Denise Jannah▶
De jazz heeft mij gekozen
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

De in Suriname geboren zangeres Denise Jannah is de eerste Nederlandse muzikant die een platencontract tekent bij het vermaarde Amerikaanse jazzlabel Blue Note. De contra-alt tourt over de hele wereld, staat zeven keer op North Sea Jazz en treedt op voor hoogwaardigheidsbekleders als koningin Beatrix en Prins Claus, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de Surinaamse president Ronald Venetiaan, de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton en Nelson Mandela. Denise Jannah wint twee Edisons, een Golden Orpheus in Bulgarije en de Bata Anastasijević Award tijdens het Nisville Jazz Festival in Servië. In 2009 wordt de zangeres benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

1956 - 1988

Denise Zeefuik wordt op 5 november 1956 geboren in Paramaribo als oudste van vier dochters van predikant Karel Zeefuik. De zussen zingen thuis in close harmony mee met liedjes op de radio. Denise zingt in de kerk en wint een zangwedstrijd in de derde klas van het gymnasium. In 1971 verhuist de familie naar Zeist omdat vader in Nederland promoveert op theologie. Denise studeert rechten aan de Universiteit Utrecht. Ze doet haar eerste optredens op dansavonden van de Surinaamse studentenorganisatie LOSON. Als de rest van de familie terugkeert naar Suriname blijft de zangeres in Nederland achter. Ze verruilt haar rechtenstudie voor het conservatorium in Hilversum. In het begin van haar zangcarrière maakt ze enige tijd deel uit van discoband Fruitcake. Ze is onder meer te horen op hun single I Like The Way (1982). De zangeres kiest voor haar jazzcarrière de artiestennaam Denise Jannah, een verbastering van haar tweede voornaam Johanna. Haar manier van fraseren is geïnspireerd door de Amerikaanse jazz-zangeres en -pianiste Shirley Horn. Jannah put veel kracht uit haar geloof, vertelt ze later in De Volkskrant (6 februari 1993). 'De Heer heeft mij een goed muzikaal gehoor gegeven, dat is mijn startpakket, om het zo maar te noemen. Niet dat ik daarvoor steeds dramatisch op de knieën ga, maar ik laat het Hem wel weten, als het optreden goed was.'

1989 - 1992

In 1989 wint Denise Jannah de derde prijs tijdens het Internationales Liederfestival Menschen und Meer in het Duitse Rostock. Ze speelt in 1989-1990 de rol van Emma Washington in de musical A Night At The Cotton Club en is daarmee 347 keer te zien in Nederland, Duitsland en België. In 1991 wint ze de Gouden Microfoon tijdens het Nationaal Jazz Concours in Breda. Jannah treedt voor het eerst op tijdens North Sea Jazz. In hetzelfde jaar studeert ze af in zang en zangpedagogiek. Jannah geeft privézanglessen en doceert jazz aan het Rotterdams conservatorium. Op haar debuutalbum Take It From The Top (1991) wordt ze onder meer begeleid door pianist Michel Herr en bassist Ricardo Del Fra. De plaat bevat uitvoeringen van Pennies From Heaven, I've Got The World On A String, Groovin' High en My Funny Valentine. Over haar debuutplaat schrijft jazzcriticus Gary Giddens in The Village Voice: 'Jannah has a captivating timbre, throaty and revealing, that disarms you from the start. She can pin a note in the air like Betty Carter or sculpt a phrase with a finesse that recalls Sarah Vaughan, though her style is quite unlike theirs. Her next stop should be New York.' In 1992 wint Denise Jannah de eerste prijs op het Bulgaarse songfestival The Golden Orpheus.

1993 - 1996

Een optreden van de zangeres in het Bimhuis te Amsterdam op 23 januari 1993, met onder meer trompettist Angelo Verploegen en percussionst Eddie Conard, levert haar lovende kritieken op in onder meer De Volkskrant ('Denise Jannah is klaar voor New York') en NRC Handelsblad ('Denise Jannah nieuwe jazz-diva van Nederland'). De zangeres neemt in de zomer van 1993 in New York met producer Hein van de Geyn haar tweede album A Heart Full Of Music op, begeleid door de Amerikaanse muzikanten Cyrus Chestnut, Rick Margitza, George Mraz en Billy Hart. De plaat levert haar een Edison op. Chestnut vraagt Jannah mee voor een tournee van vijf concerten in Japan in november 1993. De zangeres maakt in november 1994 indruk tijdens de European Jazz Night dat in zestien landen wordt uitgezonden. 'Jannah benadert vocale allure van Fitzgerald,' kopt de recensie in De Volkskrant. In 1995 wordt ze als eerste Nederlandse jazzmusicus gecontracteerd door het gerenommeerde Blue Note. Bruce Lundvall, de president van het Amerikaanse jazzlabel, is persoonlijk in Rotterdam bij de ondertekening aanwezig. Op haar eerste Blue Note-album I Was Born In Love With You wordt Denise Jannah begeleid door de Bob Delden Big Band en het Cyrus Chestnut Trio. Gary Giddins is producer en tenorsaxofonist Javon Jackson verleent een bijdrage als solist. Naast jazzklassiekers You'd Be So Nice To Come Home To, Imagination, Bye Bye Blackbird en Them There Eyes bevat de cd ook een door Jannah geschreven nummer.

1996 - 1997

In 1996 maakt regisseur Hans Hylkema voor de NPS de 55 minuten durende documentaire Denise Jannah, New Lady In Jazz. Different Colours (1996) is Jannah's tweede cd voor Blue Note. Op de plaat staan jazzbewerkingen van popnummers als Have A Little Faith In Me van John Hiatt, begeleid door gitarist Leonardo Amuedo, en Don't Dream It's Over van Crowded House. Het Surinaamse liedje Mi Gron (My Land) is een compositie van Ronald Snijders. Tenorsaxofonist Hans Dulfer levert een gastbijdrage in het nummer All Blues. Samen met onder anderen Mathilde Santing, Ernst Daniël Smid en Donald Jones doet Jannah eind 1996 mee aan I Got Lyrics, een muziekprogramma in verschillende Nederlandse steden ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Ira Gershwin (1896-1983), samengesteld door Cor Franc en begeleid door een orkest onder leiding van Dolf de Vries. De recensies in onder meer Trouw en NRC zijn zeer negatief en hebben alleen goede woorden voor de bijdragen van Denise Jannah en Mathilde Santing. Jannah treedt in 1997 op voor de top van de Europese Unie in de Ridderzaal te Den Haag. Ze treedt vanaf 1997 regelmatig op met het Willem Breuker Kollektief, in Nederland, Italië, Zwitserland en Frankrijk en op 23 september 1997 in de Meervaart, Amsterdam.

1998 - 2000

Vanaf 6 januari 1998 neemt Jannah de rol van engel over van Mathilde Santing in Joe, The Musical, een productie van Joop van den Ende. Samen met de Amerikaanse zangeres Marjorie Barnes tourt ze door Europa met Fats Wallers musical Ain't Misbehavin'. Ze zingt in 1998 voor de tweede keer in de Ridderzaal, ditmaal in verband met de herdenking van het 50-jarig jubileum van het Marshall Hulpplan voor Europa. Onder de aanwezigen zijn koningin Beatrix en de Amerikaanse president Bill Clinton. The Madness Of Your Love (1999), haar derde en laatste Blue Note-album, is in New York opgenomen met producer Bob Delden en begeleid door het trio Bert van der Brink (piano), Carl Allen (drums) en Ira Coleman (bas). De plaat wordt genomineerd voor een Edison. Tijdens de millenniumwisseling voert Jannah met een honderdtal kinderen op de Dam in Amsterdam het lied Different Colours, One Rainbow uit. De uitvoering is onderdeel van de televisie-uitzending Hallo 2000 dat in 54 landen live wordt uitgezonden. In januari 2000 opent ze het Barbados Jazz Festival. Opnamen met het Willem Breuker Kollektief verschijnen op het album Thirst! Naast composities van Breuker staan op de cd twee versies van Ornette Colemans Lonely Woman uit 1959 en een arrangement van Bagatelle Op. 6 no. X van de Hongaarse componist Béla Bartók. Jannah's bijdrage wordt genomineerd voor een Edison. Tijdens haar zevende optreden op North Sea Jazz in juli 2000 krijgt ze de Edison Jazz Public Award uitgereikt.

2001 - 2008

De zangeres treedt in 2001 in Frankrijk op met Chick Corea. Met Frank Boeijen en Stef Bos staat ze op een groot multicultureel festival in Zuid-Afrika. Ze presenteert met pianist Michiel Borstlap een jazzserie in de Meervaart in Amsterdam. In september 2001 staat ze vijf zondagmiddagen achtereen in de Blue Note te New York. De zangeres is in New York op de dag van de aanslagen op de Twin Towers. Tijdens een optreden eind 2001 op een feestje rond de schrijfster Maya Angelou ontmoet Jannah de Amerikaanse zangeres Roberta Flack die onder de indruk is van Jannah's uitvoering van de ballad If You Could See Me Now. In 2002 reist ze met het Rosenberg Trio langs verscheidene theaters in Nederland. Ze is op 7 juni 2002 een van de optredende artiesten in Koninklijk Theater Carré tijdens een concert voor Nelson Mandela die in Nederland op bezoek is. Ze wordt door het Internationaal Literatuurfestival Winternachten in Den Haag gevraagd om gedichten van muziek te voorzien. Ze selecteert gedichten uit Nederland, Suriname, de Antillen, Zuid-Afrika en Indonesië en treedt daarmee ook op tijdens literaire festivals in Utrecht, Suriname, de Antillen, Zuid Afrika en Indonesië. De selectie verschijnt twee jaar later op de cd Gedicht Gezongen waarop ze terzijde wordt gestaan door gitarist Leonardo Amuedo, bassist David de Marez Oyens, percussionist Bart Fermie en de pianisten Glenn Gaddum sr. en Michiel Borstlap. Denise Jannah is in 2003 als zangcoach betrokken bij de productie Romeo 'N Juliette, A Caribean Xperienz van Theater Cosmic en Ajax Uit Afrika van Theatergroep DNA (De Nieuw Amsterdam). In oktober en november 2003 staat ze samen met Jasperina de Jong, Frits Lambrechts, Marcel Beekman en Pieter Hendriks in het muziektheaterstuk Jona, De Nee-zegger van Willem Breuker (muziek) en Karel Deurloo (libretto). De muziek wordt verzorgd door het Willem Breuker Kollektief en de Mondriaan Strings. De zangeres is te gast op de cd Magie (2006), het derde deel van Trapperdetrap, een kindermuziekproductie die bestaat uit een serie cd's met oudervriendelijke kindermuziek. Tijdens het Nisville Jazz Festival 2006 in Servië wint de zangeres de Bata Anastasijević Award. Ze zingt mee in vijf nummers op de cd Hot Swing (2007) van The Gipsy Boys: Caravan (Duke Ellington), Lady Be Good en Summertime (Gershwin), I'm In The Mood For Love (Dorothy Fields/Jimmy McHugh) en Sweet Georgia Brown.

2009 - 2011

Op 29 april 2009 wordt de zangeres benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. In 2010 doet ze een Nederlandse theatertournee met The Rosenberg Trio en speciale gasten, waaronder de Amerikaanse vocalist Dennis LeGree. De shows bevatten een mix van soul, gospel en zigeunerjazz. Ze treedt ook op met gitarist Wolf Martini. Op 13 februari 2011 wordt bij de VPRO een half uur durend portret op televisie uitgezonden in de serie Zingen, met onder meer beelden van een optreden met het Funk Brothers Next Generation Trio in The Baker's Keyboard Lounge, Detroit. In de documentaire van Jan Eilander (Trio Bier) zit onder meer een uitvoering van Billie Holiday's klassieker Strange Fruit gecombineerd met Surinaamse teksten. Jannah krijgt op 29 mei 2011 de Meer Jazz Award uitgereikt tijdens het Meer Jazz Festival in Hoofddorp. Tijdens het evenement Women In Jazz in Paramaribo doet Jannah een uitverkocht optreden met de in New Jersey woonachtige Japanse pianiste Tomoko Ohno.

2012 - 2013

In deze periode wordt de zangeres tijdens haar optredens begeleid door Danny van Kessel (piano), Pieter Althuis (bas) en Walther Muringen (drums). Blue Note brengt in april 2012 de drie cd's die Denise Jannah in de jaren negentig voor het label heeft opgenomen uit in een box, inclusief twee nieuwe nummers. Tijdens hun tournee door Zuid-Afrika in januari 2013 verschijnt van Denise Jannah en Wolf Martini het album Live In Johannesburg.

2014

Denise Jannah zingt op 7, 8 en 9 februari in Theater Thalia, Paramaribo mee in een voorstelling over de legendarische jazzsaxofonist Kid Dynamite. Ze speelt daarin de rol van Lady Dee Dee. De regie is in handen van Jörgen Tjon A Fong en de titelrol wordt vertolkt door Mike Libanon. De zangeres speelt in maart mee tijdens de twee Amsterdamse voorstellingen van Elisabeth Samson vs de Nederlandse Staat, de toneelbewerking van de historische roman De Vrije Negerin Elizabeth van de Surinaamse schrijfster Cyntia McLeod. Jannah doet veel verschillende optredens met diverse ensembles en muzikanten. Ze staat het vaakst op het podium met Wolf Martini. Na een paar try-outs is op 25 oktober in Podium Mozaïek in Amsterdam de officiële première van de theatertournee met het programma ELLA! waarin Denise Jannah in de huid van Ella Fitzgerald (1917-1996) kruipt. Ze vertelt het levensverhaal van de Amerikaanse zangeres aan de hand van Fitzgeralds bekendste liedjes.

2015 - 2016

Het eerste optreden van de zangeres in 2015 is op 3 januari met het Denise Jannah Quartet in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Een Russische tournee brengt haar in februari in Ulan-Ude, Angarsk, Kemerovo, Abakan, Tolyatti, Oefa, Stary Oskol en Belgorod. Jannah is zeven keer in Nederlandse theaters te zien in het muziektheaterstuk Sophie & Nola over de emancipatiestrijd van twee vrouwen in Suriname. De titelrollen worden gespeeld door Manoushka Zeegelaar Breeveld en Thirsa van Til. Fra Fra Sound is de begeleidingsband. Eind 2015 verschijnen liedjes uit ELLA! op cd. De gelijknamige tournee wordt in 2016 voortgezet.

2017 - 2018

Het vinylalbum Lost & Found (2017) is opgenomen op 26 juli 2015 met de in Amsterdam woonachtige Japanse pianiste Atzko Kohashi. De plaat wordt uitgebracht door Rhapsody Analog Recordings, een initiatief van Harry van Dalen en Michael van Polen in samenwerking met geluidstechnicus Frans de Rond. Denise Jannah brengt met de concertreeks The Queen of Gospel een eerbetoon aan Mahalia Jackson. Ze wordt daarbij begeleid door pianist Danny van Kessel, bassist Pieter Althuis en drummer Walther Muringen.

2019 - 2020

Denise Jannah is een van de negen hoofdrolspeelsters in Dear Winnie van Noord Nederlands Toneel en KVS Brussel. In de voorstelling wordt het levensverhaal van Winnie Mandela verweven met de persoonlijke verhalen van negen actrices, danseressen en zangeressen met Afrikaanse roots. Dear Winnie gaat op 30 november 2019 in Groningen in première. Veel concerten worden in 2020 uitgesteld vanwege de wereldwijde uitbraak van COVID-19. Denise Jannah treedt noodgedwongen mondjesmaat op, onder meer samen met gitarist Wolf Martini. De zangeres houdt tijdens Keti Koti op 1 juli 2020 een lezing in het Centraal Museum in Utrecht. Ze doet enkele optredens die via livestreams zijn te volgen, zoals voor een festival van de Nederlandse tak van het IUCN (International Union for Conservation of Nature) in november 2020.

2021

Denise Jannah is in juni een van de juryleden tijdens de finale van de allereerste editie van de Grachtenfestival Jazz Competition. De winnaar krijgt naast de Denise Jannah Award ook een masterclass van de zangeres.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van De Gelderlander, EMI Music Holland, Guus Dubbelman, Haarlems Dagblad, Het Parool, Hugo Gosse, NRC Handelsblad, Noordhollands Dagblad, Patricia Steur, Pieter Boersma & de Volkskrant.

Live

vr 27 sep 2024 - Helianthe Redan Anniversary

Toon alles


Discografie

Willem Breuker Kollektief & Denise Jannah - Thirst!

Toon alles


Beelden uit het archief


Haar warme en innemende persoonlijkheid klinkt door in alle facetten van haar muziek.

Angelo Verploegen

trompettist