Joost Buis▶
Geluiden zijn mooier dan snelheid
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Joost Buis (Badhoevedorp, 31 december 1966) volgt in Apeldoorn workshops bij onder anderen Sean Bergin en Peter Bennink. Hij komt eind jaren tachtig naar Amsterdam, waar bandleiders als Vera Vingerhoeds en Corrie van Binsbergen zijn talent onderkennen. Talrijke ensembles maken daarna gebruik van zijn diensten, zoals Palinckx, Bik Bent Braam, Sean Bergins MOB, Bite the Gnatze en Drummers Double Bill. In 1995 richt Buis zijn eigen groep op, de Astronotes, aanvankelijk om muziek van Sun Ra te vertolken. Gaandeweg wordt het tentet steeds meer een vehikel voor Buis als componist. Wegens zijn kwaliteiten op dat gebied geeft het North Sea Jazz Festival hem in 2006 een compositieopdracht. Daarna begint Joost Buis de kleinere groepen Sliphorn, Doubles en Snap, Crackle & Pop. Naast de trombone wordt de lapsteel-guitar in de loop van de jaren negentig zijn tweede instrument.

1985 - 1988

Nadat Joost Buis in zijn woonplaats Apeldoorn workshops heeft gevolgd bij Sean Bergin, Peter Bennink, Martin van Duynhoven, J.C. Tans en Floris Nico Bunink, wordt hij ontdekt door saxofoniste Vera Vingerhoeds. Ze neemt hem als trombonist op in haar nieuwe kwartet. Met deze groep maakt hij in 1988 zijn plaatdebuut: de LP Next. Ook is hij te horen in een latere band van Vingerhoeds, de Lazybones. Gitariste Corrie van Binsbergen vraagt Buis voor haar groep Corrie en de Brokken. Hij speelt mee op haar eerste CD Alles Beweegt. Het is het begin van een langdurige samenwerking met de gitariste, die in vele andere groepen een vervolg zal krijgen, zoals de projecten met de schrijvers Kees van Kooten, Remco Campert en Toon Tellegen. In 1988 speelt de trombonist een half jaar als invaller in het Willem Breuker Kollektief en gaat hij met de band op tournee door de VS.

1989

In het nieuwe Palinckxquartet van de gebroeders Jacques en Bert Palinckx is Buis naast drummer Wim Janssen de vierde man. Hij blijft een vaste waarde in de volgende bezettingen, waaronder de kwintetversie met toetsenist Cor Fuhler en drummer Jim Meneses, tot de broers in 1997 het roer geheel omgooien.

1990

Saxofonist Bo van de Graaf neemt Buis op in zijn groep I Compani. Deze editie van het ensemble is te horen op de CD Luna Triste en speelt de muziek bij het Kerstcircus in de Utrechtse Stadsschouwburg.

1991

Saxofonist Sean Bergin vraagt Joost Buis voor zijn band MOB, maar een vaste plek verwerft hij niet. Hij maakt wel twee CD's met de groep, Live At The Bimhuis (1992) en MOB Mobiel (2002). De artistiek leider van het Bimhuis Huub van Riel nodigt Buis uit voor de tweede internationale October Meeting, waar hij onder meer meewerkt aan de uitvoering van een compositie van de Amerikaanse slagwerker Gerry Hemingway.

1992

Naast Wolter Wierbos is Joost Buis de tweede trombonist in het project Howdy van Bik Bent Braam, het grote ensemble van pianist-componist Michiel Braam. In 2002 neemt hij de plaats van Wierbos in tijdens het project Boes Bonsai. Van beide projecten verschijnt een CD-opname.

1994

Ter gelegenheid van het Holland Festival voert pianist-componist Guus Janssen zijn opera Noach op. In de orkestbak van de Amsterdamse Stadsschouwburg vormt Joost Buis met hoornist Vincent Chancey en trompettist Herb Robertson de kopersectie.

1995

Als uitvloeisel van een serie op het Amsterdamse podium PH 31, waar Joost Buis met een groep muzikanten composities van de Amerikaanse bandleider-componist Sun Ra speelt, begint hij zijn eigen groep, Joost Buis and His Famous Astronotes, later afgekort tot Astronotes. Een speciale versie van het orkest, de Jet Set Astronotes, met onder anderen de Amerikanen Ken Vandermark (rieten), Jeb Bishop (trombone) en Art Hoyle (trompet, ex-lid van Sun Ra's Arkestra), treedt op tijdens het Empty Bottle Festival in Chicago. In 2004 maakt het reguliere ensemble zijn plaatdebuut voor DATA Records, en in 2005 voeren Buis en zijn Astronotes het programma Zoomin' uit op het SJU Festival in Utrecht.

1996

Componist-altviolist Maurice Horsthuis vraagt Buis voor zijn grote orkest Amsterdam Drama, waarmee hij zijn theatermuziek in concertante vorm uitvoert. Slagwerker Arend Niks, die Buis kent uit de groepen van Corrie van Binsbergen, heeft een plaats voor hem ingeruimd in het Niks Project.

1998

De Schotse gebroeders Bancroft (drummer en bodhran-speler Tom en saxofonist Phil) en concertina-virtuoos Simon Thoumire gaan aan de slag met een aantal Nederlandse improvisatoren: saxofonist Jorrit Dijkstra, gitarist Paul Pallesen en Joost Buis. Onder de naam Drones in the Bones geven ze een serie concerten in Nederland en treden ze in 1999 op tijdens het North Sea Jazz Festival. Pallesen vraagt Buis ook voor zijn nieuwe groep Bite the Gnatze, waarmee hij improvisatiemuziek maakt met sterke wortels in de volksmuziek. Naast trombone speelt Buis in dit ensemble ook lapsteel-guitar.

2001

Ter gelegenheid van het Holland Festival breidt impro-punkband The Ex de basisbezetting uit tot een groot orkest. Joost Buis is een van de blazers en hij blijft een graag geziene gast bij andere projecten van The Ex. Zo is Buis te horen op de CD Moa Anbessa, met verder onder anderen de Ethiopische saxofonist Getachew Mekuria.

2003

Drummers Double Bill is een initiatief van de slagwerkers Arend Niks en Rob Verdurmen. In de blazerssectie van de band zit Joost Buis naast de saxofonisten Alex Coke en Rutger van Otterloo en trompettist Jan van Duikeren.

2005

Als het Ab Baars Trio een Ellington-project uitvoert, vraagt de rietblazer Joost Buis als gast. Een jaar later verschijnt de CD Kinda Dukish.

2006

Het North Sea Jazz Festival geeft Joost Buis een compositieopdracht. Het project Forms Of Cloud wordt uitgevoerd door een tentet bestaande uit Ab Baars en David Kweksilber (klarinet), Jan Willem van der Ham en Alban Wesly (fagot), Felicity Provan (cornet), Angelo Verploegen (trompet), Hilary Jeffery en Joost Buis (trombone), Meinrad Kneer (contrabas) en Alan Purves (drums). In het kwartet Sliphorn presenteert Buis portretten van zijn favoriete trombonisten uit het Swingtijdperk. Hij wordt daarbij gesteund door Paul Pallesen, Ernst Glerum en Han Bennink.

2007

De artistieke leiders van het Karnatic Lab, trompettist Gijs Levelt en fluitist Ned McGowan, beginnen een nonet onder de naam Spinifex Orchestra. Joost Buis is lid van de vijfkoppige blazerssectie. In 2008 verschijnt de debuut-CD Triodia. Met Wilbert de Joode en Alan Purves formeert Buis het trio Snap, Crackle & Pop.

2009

Op verzoek van de organisatie TryTone stelt Joost Buis een festival samen in het Bimhuis, waar zijn nieuwe improvisatiekwartet Doubles in première gaat. Daarin spelen violiste Maartje ten Hoorn, contrabassiste Rozemarie Heggen en drummer Will Guthrie.

2011

Joost Buis maakt deel uit van Emma Peel, de heropgerichte rockgroep van gitarist Klaas ten Holt. Op 10 juli doet de band een eerste try-out in muziekcentrum MuzyQ in Amsterdam-Oost. De trombonist maakt deel uit van Bite The Gnatze, de groep rondom gitarist en banjospeler Paul Pallesen. De belangrijkste ingrediënten in het geluid van Bite The Gnatze zijn jazz, Europese en Brits/Amerikaanse volksmuziek, rock, hedendaags gecomponeerde muziek en instant composing. De groep brengt in 2011 het vierde album Peeling Off Slowly uit op het label Trytone.

2012

Joost Buis treedt in januari met Spinifex op in India. De formatie bezoekt onder meer het culturele instituut Alliance Francaise de Bangalore voor een optreden met veena-speelster Dr. Suma Sudhindra. Tijdens die gelegenheid wordt ook Joost Buis’ compositie Papadummin uitgevoerd. In maart staat de muzikant met de eclectische gelegenheidsformatie The NOO Ones op een aflevering van Music World Series in Leiden. De groep bestaat verder uit onder anderen Satyakam Mohkamsing (viool), Simon Thoumire (concertina) en Andro Biswane (gitaar). De trombonist is onderdeel van All Ellington, een tentet dat is opgericht door kornettist Eric Boeren en bestaat uit Amsterdamse improvisatoren die elkaar regelmatig ontmoeten in Zaal 100 in Amsterdam. De formatie speelt standards en minder bekend werk van Duke Ellington. Buis is als gastmuzikant te horen op het album Y'Anbessaw Tezeta dat de bejaarde Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria heeft opgenomen met de Amsterdamse band The Ex.

2014

Joost Buis en saxofonist André Goudbeek zijn de initiatiefnemers van Sun Eleven. Dit internationale septet vertolkt futuristische jazzcomposities van de markante Amerikaanse bandleider Sun Ra en zijn Arkestra. Het is niet de eerste keer dat Buis zich ontfermt over het repertoire van Sun Ra; hij deed dit eerder met zijn ensemble Astronotes. Vanaf eind 2014 zit hij in de bezetting van Vanbinsbergen Playstation, het nieuwe instrumentale ensemble van gitariste Corrie van Binsbergen. Werk van Duke dient als uitgangspunt voor TONK, het programma waar het duo Joost Buis en Ab Baars (tenorsaxofoon, klarinet, shakuhachi) mee optreedt.

2015

Spinifex bestaat in 2015 tien jaar. Om dat te vieren gaat met de groep met twaalf muzikanten op tournee onder de naam spinifeX maXimus. De jubileumbox Spinifex 2005-2015 bevat naast de albums Triodia (2008), Hipsters Gone Ballistic (2013) en Veiled (2015) ook het nieuwe album Maximus waarop het kwintet is uitgebreid met zeven internationale gastmuzikanten: trompettist Bart Maris, drummer Onno Govaert, de saxofonisten Edoardo Marraffa en Josh Sinton, de trombonisten Matthias Muche en Jeb Bishop plus tubaspeler Pascal Rousseau. Trompettist Piotr Damasiewicz neemt de plaats in van Gijs Levelt. De vijfde cd in de box bevat liveopnames van Spinifex Bollycore, Spinifex Indian Spin [FX] en Spinifex Tuba Band (& The Bliss). Joost Buis is samen met tenorsaxofonist Mete Erker speciale gast tijdens optredens van het trio Dimami dat bestaat uit altsaxofonist Miguel Boelens, contrabassist Dion Nijland en drummer Makki van Engelen.

2016

Joost Buis gaat met verteller Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet op tournee met het licht filosofische literaire familieconcert Het Geluk Van De Sprinkhaan. Op 9 april speelt hij als onderdeel van de David Kweksilber Big Band op het eerste Nederlandse Klarinetfestival in het Bimhuis. DKBB voert op het festival onder andere werk van Buis uit.

2018 - 2020

Opnamen van het concert van All Ellington op 19 maart 2018 in het Bimhuis worden op cd uitgebracht. Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet is in de theaters te zien met Ik Wou, geïnspireerd door het gelijknamige prentenboek uit 2011 met kinderportretten van de Belgische illustratrice Ingrid Godon en korte poëtische teksten van Toon Tellegen. Buis is ook betrokken bij de uitvoering van het apocalyptische muziektheaterstuk Het Grote Gebeuren dat is geschreven door schrijver-muzikant Auke Hulst en gitarist Corrie van Binsbergen. Hij speelt in ensembles van bassist Luc Ex en klarinettist Ziv Taubenfeld.

Het project BUISONIC bestaat naast Joost Buis uit Paul Pallesen (gitaar), Jeroen Kimman (gitaar), Dion Nijland (contrabas) en| Gerri Jäger (drums). De groepsnaam verwijst zowel naar bandleider Buis als de buisversterkers van beide gitaristen. Op het album Moods For Roswell (2020) brengen Joost Buis en Ab Baars een ode aan jazzgrootheid Roswell Rudd. Vanwege de coronocrisis moeten veel concerten worden afgelast, uitgesteld of uitgevoerd als livestream.

2021

Joost Buis is een van de gastmuzikanten op het nieuwe album van het Undercurrent Trio, een internationaal gezelschap met saxofonist en klarinettist Iman Spaargaren. De trombonist speelt mee tijdens de performance Tribute To A Plant waarin mondharmonicaspeler Hermine Deurloo de relatie onderzoekt tussen planten en muziek. Het audiovisuele concert is onder meer te zien tijdens een livestream op 21 juni 2021 vanuit het Bimhuis. Vanaf november zijn Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet in het theater te zien met Wie Zouden Wij Anders Zijn…, een programma dat bestaat uit een poëtische selectie uit Tellegens dierenverhalen. De tournee REMISE van Vanbinsbergen Playstation gaat in dezelfde periode van start met stukken uit het rijke repertoire van dit octet aangevuld met nieuw werk.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van De Gelderlander, De Staatskrant, De Volkskrant, Het Parool, Noordhollands Dagblad & Uit in Amsterdam.

Live

do 25 jul 2024 - HAN BENNINK VIERDAAGSE | ICP ORKEST

Toon alles


Discografie

Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet - Dierenverhalen

Toon alles


Joost weet wat swing is maar legt ook graag een knoop in de buis.

Guus Janssen

pianist