Tony Overwater▶
Je staat een jaar in de spotlights, daarna moet je het bewijzen
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Tony Overwater ontwikkelt zich na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als een veelzijdig bassist en componist. Met eigen ensembles en als onderdeel van groepen, zoals het trio van saxofonist Yuri Honing, speelt hij neobop en vrije improvisaties. Overwater schrijft muziek voor zwijgende films en maakt filmische muziek met het project Motion Music. Hij verdiept zich in Arabische muziek en is betrokken bij meerdere muziektheatervoorstellingen voor kinderen. In 1989 krijgt hij de Podiumprijs en in 2002 de Boy Edgar Prijs.

1965 - 1983

De eerste muzikale herinnering van Tony Overwater (Rotterdam, 24 maart 1965) is dat hij achter het orgel zit van zijn grootvader, een zeeman uit Scheveningen die ook viool speelt. Overwater krijgt van hem een kleine gitaar en een eigen orgeltje. Hij luistert als tiener het liefst naar popmuziek van Bob Marley, Queen en The Police. Bassist Sting van The Police inspireert hem om zelf basgitaar te gaan spelen. Met bevriende muzikanten speelt hij eerst in een popband totdat hij met een drummer speelt die zoon is van een jazzmusicus. Rond zijn zeventiende beschouwt Overwater Stanley Clarke en Eddie Gomez als zijn muzikale helden. Hij stapt over op contrabas en gaat een jaar later studeren op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1984 - 1989

Tony Overwater krijgt op het conservatorium les van onder anderen John Clayton, Dave Holland en Charlie Haden en maakt net zoals elke studerende bassist kennis met de muziek van Ray Brown, de godfather van de contrabas. Er ontstaat een hechte vriendschap met studiegenoten Maarten Ornstein (tenorsax en basklarinet) en Wim Kegel (drums). Ze vormen een trio dat door de jaren heen optreedt onder verschillende namen, te beginnen als het Maarten Ornstein Trio. In 1989 treedt Overwater op met zijn neobopgroep Scapes. De bezetting bestaat uit Maarten Ornstein, Ben van den Dungen (tenorsaxofoon en sopraansaxofoon), Erik Doelman (piano) en Hans Verdoorn (drums). In hetzelfde jaar krijgt de bassist de Podiumprijs die Stichting Jazz in Nederland (SJIN) in die periode jaarlijks uitreikt aan de meest veelbelovende jazzmuzikant. Hij gaat in 1989 ook op tournee met drummer Sunny Murray en tenorsaxofonist en basklarinettist David Murray. Met deze twee Amerikaanse muzikanten, die overigens geen familie van elkaar zijn, brengt hij enkele cd's uit, zoals A Sanctuary Within (1992).

1990 - 1999

Begin jaren negentig wordt Overwater lid van het trio van saxofonist Yuri Honing. Verder is hij actief in het Speed Of Light Quartet (met altsaxofonist Byron Popo en pianist Marc van Roon), Zut Alors! (met de blazers Angelo Verploegen, Michael Moore en Jasper Blom), de Gene Carl Band en het trio DelFerro/Overwater/Paeffgen. Tony Overwater componeert in 1992 nieuwe muziek bij de klassieke zwijgende sciencefictionfilm Metropolis (Fritz Lang, 1927). In 1994 begeleidt hij met zijn kwartet documentaires van Joris Ivens. Ivens weduwe kan het eerbetoon niet waarderen en verbiedt de projectie van de films. Overwater en zijn groep improviseren daarna in het programma Cinema Pur bij onder meer surrealistische films van Man Ray en de Franse regisseuse Germaine Dulac. De bassist laat met zijn volgende project Motion Music de films weer los en maakt naar eigen zeggen zelf een film met muziek. Hij levert composities voor documentaires van Brigit Hillenius en voor dansvoorstellingen van choreografe Anouk van Dijk, met wie hij ook live optreedt, en het Scapino ballet. Samen met pianiste Sylvie Courvoisier en slagwerker Joshua Samson speelt hij vrije improvisaties. Met het project Tony Overwater's V voert hij naast eigen stukken muziek uit van Joni Mitchell, gezongen door Fay Claassen en met violist Oene van Geel als speciale gast.

2000 - 2002

In 2000 componeert Tony Overwater voor het eerst muziek bij de verhalen van de Haagse kinderboekenschrijver Max Velthuijs (1923-2005) over het personage Kikker. De VPRO-televisie zendt een optreden uit waarbij Overwater Velthuis begeleidt terwijl de auteur zijn verhalen voorleest. De twee gaan in 2002 op tournee waarbij ze ook het North Sea Jazz Festival aandoen. Hun samenwerking levert twee cd's op met kikkerverhalen. Het album Kikker Swingt krijgt een gouden plaat. Overwater maakt het album Op (2001) als trio met zijn maatjes Ornstein en Kegel. De cd van het Tony Overwater Trio is een ode aan bassist Oscar Pettiford (1922-1960). Ack van Rooyen (bugel, trompet) en Ernst Reijseger (cello) leveren gastbijdragen. Het project levert het trio een Edison op. In 2002 wordt bekend gemaakt dat Tony Overwater de Boy Edgar Prijs krijgt. De feestelijke uitreiking vindt in januari 2003 plaats in het Bimhuis.

2003 - 2007

De bassist verdiept zich in Arabische muziek naar aanleiding van de tournee met Yuri Honing door Syrië en Libanon in 2001 en de serie concerten van Honing met enkele musici uit het Midden-Oosten onder de titel The Orient Express. De bassist ontdekt de uitgebreide expressiemogelijkheden van de kwarttonen die in Arabische muziek gebruikelijk zijn. Ze geven hem de muzikale uitbreiding waar hij naar op zoek is. Een van de Arabische muzikanten met wie hij dankzij de optredens in contact komt is de Libanese zangeres Rima Khcheich. Overwater en Khcheich treden regelmatig samen op, begeleid door onder meer Maarten Ornstein, Joshua Samson en Maarten van der Grinten, en brengen twee cd's uit. Het Tony Overwater Trio werkt in 2005 voor het eerst samen met het rietkwintet Calefax. In dit project staan de Far East Suite en de River Suite van componist en bandleider Duke Ellington centraal. De twee groepen touren onder meer door het Midden-Oosten en India. Hun gezamenlijke album wordt genomineerd voor een Edison.

2008 - 2015

Rond 2008 komen Overwater, Ornstein en Kegel weer bij elkaar, ditmaal als het trio Jungle Boldie. De bandnaam is een Haagse verbastering van een term uit de Indiase muziek die vertaald kan worden als 'gelijkwaardig samenspel van twee of meerdere muzikanten'. Het trio speelt geheel nieuw repertoire waarbij de muzikanten op een speelse manier constant op zoek zijn naar vernieuwing. Van Jungle Boldie verschijnt in februari 2010 een album bij Turtle Records.

Het Kepera Trio is de eerste samenwerking van Tony Overwater met pianist Rembrandt Frerichs en drummer Vinsent Planjer. De drie ontdekken een gezamenlijke interesse in muziek uit het Midden-Oosten en in het bijzonder de Arabische en Perzische tradities. Frerichs heeft enige jaren in Caïro gewoond en Planjer heeft zich in Perzische muziek verdiept tijdens zijn studie van de tombak, een Iraanse beker-trommel die wordt beschouwd als het belangrijkste percussie-instrument van de Perzische muziek. Het trio brengt op het label Kepera Records het album Levantasy (2010) uit dat ze hebben opgenomen met Yoram Lachish (hobo en althobo). Uit het Kepera Trio komt het Rembrandt Trio voort.

In 2013 speelt Tony Overwater voor het eerst met de Iraanse Kemençhe-speler Kayhan Kalhor. Om De Oude Wereldzee (2015) van het Tony Overwater Ensemble bevat muziek die de bassist heeft geschreven voor de gelijknamige televisieserie van de IKON over de wereldreis die politicus Abraham Kuyper ondernam in 1905. In de composities zijn invloeden uit vele windstreken verwerkt. Het internationale ensemble is samengesteld uit musici uit Nederland, Duitsland, Palestina en Griekenland met Rosanne Philippens (viool), Nizar Romana (ud), Michalis Cholevas (tarhu), Maarten Ornstein (klarinet), Rembrandt Frerichs (piano, harmonium) en Ruven Ruppik (percussie). Overwater is betrokken bij meerdere muziektheatervoorstellingen voor kinderen, voor het Concertgebouw, organisatie Orkaan en met singer-songwriter Lotte van Dijck. Daarnaast houdt zich bezig met muziekeducatie voor kinderen.

2016 - 2017

Met het project De Kunst van het Trio presenteert het Rembrandt Frerichs Trio in samenwerking met de Nederlandse musea een serie concerten waarbij speciaal gecomponeerde en geïmproviseerde muziek ten gehore wordt gebracht, geïnspireerd op de kunstwerken in het museum. Tony Overwater doet in 2016 onder meer enkele concerten met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Rembrandt Frerichs Trio treedt in 2017 op met anderen Klaartje van Veldhoven (zang), Trygve Seim (saxofoon), Perico Sambeat (saxofoon) en Iraanse muzikant Hossein Alizadeh (een meester van tar, setar en klassieke Perzische muziek). Met hun programma TRACKS viert het trio honderd jaar De Stijl met een ode aan kunstenaar Piet Mondriaan. Het trio doet in september 2017 optredens met Kayhan Kalhor in Teheran. De muzikanten gaan ook op tournee door Taiwan en Indonesië.

2018

Rembrandt Frerichs Trio staat met Hossein Alizadeh op Crossing Border Festival. Een van de buitenlandse optredens is op 1 augustus in Ronnie Scott's Jazzclub in Londen. Op 6 september 2018 geeft Tony Overwater een soloconcert tijdens het Show of Hands Festival in Teheran. De muzikant als wereldreiziger is het thema van het album Traveler van het Tony Overwater Ensemble, met Rosanne Philippens (viool), Nizar Rohana (ud), Michalis Cholevas (tarhu), Rembrandt Frerichs (piano), Ruven Ruppik (percussie) en Maarten Ornstein (klarinet). Dit jaar verschijnt ook het album Miràge dat Overwater heeft opgenomen met Iraanse muzikanten Hesam Inanlou (kamancheh) en Navid Afghah (tombak).

2019

Rembrandt Frerichs Trio start in februari het concertprogramma The Contemporary Fortepiano. Begin maart reist het trio naar Turkije voor het Ankara Piano Festival. In mei doet het trio een reeks Nederlandse optredens met Italiaanse trompettist Paolo Fresu. Tony Overwater doet dit jaar een internationale tournee met een kwartet dat bestaat uit Rembrandt Frerichs, Vinsent Planjer en harmonicaspeler Hermine Deurloo. Op 14 december vindt onder leiding van Tony Overwater in Den Haag een concert plaats van het Wereldzee Ensemble. De Middellandse Zee vormt de grote inspiratiebron. Het ensemble voert de luisteraar mee op een reis vol eeuwenoude muzikale tradities uit Palestina, Egypte, Marokko, Griekenland en Spanje. Overwater brengt albums uit met Japanse pianiste Atzko Kohashi en trompettist Angelo Verploegen (Virgo) en het Madar Ensemble (Acamar). Het ensemble komt voort uit de muzikale vriendschap tussen de bassist en de Palestijnse ud-speler Nizar Rohana.

2020 - 2021

Graffiti Jazz (2020) is het nieuwe album van het Rembrandt Frerichs. Pianist Frerichs verwijst met de titel naar zijn tijd als graffiti-artiest en probeert de euforie die het illegaal spuiten van graffiti oproept te vertalen in geluid, vorm en ritme. Op de hoes dragen Tony Overwater en Vinsent Planjer een mondkapje, niet wetend dat dit voorwerp een belangrijke rol zal spelen tijdens de coronacrisis die in 2020 uitbreekt. Vanwege de pandemie moeten concerten worden uitgesteld of afgezegd. Vanaf 2021 begint de concertagenda zich weer te vullen. In september en oktober 2021 treedt Overwater weer op met het Rembrandt Trio, onder meer met Kayhan Kalhor en The Contemporary Fortepiano.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Algemeen Dagblad, Dagblad van het Noorden, Franziska Frutiger, NRC Handelsblad, Peter Groeneboom, Pieter Boersma, Telegraaf, Vrij Nederland & de Volkskrant.

Live

do 16 mei 2019 - REMBRANDT FRERICHS TRIO + HERMINE DEURLOO

Toon alles


Discografie

Tony Overwater - En Blanc Et Noir #10

Toon alles


Beelden uit het archief


Opvallend veelzijdig en altijd bezig met Wat Nieuws.

Ernst Glerum

bassist