René van Helsdingen▶
Er komt een dag dat ik nog een keer beroemd ben...
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Pianist René van Helsdingen speelt na zijn jazzstudie in Los Angeles moderne jazz in Europa, Canada, Verenigde Staten, Australië en Azië. Hij tourt jarenlang met The Helsdingen Trio en zijn partner Luluk Purwanto (viool/zang). De pianist promoot zijn muziek zelf en is een pionier op het gebied van crowdfunding.

1957 - 1978

René Peter Onno Rubiono van Helsdingen wordt op 25 februari 1957 geboren in Jakarta. Een paar jaar later vertrekt het gezin Van Helsdingen naar Nederland. René volgt tussen 1962 en 1972 klassieke pianolessen bij Charlotte Komter Loeber. De jazzalbums die hij op zijn tiende van zijn vader krijgt, wakkeren een passie voor jazz aan. Vroege inspiratiebronnen zijn Oscar Peterson, McCoy Tyner en Bill Evans. Een van zijn eerste optredens is in 1975 op het jazzfestival in Delft. Tijdens zijn studie mijnbouw aan de Technische Universiteit Delft speelt hij piano in het studentenorkest. Orkestleden zijn betrokken bij de opnamen van René van Helsdingens debuutalbum Piano (1978) dat verschijnt bij Munich Records, het platenlabel uit Wageningen dat in 1972 is opgericht door Job Zomer. Zomer produceert de elpee waar ook bijdragen op zijn te horen van bassisten Wim Essed en Dick Pluim, gitarist Klaus Flenter, contrabassist Børge Ring en drummers Henk Zomer en Martijn Nesenberend.

1979

René van Helsdingen studeert jazz in Los Angeles bij Terry Trotter en Lazlo Cser. In mei en oktober 1979 neemt de pianist zijn tweede album One Minute Willie op in de Media-Art Studios in Hermosa Beach, Los Angeles. Hij wordt daarbij omringd door muzikanten Willie Owens, Essiet Okon Essiet, Jimmy Roberts, Kent Brinkley en Henk Zomer. Van Helsdingen zet zijn eerste schreden als professioneel muzikant in de Verenigde Staten tijdens een tournee als onderdeel van het Charles Owens Quartet met bassist Leroy Vinnegar en drummer Douglas Sides.

1980

De pianist begeleidt vocalist Obie Jessie (1936-2020) tijdens diens optredens samen met saxofonist Charles Owens, drummer Donald Dean en bassist Kent Brinkley. HIj doet als gastmuzikant mee op plaatopnamen van Amerikaanse jazzmuzikanten als Obie Jessie, drummer Billy Higgins en bassist Brian Batie. Opnamen van een optreden met saxofonist Frank Morgan verschijnen op het album Solo 79-80. René van Helsdingen deelt in Hollywood een huis met verschillende muzikanten, onder wie Brian Batie, drummer Steve Jacobs en bassist Essiet Okon Essiet (kortweg Essiet Essiet). Alle huisgenoten maken ook deel uit van de zestien muzikanten die zijn betrokken bij de opnamen van de lp After The Third Window.

1981

Voor de financiering van de opnamen voor het album Motivation maakt Van Helsdingen gebruik van een vroege vorm van crowdfunding. Hij doet dat door vierhonderd plekken op de platenhoes te koop aan te bieden. Deze bijzondere financieringspraktijk krijgt in november aandacht in het populaire televisieprogramma van presentatrice Mies Bouwman. Met de Italian Jazz Tour doet de pianist een twintigtal optredens in Nederland, onder meer tijdens North Sea Jazz. Zijn band bestaat uit Essiet Essiet, saxofonist/percussionist Peter Guidi en drummer Don Mumford (Sun Ra Arkestra).

1982

De door Phillip Morris gesponsorde tournee met het Superlights Quintet, bestaand uit Guidi, Essiet, Mumford en Obie Jessie, omvat 85 concerten in Nederland en België. 45 van die concerten worden gedaan met The Superlights Stage Bus. De omgebouwde 1963 Mercedes bus, inclusief uitklapbaar podium, wordt gebruikt als promotiemiddel. 's Middags treedt de groep een uur op vanaf de Stage Bus in een drukbezocht deel van de stad waar de groep die avond zal spelen, met als doel daarmee extra bezoekers te trekken. Van het Superlights Quintet verschijnt bij Munich Records ook een album met bassist Kent Brinkley in plaats van Essiet.

1983

Van Helsdingen weet dit jaar een drankmerk te interesseren voor het sponsoren van een nieuwe tournee. Het Smirnoff Quintet speelt fusion die is geïnspireerd door swing, bop en rock. Net als in het voorgaande jaar wordt een deel van concerten gegeven met een Stage Bus. Het voertuig wordt onder meer ingezet voor een optreden tijdens de Grand Prix op het circuit van Zandvoort. Het kwintet bestaat uit Brian Batie, Henk Zomer, gitarist John Butler en trompettist Evert Hekkema.

1984 - 1985

René van Helsdingen reist de wereld rond om 150 platenmaatschappijen te bezoeken. De reis levert hem in Hong Kong een contract op voor een lp bij Virgin met Chinese melodieën die in een westerse stijl zijn gearrangeerd (Impressions Of China). Hij tekent bij Timeless Records voor de uitgave met Helsdingen Jazz Trio dat bestaat uit Brian Batie en drummer Egbert van Gruythuyzen. Het album Helsdingen Jazz wordt in april 1985 opgenomen in Farmsound Studio te Heelsum en opnieuw gefinancierd door advertentieruimte op de hoes beschikbaar te stellen. De pianist speelt twintig concerten als duo met Egbert van Gruythuyzen.

1986

In 1986 speelt Van Helsdingen vijftien concerten in Nederland als trio met Brian Batie en drummer Rodney Mecks. Met het Filtra Quartet doet hij een tournee door Indonesië en India. Het kwartet bestaat naast Batie en Mecks uit Indonesische violist en vocalist Luluk Purwanto. Impressions Of Indonesia is de eerste uitgave op Van Helsdingens eigen label Relekreul Records. In hetzelfde jaar verschijnt de lp Onyx, speciaal gemaakt voor het gelijknamige sportieve modemerk en bestemd als relatiegeschenk voor nieuwe klanten. Een dag nadat 3000 geperste exemplaren bij het bedrijf zijn afgeleverd brandt het pand af en blijven er slechts twee exemplaren van het album over.

1987 - 1988

Verspreid over twee maanden werken René van Helsdingen en Luluk Purwanto in Jakarta aan een fusionproject met voor het merendeel Indonesische muzikanten. Spirit Of Spring (1987) bevat new age arrangementen van Chinese nationale muziek. De opnamesessies voor het album Buddha Said, met muziek van Asai Harum, starten in december 1987 in Farmsound Studio maar worden nooit afgerond. Vijf tracks van de sessies worden pas in 2017 uitgebracht als downloads. Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio, met Egbert van Gruythuyzen en bassist Trevor Ware, spelen in 1988 tien concerten in Nederland.

1989 - 1990

Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio maken met regisseurs en producers Theo Ordeman en Frans Mijts een muziekfilm die wordt aangekocht door Deense zender TV2 en in Denemarken wordt uitgezonden op 8 november 1989. De muziek van de film verschijnt op cd The Walz. Het eenjarig bestaan van Helsdingen Music BV wordt gevierd in Concertgebouw Amsterdam. Het Metropole Orkest, samen met bassist Ira Coleman, drummer Gene Jackson en dirigent Rob Pronk, speelt die avond door Van Helsdingen en Purwanto gearrangeerde composities. Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio reizen in 1990 door Nederland, Denemarken en Zweden met drummer Marcel Serierse en bassist Wiro Mahieu. René van Helsdingen treedt met The Super Band op in Nederland en Indonesië. De internationale supergroep bestaat verder uit Luluk Purwanto, drummer Billy Cobham, bassist Wolfgang Schmid, Steven Kelly, Deborah Robinson en Nippy & Shana Noya.

1991 - 1992

René van Helsdingen, Don Mumford en Wiro Mahieu trekken in 1991 door Europa voor 25 concerten tijdens een tournee in Nederland, Denemarken, Zweden, Frankrijk en België. Van Helsdingen speelt in 1991 op het Jakarta International Festival met Indonesische muzikanten Benny Mustafa van Diest (drums) en Yance Manusama (bas). In 1992 verschijnt de cd Ojongono (Javaans voor 'doe dat niet') van Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio. De pianist doet uitgebreide tournees in 1992, door Scandinavië plus Benelux (25 concerten met Wiro Mahieu en drummer Marcello Pellitteri) en Europa (40 concerten met Donald Dean en bassist Belinda Moody).

1993 - 1994

In 1993 geven Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio tien concerten in en rond Los Angeles met bassist Henry Franklin en drummer Donald Dean. Van Helsdingen zet in opdracht van organisatie Yayasan Pro Seni het cultureel programma The Stage op in Jakarta. Het programma combineert verschillende kunstvormen en is verwant aan het concept van de Stage Bus. Een bus wordt aangepast door kunstenaar Aart Marcus. De zijkant van de Stage Bus kan verlaagd worden om een podium te vormen voor openluchtoptredens. In deze periode wordt de cd The Stage uitgebracht met bijdragen van Donald Dean, Kent Brinkley en gitarist Erik Visser. The Stage Bus '94 Tour bestaat uit honderd concerten in Europa met Dean, Brinkley en Mahieu met onder meer optredens tijdens Estival Jazz Lugano, North Sea Jazz, Kristianstad Jazz Festival, Aarhus Jazz Festival, Couleur Café Festival in Brussel en Touquet Music Beach Festival.

1995 - 1997

De pianist speelt met Luluk Purwanto, Henk Zomer en bassist Jos Machtel tijdens het Jakarta International Java Jazz Festival. Het concept van The Stage Bus wordt tot en met 1997 voortgezet met tournees in verschillende bezettingen en meer dan honderd optredens in Europa en daarbuiten. Plaatselijke kunstenaars worden uitgenodigd voor live action painting op het dak van de bus. Tijdens het optreden op het Bergen International Festival 1996 maakt Noorse koning Harald V deel uit van het publiek. In oktober 1996 wordt de Stage Bus verscheept van Rotterdam naar Melbourne voor een tournee van 25 concerten in Australië in 1997. Daarna volgt de LA Lights Tour in Indonesië, onder meer bij het boeddhistisch heiligdom Borobudur en het paleis van de sultan in Yogyakarta.

1998 - 2000

Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio nemen in 1998 in Brooklyn en Nederland de cd Born Free (1999) op, terzijde gestaan door Essiet Okon Essiet en Marcello Pellitteri. De gelijknamige tournee, samen met Donald Dean en Henry Franklin, omvat 120 concerten op podia en tijdens festivals in Europa. Tijdens het Australische deel van de tournee spelen Victor de Boo en Belinda Moody mee. Kunstenaar Aart Marcus werkt in Nederland aan een nieuwe Stage Bus.

2001 - 2002

Na de LULUK.COM Tour 2001 van Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio krijgt Born Free in 2002 een vervolg met een tournee door de Verenigde Staten met Marcello Pellitteri en Essiet Okon Essiet. De muzikanten leggen 35.000 kilometer af voor non-profit-performances op 45 universiteiten in 24 staten. Op 22 juni 2002 organiseert het trio vanaf de Brooklyn Bridge in New York een performance die in samenwerking met The Voice of America wordt uitgezonden door het nationale Indonesische televisiestation TVRI.

2003

De cd Brushes, die in New York en Nederland is opgenomen, bevat een extra cd-rom met de zes minuten durende muziekvideo Brushes The Clip. Een van de speciale concerten is The Spirit Of Peace op 1 februari bij het tempelcomplex Prambanan nabij Yogyakarta met het Indonesian Art Orchestra onder leiding van Dwiki Dharmawan en Singgih Sanjaya en met hulp van meerdere gastvocalisten, een studentenkoor en een gamelanorkest. Van Helsdingen is ook betrokken bij JakArt @2003, International Arts Cultural & Educational Festival met 600 evenementen op meer dan 200 locaties in Jakarta ter viering van de verjaardag van de stad. De 150 minuten durende dvd Mahabharata Jazz and Wayang bevat een registratie van een tournee door Java en Bali samen met een wajangvoorstelling van Nanang HaPe en gamelanmuziek. Het ensemble bestaat naast Luluk Purwanto en The Helsdingen Trio uit Indonesische muzikanten I Ketut Budiyasa (Balinese percussie, fluit), Kiki Dunung (Javaanse percussie) en Soled Saryanto (Javaanse percussie, rebab).

2004

Op 19 maart 2004 spelen Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio met Benny Mustafa van Diest en Benny Likumahuwa op het Pattaya Music Festival in Thailand. Van 20 mei t/m 20 juni reist Stage Bus I voor Festival à la Carte langs veertien steden in Java en Bali. Tijdens de Olympische Spelen in Griekenland parkeert de Stage Bus in Athene voor optredens samen met gitarist Jesse van Ruller. Festival à la Carte wordt in augustus en september voortgezet op het Griekse schiereiland Peloponnesos. De bus reist in september naar Engeland voor vier optredens tijdens het Riverfront Jazz Festival in Greenwich.

2005

De tournee Tulips 2005 gaat op 13 mei officieel van start wanneer prinses Margriet zestig duiven loslaat vanaf het dak van de Stage Bus. Purwanto en het trio van Van Helsdingen reizen tijdens Tulips 2005 langs 76 steden in Canada ter viering van zestig jaar Nederlandse bevrijding en ter ere van de Canadese oorlogsveteranen die zich daar tijdens de oorlogsjaren voor hebben ingezet. De tournee eindigt in september en wordt beschreven in het online gepubliceerde, 500 pagina's tellende boek Friendship (2006). Een gedrukte versie wordt vier jaar later aan Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven uitgereikt. René van Helsdingen speelt samen met Henry Franklin, Donald Dean en Trevor Ware in oktober vier concerten in Californië ter gelegenheid van Franklins verjaardag.

2006

Op 4 maart speelt Van Helsdingen op het Java Jazz Festival in Jakarta met Benny Mustafa van Diest, Benny Likumahuwa en speciale gast Praful (saxofoon). Van Helsdingen, Purwanto, Pellitteri en Essiet gaan met Stage Bus I door Jakarta voor zestien non-profit-concerten ter promotie van jazz in Indonesië. De reis eindigt met de uitreiking van de New Generation MEZZO Jazz Award, een prijs bedoeld voor talentvolle jonge Indonesische jazzmuzikanten.

2007 - 2009

Het dubbelalbum Aysha (2007) wordt opgenomen in Farmsound Studio te Heelsum en opdragen aan alle moeders en kinderen in de wereld. De ASAH Indonesian Tour II duurt vanaf 25 maart t/m 19 mei 2008 en is een solotournee van Van Helsdingen door Indonesië in samenwerking met de JakArt Foundation van Mikhail Neocles David (1960-2013). De pianist is in 2008 en 2009 betrokken bij het management en de programmering van JakArt, International Arts Cultural & Educational Festival. Tijdens de editie in 2009 speelt hij met het MP3trio in de Grand Indonesia Shopping Mall in Jakarta met drummer Benny Mustafa van Diest en bassist Yance Manusama. De pianist is ook betrokken bij de organisatie en coördinatie van ITFPC (International Teen Fashion Photo Competition).

2010 - 2012

The Van Helsdingen Trio neemt eind april 2010 in New Jersey onder de naam MP3trio het album L'Eau op. Bassist Ted Trimble speelt mee als speciale gast. Het concept van Mp3trio is 'no names no profiles no bios just a band'. L'Eau komt in 2012 uit op het Indonesische label demajors.

2015 - 2017

De MLD SPOT presents Stage Bus Jazz Tour 2015, met stand-up comedy en een food truck, bestaat uit 32 optredens van het MP3trio in 24 steden op Java en Bali. René van Helsdingen, Benny Mustafa van Diest en bassist Jeffrey Tahalele spelen onderweg met vele gastmuzikanten. MLD SPOT krijgt in 2016 een vervolg op Java, Bali en Sumatra en negen optredens tijdens het Jakarta International BNI Java Jazz Festival. Water, All Of It (2017) is een digitale uitgave met alle opnamen die in 2010 zijn vastgelegd met het MP3trio. Van Helsdingen omschrijft de muziek als romantische hedendaagse jazz. Bij de muziek horen veertien videoclips gemaakt door cameraman Martijn van Beenen en fotograaf Christophe Agou.

2018 - 2019

In augustus 2018 wordt bij René van Helsdingen de ziekte van Parkinson gediagnosticeerd. Hij vertelt erover in de persoonlijke film Parkinson's Disease, Emotional Involvement, Jazz, Coping Strategy die op YouTube wordt gedeeld. Op 10 mei 2019 wordt in Metamorfose te Amsterdam de expositie de Jazzetalage feestelijk geopend met een optreden van Van Helsdingen samen met Sven Schuster (contrabas) en Victor de Boo (slagwerk). De Jazzetalage belicht het pionierswerk van de pianist.

2020 - 2023

Het dubbelalbum Tulips (2020) is een compilatie van opnamen gemaakt met Van Helsdingens trio in verschillende bezettingen in de periode 1984-2019. In de muziekvideo The Nasty Side of Life (2021) worden vier kunstdisciplines gecombineerd: een gedicht van Mark Edward Fuller, grafische kunst van Victor de Boo en animatie en muziek van René van Helsdingen. The Gift Of Life (2022) is een project dat bestaat uit vier videoproducties gemaakt met onder meer vijf beeldende kunstenaars en dertien muzikanten onder wie Luluk Purwanto, fluitis Mark Alban Lotz, drummer Ivan Gambini en bassist Giacomo Dominici. Het concert op het Valkhof Festival, op 20 juli 2022 in Nijmegen, is Van Helsdingens eerste grote live-optreden sinds zijn diagnose met Parkinson. The Helsdingen Trio, met Gambini en Dominici, doet een reeks Italiaanse optredens in het kader van de Parkinson's Tour Italy 2023. Van Helsdingen werkt vanaf november 2023 samen met producer Stefano Marcato aan het project Fraction and Healing, een vinylalbum met volledig geïmproviseerde solostukken.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van .

Discografie

Smirnoff Quintet - Helsdingen

Toon alles