meer bestaat uit de Italiaanse pianiste Francesca Tandoi.

2019 - 2020

Landesbergen brengt in februari 2019 met zijn nieuwe internationale sextet het livealbum Typical uit. De eigen composities zijn geïnspireerd door onder anderen Art Blakey, Horace Silver en Miles Davis. Hij gaat in 2019 door het land met de West Coast Dream Band onder leiding van Nils van Haften. Op het repertoire staat muziek van Amerikaanse bandleider en vibrafonist Terry Gibbs met zijn Dream Band.

2021

De dvd Masterview (2021) van het Rob van Kreeveld Trio, met pianist Rob van Kreeveld en contrabassist Edwin Corzilius, bevat een liveopname uit Jazzclub The Duker, Nistelrode op 28 maart 2019. De bonus-cd is op 12 november 2017 opgenomen in de studio van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van De Havenloods, De Telegraaf, Groot Alexander, Het Stadsblad, Leids Nieuwsblad, Noordhollands Dagblad, Provinciaal Zeeuwse Courant, Rijn en Gouwe & voornaam achternaam.

Live

zo 22 sep 2024 - Dutch Swing College Band

Toon alles


Discografie

Karel Boehlee/Frits Landesbergen/Jimmy Haslip/Hans Eijkenaar/Jeroen de Rijk - More Moves

Toon alles


Beelden uit het archief