Peter Beets▶
Ik droom en visualiseer muziek, dat gaat 24/7 door
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Peter Beets (Den Haag, 12 juni 1971) begint als een van de drie Beets Brothers, maar maakt snel naam als pianosolist. Hij wordt bewonderd om zijn virtuoze, razendsnelle spel, dat herinneringen oproept aan zijn idool Oscar Peterson. Hij ontwikkelt zich tot een veelgevraagd begeleider van zangeressen (Rita Reys, Dee Daniels, Deborah Brown) en instrumentalisten (Curtis Fuller, Joe Cohn). Sinds 1998 is hij de vaste pianist van The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, dat een aantal composities van hem op het repertoire zet en een CD met zijn composities opneemt. Nadat de broers Alexander (saxofoon), Marius (bas) en Peter Beets elk hun eigen weg zijn gegaan, formeert de pianist zijn Nederlandse trio en speelt hij met uiteenlopende formaties in vele Europese landen. Bovendien reist hij vanaf 2001 geregeld naar New York om met Amerikaanse musici zoals de bassisten Larry Grenadier en Reginald Veal, drummer Herlin Riley en gitarist Joe Cohn in jazzclubs op te treden en CD's op te nemen. Hij maakt tournees langs grote Nederlandse theaters met programma's die verbanden leggen tussen klassieke muziek en jazz, zoals Van Bach tot Blues en Chopin meets the Blues.

1971 - 1984

Kort na zijn geboorte verhuist het gezin Beets naar Groenlo. Vader is gynaecoloog en een groot jazzliefhebber, in het bijzonder van Oscar Peterson. Moeder is klassiek pianiste en gediplomeerd zangpedagoge. Net zoals zijn oudere broers Marius (1966) en Alexander (1968) krijgt Peter Beets vanaf zijn zesde pianoles en - naar zijn eigen keuze - gitaarles. Op zijn zevende doet hij mee aan een kindersongfestival, waar hij zichzelf op gitaar begeleidt. Hij kiest definitief voor de piano als broer Marius tijdens het zondagmiddagse musiceren in huize Beets vindt dat Peter de gitaar te hard aanslaat en voorstelt om van instrument te ruilen. Peter Beets houdt genoeg techniek over om later ook nog wel eens bas (en drums) te spelen. Na een jaar piano-onderricht door zijn moeder wordt Johan Jansonius, hoofddocent aan het conservatorium van Enschede, zijn leraar. Peter Beets dankt aan hem zijn techniek, polsbewegingen en vingerzettingen. Jansonius is een klassieke-muziekdocent; jazz speelt Peter Beets in zijn vrije tijd. Als elfjarige treedt hij op in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, waar het radioprogramma Für Elise, gepresenteerd door Hans Zoet, rechtstreeks wordt uitgezonden. Het jonge talent wordt vijf jaar achter elkaar teruggevraagd. In 1984 maakt hij zijn tv-debuut bij pianist Pim Jacobs in het programma Jazz met Jacobs.

1985 - 1998

De drie broers Beets beginnen in 1985 als The Beets Brothers voor publiek op te treden. Ze doen ongeveer honderd optredens per jaar en nemen ook CD's op. Peter Beets gaat na het gymnasium rechten én lichte muziek studeren in Utrecht, respectievelijk aan de universiteit en het conservatorium. Na twee jaar stopt hij met de rechtenstudie; nog een jaar later verlaat hij het conservatorium en zijn docent Bert van den Brink. De muziekstudie vervolgt hij aan het Haagse conservatorium, waar hij het muzikale klimaat interessanter vindt. Hij krijgt er tot zijn eindexamen vijf jaar les van Frans Elsen. In 1988, een jaar voordat hij aan zijn conservatoriumstudie begint, wint hij de Pall Mall Export Swing Award. In 1989 is hij de eerste winnaar in de categorie Jazz van het Prinses Christina Concours. Henk Meutgeert, de leider van de New Concert Big Band, vraagt Peter Beets de pianokruk beurtelings met Rob van Bavel te bezetten.

1999 - 2002

The Beets Brothers verbreken hun intensieve samenwerking en kiezen ieder hun eigen weg. De New Concert Big Band wordt omgedoopt in The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, met Peter Beets als vaste pianist. In het kwartet van bassist Ruud Jacobs start hij een lange serie maandelijkse sessies in De Otter in Loosdrecht. Zangeres Lils Mackintosh vraagt hem voor haar Edison-winnende album Black Girl. Voor het Nederlandse jazzlabel Criss Cross gaat Peter Beets in 2001 naar New York om met de Amerikaanse bassist Rodney Whitaker en drummer Willie Jones III de CD New York Trio op te nemen. Het is het begin van wat haast een traditie wordt: elke twee jaar maakt Peter Beets in New York met een Amerikaanse ritmetandem een Criss Cross-CD. In Nederland en in tal van Europese landen speelt Beets met zijn eigen trio, waarin Frans van Geest op bas en aanvankelijk Hans Dekker, maar al spoedig Gijs Dijkhuizen op drums. Hij toert met het Rosenberg Trio en maakt een tournee door Zwitserland en Spanje met zangeres Dee Daniels, drummer Alvin Queen en bassist Reggie Johnson. Tijdens elke editie van het North Sea Jazz Festival treedt Peter Beets in verschillende formaties op. Hij geeft een half jaar les aan het conservatorium in Zwolle.

2003 - 2006

Peter Beets maakt zijn eerste theatertournee met het programma Van Bach tot Blues, later gevolgd door Chopin meets the Blues (2005). Hij wordt de vaste pianist van Rita Reys. Hij speelt samen met Chick Corea op twee vleugels in het Amsterdamse Concertgebouw. Met zijn trio presenteert hij zich in de Kleine Zaal van hetzelfde gebouw. Deze concerten worden opgenomen en aanvankelijk exclusief in Japan uitgebracht. Met het trio gaat hij ook op tournee naar Polen. Het is zo'n succes dat het trio de volgende jaren wordt teruggevraagd. In 2004 gaat Peter Beets naar de VS om op te treden in de New Yorkse jazzclub Birdland. Hij vormt met de zigeunergitarist Dorado Schmitt, gitarist Mayo Hubert en bassist Brian Torff een kwartet dat zich presenteert tijdens het Django Reinhardt N.Y. Festival. Als gasten spelen mee saxofonist James Carter en drummer Winard Harper. Van het concert wordt een DVD uitgebracht. In 2006 wordt Beets weer uitgenodigd door Dorado Schmitt, nu voor een concert in het New Yorkse Lincoln Center met onder onderen violiste Regina Carter. In de serie Jazz Impuls Dubbelconcerten reizen het Peter Beets Trio en zangeres Izaline Calister met een Porgy and Bess-programma langs Nederlandse theaters en schouwburgen

2007 - 2009

Met het theaterprogramma The Blues goes Latin laat Peter Beets de invloed van Zuid- Amerikaanse en Spaanse muziek op de jazz horen. Met een band onder leiding van Dorado Schmitt, waarin gitarist Larry Coryell en saxofonist Harry Allen, maakt Beets in 2008 een Amerikaanse tournee met concerten in onder meer Oakland, Seattle en Boston. Op initiatief van Jazz Impuls worden de Beets Brothers weer samengebracht voor een grote theatertournee met altsaxofonist Piet Noordijk. Peter Beets maakt met zijn collega's Louis van Dijk, Cor Bakker en Jan Vayne als Piano Kings een succesvolle tournee langs veertig Nederlandse theaters en schouwburgen. Voor het Haarlems Jazzfestival 2009 mag hij op de slotavond een groep met Amerikaanse musici samenstellen. Hij inviteert trombonist Curtis Fuller, drummer Gregory Hutchinson en bassist Reuben Rogers. Met de laatste twee en de Amerikaanse gitarist Joe Cohn maakt hij een CD-opname van zijn theaterprogramma Chopin meets the Blues.

2010

Na leider Henk Meutgeert en gitarist Jesse van Ruller valt Peter Beets als derde orkestlid de eer te beurt dat The Jazz Orchestra of the Concertgebouw een plaat met zijn composities opneemt. Het wordt zelfs een dubbel-CD. Zijn eerste compositie First Song, geschreven op zevenjarige leeftijd, krijgt een big band-arrangement van Rob Horsting. Het live in het Bimhuis opgenomen album wordt aan het publiek gepresenteerd in het Amsterdamse Paradiso. Het theaterprogramma Chopin meets the Blues heeft in 2005 niet de aandacht gekregen die het volgens Peter Beets verdient. De presentatie van de CD en een aantal concerten met Gregory Hutchinson, Reuben Rogers en Joe Cohn moet in juni de ouverture vormen voor een nieuwe theatertoer. Ook met Rita Reys gaat hij op rondreis door Nederland.

2011 - 2013

In het seizoen 2011-2012 speelt Beets in de theaters met zigeunerjazzformatie The Rosenberg Trio. Op 17 mei 2013 presenteert Trio Peter Beets tijdens het festival Rabobank Amersfoort Jazz het album Portrait Of Peterson met stukken van zijn muzikale held Oscar Peterson. Het trio bestaat verder uit Greg Hutchinson (drums) en Reuben Rogers (bas), de vaste ritmesectie van Joshua Redman. Peter Beets speelt op 25 mei als gast mee met het Pittsburgh Symphony Orchestra in Pittsburgh. Op deze avond treden ook Sir Paul McCartney en Earth, Wind and Fire op. Daarna geeft de pianist met zijn kwintet concerten in de New Yorkse jazzclubs The Kitano (19 juni) en Birdland (25 en 26 juni). Een van de concerten in Birdland wordt onder meer bijgewoond door acteur Leonardo di Caprio en zijn vader. De pianist reist door naar Philadelphia voor een concert in het Philadelphia Museum of Art (28 juni) en naar Toronto voor drie concerten, onder meer in The Rex met Dave Young, jarenlang de vaste bassist van Oscar Peterson. Later in het jaar speelt Beets op uitnodiging van de twee op een feest in Los Angeles ter ere van Leonardo di Caprio’s vader.Trio Peter Beets gaat op Nederlandse tournee met Portrait Of Peterson. De pianist vergezelt Trio Ruud Jacobs in augustus tijdens drie optredens in Spanje. Direct daarna vliegt hij naar Bali voor het Ubud Village Jazz Festival in Bali. Met zijn trio geeft hij eind september een concert op het Thaise eiland Koh Samui. Op 7 december speelt Trio Peter Beets voor het eerst samen met zangeres Fay Claassen het programma Remembering Rita Reys. Het trio bestaat in deze periode naast Beets uit Ruud Jacobs en gitarist Martijn van Iterson.

2014

De pianist doet in maart met zijn trio drie optredens tijdens het Java Jazz Festival op Jakarta. Verspreid over het jaar treedt hij op als onderdeel van het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw en met diverse (gast)muzikanten zoals Anton Goudsmit, Samson Schmitt, Deborah Brown, Ruud Breuls en Mathilde Santing. Het Peter Beets Quartet gaat door het land met Blues Goes Latin. Trio Peter Beets en Fay Claassen staan in juli twee keer in een uitverkocht Concertgebouw met hun ode aan Rita Reys. Later in dezelfde maand verzorgt het trio samen met Judith van Wanroij en Hetty Jansen twee optredens in Korea met Opera Meets The Jazz. Begin augustus is de pianist een week lang speciale gast in club Birdland tijdens het Django Reinhardt Festival in New York. Hij doet ook met zijn trio optredens in New York en Philadelphia. Beets eindigt zijn bezoek aan Noord-Amerika met twee optredens in The Rex te Toronto samen met saxofonist Kirk MacDonald. Op 19 september gaat de tournee van start van New York Round Midnight, een show met elf Nederlandse topmuzikanten waarbij bij elk optreden een jong Nederlands jazztalent de kans krijgt zich aan het publiek te presenteren.

2015 - 2017

In maart 2015 staan Trio Peter Beets en Fay Claassen met Remembering Rita Reys in de North Sea Jazz Club. Vanaf april keert Peter Beets terug in deze Amsterdamse club met een terugkerende serie lunchconcerten waarbij hij optreedt met verschillende bevriende gastmuzikanten zoals Anton Goudsmit, Ruben Hein en Laura Fygi. Ook in 2015 vertrekt de pianist meerdere keren naar het Verre Oosten voor optredens. Met het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw speelt hij in mei vier keer in Shanghai. Begin september reist Trio Peter Beets naar Japan voor optredens in Tokio, Nagasaki en Hirado. Het album Chopin Meets The Blues Live van Trio Peter Beets wordt genomineerd voor een Edison in de categorie Jazz/World. Op 20 augustus 2015 wordt tijdens Amsterdamse Grachtenfestival een voorproefje gegeven van Chopin Meets The Blues Goes BIG waarbij Peter Beets wordt begeleid door het Northern European Jazz Orchestra onder leiding van Kurt Weiss. Deze tournee gaat op 18 september officieel van start in De Doelen in Rotterdam. In april 2016 doet de pianist een eerste reeks Nederlandse optredens met saxofonist Benjamin Herman, bassist Ruud Jacobs en drummer Han Bennink. Onder muzikanten spelen de naam Quartet-NL composities van Misha Mengelberg.

2018 - 2019

De pianst start met orkestleider Henk Meutgeert het Peter Beets & The Henk Meutgeert New Jazz Orchestra. Het jazzorkest met nieuwe jazztalenten debuteert op 27 mei 2018 tijdens het Amersfoort Jazz Festival. In deze periode treedt het orkest op in wisselende bezettingen, met verschillende solisten (o.a. Fay Claassen, Paul van Kessel, Camille Bertault, Georgie Fame en Marjorie Barnes) en diverse thema's (Gershwin meets the Blues, Charlie Parker Special). Opnamen van concerten in het Bimhuis (15 oktober 2018) en Concertgebouw Amsterdam (22 april 2019) verschijnen op de cd The Flying Dutchman (2019). Op de cd staan jazzarrangementen van componisten Wagner, Chopin, Piazolla, Jobim en Ellington, aangevuld met nieuw eigen werk van Meutgeert en Beets.

Op 8 juni 2018 neemt Peter Beets een album op met muziek van George Gershwin. Op Our Love Is Here to Stay wordt hij begeleid door bassist Tom Baldwin en drummer Eric Kennedy. De cd wordt genomineerd voor de Edison Jazzism Publieksprijs 2020. Het album Django Tribute (2019) bevat een registratie van een optreden samen met Stochelo Rosenberg in de Ruïnekerk in Bergen (Noord-Holland). De twee muzikanten worden terzijde gestaan door contrabassist Frans van Geest en ritmegitarist Martin Limberger.

2020 - 2021

Vanwege de coronacrisis moeten meerdere concerten worden uitgesteld of afgezegd. Sommige optredens vinden plaats in de vorm van livestreams. Peter Beets & The Henk Meutgeert New Jazz Orchestra doen op 21 maart 2021 in de Azijnfabriek in Den Bosch een openbare repetitie voor het programma Gershwin Celebration feat. Izaline Calister. De tournee gaat van start in het najaar van 2021. Quartet-NL treedt op met Ernst Glerum op bas in plaats van Ruud Jacobs (1938-2019). Het kwartet maakt in juli 2021 deel uit van de line-up van het festival North Sea Jazz Downtown in Rotterdam, met gastbijdragen van Hans Dulfer en Ronald Snijders. Na de zomer van 2021 volgen optredens met onder meer Peter Beets Electric Band, Peter Beets Quintet, bassist Steve Zwanink en Sven Hammond.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Amersfoortse Courant, Arnhemse Courant, Bloemendaals Weekblad, De Telegraaf, De Volkskrant, Haagsche Courant, Haarlemsch Dagblad & Het Parool.

Live

zo 11 aug 2024 - Plus Han Bennink, Peter Beets

Toon alles


Discografie

Jazz Orchestra of the Concertgebouw - Silk Rush

Toon alles


Beelden uit het archief


Ik heb gisteravond, 2 mrt. Peter Beets en North European Jazz Orchestra gezien en beluisterd in de Studiozaal van Schouwburg Tilburg. Dit was, mede door de enthousiaste uitleg van Peter, een geweldige ervaring. "Top" genieten!!!!

Till Hermans-Salden

n.v.t.