Tineke Postma▶
Een foute noot kan je beste noot zijn
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Tineke Postma (Heerenveen, 31 augustus 1978) is na Candy Dulfer de succesvolste saxofoniste van Nederland. Nog voor ze in 2003 cum laude afstudeert aan het Conservatorium van Amsterdam brengt ze haar debuutalbum First Avenue uit, wint ze meerdere prijzen en krijgt ze internationale erkenning. Inmiddels is ze bekend van New York tot Tokio. Postma heeft een voorkeur voor akoestische jazz. Wayne Shorter, Cannonball Adderley, John Coltrane en Miles Davis zijn haar grote voorbeelden.

1992

Als Candy Dulfer komt optreden in Postma's woonplaats Heerenveen, vraagt de veertienjarige Tineke voor aanvang van het concert of ze mag meespelen. Ze heeft nog maar drie jaar saxofoonles, maar Dulfer laat haar meedoen met de toegift. In een interview met Het Parool vertelt Postma: 'Dat heeft vast heel krakkemikkig geklonken, want ik had in die tijd nog maar een paar improvisatielessen gehad. Candy was heel lief. Ze heeft me de hele avond in de gaten gehouden. Ze heeft me nog net niet opgemaakt.'

1996 - 2002

Via de Heerenveense fanfare en de Big Band Friesland belandt Postma op de conservatoria van Zwolle en later Amsterdam. Ze ontvangt twee beurzen om te studeren aan de Manhattan School of Music in New York, waar ze les krijgt van Dick Oatts, Dave Liebman and Chris Potter. In Nederland richt ze het Tineke Postma-kwartet op met Marc van Roon piano, Frans van der Hoeven bas en Martijn Vink drums. Ze wint de eerste Singer Laren Jazz Award voor jonge talentvolle Nederlandse jazzmusici. Volgens de jury is Postma 'een buitengewoon originele musicienne die zeer goede composities en arrangementen aflevert'.

2003

Postma maakt haar debuutalbum First Avenue nog voor ze cum laude afstudeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze wordt meteen al in binnen- en buitenland opgemerkt als een bijzonder talent. Zo wint ze de Sisters in Jazz All Star Award en mag ze op internationale tournee met het Sisters in Jazz-project. Ze speelt samen met de Sisters in Jazz All Stars onder leiding van Terri Lyne Carrington op het Mary Lou Williams Jazz Festival in Washington, de conventie van de International Association of Jazz Educators in Long Beach (Californië), het North Sea Jazz Festival, Jazz Vienne (Frankrijk) en Umbria Jazz (Italië). In eigen land treedt Postma in theaters op met de zangeressen Fleurine (Tribute to Duke Ellington) en Anne Chris.

2004

Het Tineke Postma-kwartet speelt in het Concertgebouw en op internationale festivals. Ze wint de Heijmans Award van het Amersfoort Jazz Festival.

2005

Postma's tweede CD For the Rhythm featuring Terri Lyne Carrington komt uit en staat drie weken in de top-20 van de Amerikaanse radio Jazz Week Chart. Meer dan 250 radiostations draaien de plaat. Postma gaat dat jaar mee op de Billie And Me-tournee door Amerika. Met beroemde muzikanten als Terri Lyne Carrington, James Genus, Mitchell Foreman, Dianne Reeves, Nancy Wilson en Joan Osborne brengt ze een ode aan Billie Holiday. Ze treden onder meer op in Carnegie Hall in New York en het Kennedy Center in Washington. Postma verbindt zich dat jaar ook als docente aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze neemt met haar kwintet een live concert op, dat op DVD verschijnt. En ze gaat voor het eerst op tournee door Japan.

2006

Postma ontvangt de MIDEM International Jazz Revelation of the Year Award. Ze krijgt de prijs op 27 mei 2006 tijdens de Franse tv-gala-uitzending Victoires du Jazz in Deauville uitgereikt. Met zangeres Fleurine gaat ze op tournee langs de Nederlandse theaters. Ze speelt als gastsoliste mee op een CD van de New Yorkse zangeres Chris McNulty.

2007

In juni komt Postma's derde CD A Journey That Matters uit. Dit album krijgt lovende kritieken in zowel binnen- als buitenland. Het Amerikaanse jazzblad Downbeat geeft de plaat vier sterren. Postma speelt dat jaar weer in Japan op het Yokohama Jazz Festival en in de Tokiose jazzclubs Body en Soul en Someday. Op 26 november 2007 ontvangt ze de Langs de Lijn Award.

2008

In januari speelt Postma in de Londense Pizza Express. Ze krijgt lovende recensies voor haar optreden en voor het album A Journey That Matters. Ze heeft verder engagementen in Jakarta, New York, Parijs, Glasgow, Berlijn, Gent, Hanoi, en op festivals in Noorwegen en Finland. Daarnaast is Postma gastsoliste bij de Terri Lyne Carrington Group tijdens de Hildener Jazztage in Duitsland, op het Red Sea Jazz Festival in het Israëlische Eilat, en het Luxembourg Jazz Festival. Op initiatief van Jazzimpuls gaat Postma met de Turkse zangeres Esra Dalfidan op tournee langs de Nederlandse theaters.

2009

Postma formeert een groep met de Amerikaanse topmusici pianiste Geri Allen, drumster Teri Lynne Carrington en bassist Scott Colley. Met dit Tineke Postma International Quartet neemt de saxofoniste in februari haar CD The Traveller op in de Systems Two Studio in Brooklyn. Ze presenteert dit album op het North Sea-festival. Ook treedt het kwartet op in de Barbican Hall in Londen. De CD wordt uitgebracht in de Benelux, Japan, Duitsland, en in januari 2010 ook in de rest van Europa en Amerika op het nieuwe label EtceteraNOW (Codaex). Postma wordt gevraagd om mee te spelen met de groep van bassiste/zangeres Esperanza Spalding. Ze treden samen op in het Bimhuis, op North Sea en in Carnegie Hall, New York. Tineke Postma verschijnt als enige Europese artiest in het prestigieuze programma Icons Among Us: Jazz In The Present Tense; Everything Everywhere, dat in mei in de VS wordt uitgezonden. Ze wint in het Franse Antibes de Jazz Juan Revelations Award 2009 tijdens het Antibes/Juan-les-Pins Jazz Festival. Ook wint ze er de publieksprijs. In september staat Postma met haar kwartet op het podium van het Tokyo Jazz Festival en de Dutch Jazz Garden in Japan. Ze heeft optredens in Spanje, Mexico, Frankrijk en Duitsland. Postma wordt opgenomen in het artiestenrooster van International Music Network (IMN), een van de meest vooraanstaande boekingskantoren uit Amerika. Naast beroemde jazzmusici zoals Wayne Shorter, Brad Mehldau en Dianne Reeves wordt Tineke Postma als eerste Europese artiest nu wereldwijd door IMN vertegenwoordigd.

2011

In april presenteert ze haar nieuwe album The Dawn Of Light in het Bimhuis te Amsterdam. Ze maakt deel uit van de gewijzigde bezetting van Pili Pili, de band van toetsenist Jasper van 't Hof, en speelt mee op het album Ukuba Noma Unkungabi. Ze levert gastbijdragen op de cd It's Personal van Brown Hill. In oktober wordt een Edison toegekend aan The Dawn Of Light.

2012

The Mosaic Project van Terri Lyne Carrington wint in februari een Grammy Award voor Best Vocal Album. Tineke Postma speelt vier solo’s op dit album. De saxofoniste treedt 30 april op tijdens International Jazz Day in New York, samen met Zakir Hussain (tabla), Vinnie Colaiuta (drums), Richard Bona (bas), Tarek Yamani (piano), Troy Roberts (tenorsax) en Wayne Shorter (sopraansax). In de zomer van 2012 doet ze ook een Europese zomertournee met The Mosaic Project van Carrington. De Amerikaanse jazzzangeres Dianne Reeves maakt ook deel uit van de tournee. Het project speelt in de Verenigde Staten onder meer in Woodstock tijdens een verjaardagsfeest van de drummer Jack DeJohnette. Later in het jaar staan ook optredens op de agenda in Boston, Zweden en China.

2014 - 2015

Postma brengt met de Amerikaanse altsaxofonist Greg Osby in 2014 onder de naam Sonic Halo een album uit met eigen composities. De plaat wordt genomineerd voor de Edison Publieksprijs. De twee muzikanten spelen samen onder meer op North Sea Jazz in Rotterdam. Een van de optredens met haar kwartet is op 17 april 2015 in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarna doet ze enkele optredens in België met het Le Peuple des Silencieux Trio dat verder bestaat uit pianiste Nathalie Loriers en bassist Philippe Aerts. Later in het jaar speelt Postma in Duitsland, Zwitserland, Zweden en Finland. Een van de hoogtepunten in 2015 is een optreden met Pharaoh Sanders op het University of Pittsburgh Annual Jazz Seminar and Concert. Het andere hoogtepunt is het winnen van de Boy Edgarprijs 2015. Ze krijgt de prijs op 9 december 2015 op een speciale avond in het Bimhuis uit handen van drummer Terri Lyne Carrington.

2016

Sonic Halo gaat vanaf april door het land met de Buma Boy Edgar Tour. Het kwartet bestaat naast Postma en Osby uit Florian Weber (piano), Linda Oh (bas) en Ziv Ravitz (drums). In juli doet de saxofoniste twee optredens op North Sea Jazz: als duo met pianist Jasper van ’t Hof en als onderdeel van een concert met de Codarts Big band en Syrische gastmuzikanten. Vanaf november doen Postma en bassist Nic Thys samen met Nathalie Loriers een reeks optredens in voornamelijk België.

2018 - 2019

Het Conservatorium van Amsterdam maakt in september 2018 bekend dat Tineke Postma een van de zeven nieuwe docenten is van de jazzopleiding. Ze reist in december 2018 naar Mount Vernon, New York voor opnamen van een eigen album met Matthew Brewer (bas), Dan Weiss (drums), Kris Davis (piano) en Ralph Alessi (trompet). In de 2019 DownBeat Critics Poll wordt Postma in de Rising Star Categories genoemd als beste sopraansaxofonist.

2020 - 2021

Veel stukken op Postma's zevende album Freya zijn gewijd aan godinnen en sterke vrouwen. De compositie Geri's Print is een ode aan Amerikaanse pianiste Geri Allen (1957-2017). De saxofoniste beschouwt Freya als een come-back als leader. De promotietournee moet worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. De saxofoniste oefent thuis veel jazzstandards. Ze luistert naar muziek van Charlie Parker om meer te leren van zijn ritmische benadering en frasering. Ze doet in deze periode ook optredens via livestreams, onder meer met haar Bloom Trio dat ze vormt met Marc van Roon (piano) en Tristan Renfrow (drums).

Tineke Postma gaat in de zomer van 2020 de studio in met The Eric Ineke Jazzxpress voor de cd What Kinda Bird is This? (2021). Het album is een ode aan Charlie Parker. Na de zomer gaat Postma op tournee in het kader van Freya, met Clemens van der Feen (bas) en Tristan Renfrow (drums) en wisselende trompettisten Ian Cleaver, Joris Roelofs en Ralph Alessi. In oktober 2020 doet ze enkele optredens in Duitsland met drummer Florian Arbenz.

In maart 2021 krijgt Tineke Postma de Palmarès 2020 in de categorie Prix du Musicien Européen, uitgereikt door de Franse vereniging l’Académie du Jazz. Op 18 september 2021 gaat de Bimhuis Commission Tour Tineke van start in Amsterdam. Postma speelt tijdens deze korte tournee nieuw materiaal met Miles Okazaki (gitaar), Fuensanta Méndez (vocalen en contrabas), Marc van Roon (piano), Jeroen Vierdag (bas) en Sun Mi Hong (drums).

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, Gemeentenieuws Rheden, George, Het Parool, Leeuwarder Courant, NRC Handelsblad & Noordhollands Dagblad.

Discografie

Tineke Postma - Mesmerize

Toon alles


Beelden uit het archief