Stochelo Rosenberg▶
Ik wilde Django worden
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Stochelo Rosenberg (Helmond, 19 februari 1968) is een virtuoze jazzgitarist afkomstig uit een muzikale Sinti-familie in Nuenen, Noord-Brabant. Zijn grootste inspiratiebron is de gipsy jazz van de Belgische Sinti-gitarist Django Reinhardt (1910-1953). Samen met zijn neven Nous'che en Nonnie maakt Stochelo internationale furore met The Rosenberg Trio. Het trio speelt op jazzfestivals als Festival International de Jazz de Montréal, North Sea Jazz, Django Reinhardt Festival in Samois en Jazz à Vienne en staat op de podia van onder meer Carnegie Hall in New York en de Rose Bowl in Los Angeles. Het trio speelt in het voorprogramma van Shirley Bassey, Randy Crawford en Luciano Pavarotti en treedt op met musici als Toots Thielemans, Jan Akkerman, Stéphane Grappelli, Jaap van Zweden, Louis van Dijk en de Beets Brothers.

1968 - 1980

Stochelo Rosenberg (echte voornaam: Isaak) wordt geboren in een zigeunerkamp en groeit op in een familie met een rijke muziektraditie. Bijna iedereen bespeelt een instrument. Grootvader Latcheben Grünholz komt uit de band Les Piottos, vader Wilhelmus 'Mimer' Rosenberg speelt gitaar en moeder Joana 'Metz' Grünholz is zangeres. Stochelo pakt pas op tienjarige leeftijd de gitaar op. Hij leert gitaar spelen van zijn vader en zijn oom Wasso Grünholz, maar leert nog het meest door te luisteren naar de opnamen van zijn held Django Reinhardt. Om de snelle noten goed te kunnen volgen draait hij de platen op 16 toeren, het laagste toerental op zijn platenspeler. Stochelo begint te musiceren met zijn neven Nous'che en Nonnie, zonen van muzikant Sani Rosenberg. Ze spelen onder meer mee tijdens kerkdiensten. Opnamen van een sessie voor Omroep Brabant belanden bij het populaire jeugdprogramma Stuif Es In van de AVRO met presentatrice Ria Bremer. De dan twaalfjarige Stochelo Rosenberg wordt samen met zijn muzikale begeleiders Nous'che Rosenberg (slaggitaar) en Rino van Hooijdonk (sologitaar) uitgenodigd voor Stuif Es In en wint de eerste prijs. Verscheidene platenmaatschappijen tonen interesse, maar de ouders van Stochelo willen hun zoon buiten de schijnwerpers laten opgroeien.

1981 - 1989

Na schooltijd speelt Stochelo Rosenberg samen met Nous'che en zijn broer Nonnie Rosenberg (contrabas) in kerken en op zigeunerkampen op diverse locaties in Europa. De datum 17 juni 1989 kan als het officiële begin van het trio worden gezien. Stochelo en Nous'che reizen met bevriende jazzfan Hans Meelen naar het Django Reinhardt Jazz Festival in Frankrijk. Als duo staan de neven Rosenberg op 17 juni onaangekondigd op het festival. Op 6 oktober en 2 november 1989 nemen Stochelo, Nous'che en Nonnie het debuutalbum Seresta op.

1990 - 1992

Op de eerste single Bossa Dorado (1990) staat het trio nog op de hoes vermeld als Stochelo Rosenberg, Nous'che Rosenberg en Nonnie Rosenberg. De naam van Stochelo staat daarbij het prominentst op de hoes. Het album Seresta verschijnt via het label Hot Club onder de naam The Rosenberg Trio. De plaat wordt uitstekend ontvangen door liefhebbers en kenners van gipsy jazz. De tweede cd Gipsy Summer (april 1991) levert een Edison op. Op 12 juli 1992 treedt het trio op tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag. Op het podium krijgt Stochelo een prijs van het Britse muziekblad Guitarist in de vorm van een ketting met een gouden gitaar. Hij krijgt de prijs wegens het populariseren van de akoestische gitaar. Gedurende de maand augustus wordt Impressions opgenomen.

1993 - 1994

De opnames van het North Sea Jazz Festival worden uitgebracht op een livealbum. De cd bevat werk dat eerder op de studioalbums is verschenen, aangevuld met nieuw materiaal. Begin 1993 treedt The Rosenberg Trio op in Carnegie Hall in New York ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van de Franse violist en pianist Stéphane Grappelli (1908-1997). Opnamen van dat concert worden vastgelegd op de cd 85 And Still Swinging. De vierde studio-cd Caravan wordt in januari en februari 1994 opgenomen. Behalve in de Wisseloord Studio wordt ook aan de plaat gewerkt in de Parijse Davout Studio.

1995 - 1996

In de lente bevinden Stochelo, Nonnie en Nous'che Rosenberg zich opnieuw in de studio. Op Gypsy Swing zijn wederom tal van sessiemuzikanten te horen. Enkele van de muzikanten met wie de neven door de jaren heen hebben samengewerkt, spelen ook mee tijdens de tournees van The Rosenberg Trio. De samenwerking met andere muzikanten bereikt een voorlopig hoogtepunt als het trio in 1996 op tournee gaat met de dertig muzikanten tellende big band van Jan Molenaar. De neven kunnen over de gehele wereld terecht voor optredens. Dat de drie muzikanten dit niet doen ligt aan het feit dat ze liever niet in een vliegtuig stappen. Bovendien willen zij familie en gezin niet langer dan een week in de steek laten.

1997 - 1998

Tijdens de tournees van het trio wordt onder meer gespeeld met jazzartiesten als zangeres Lils Mackintosh, Beets Brothers en de Stylus Horns II. Tussen januari en april 1998 neemt The Rosenberg Trio het album Noches Calientes op in studio's in Hilversum en Amersfoort. De plaat is gearrangeerd, georkestreerd en gedirigeerd door Jurre Haanstra die ook tekent voor het titelnummer. Noches Calientes komt in mei uit. In de loop van 1998 verschijnen de nummers 2 The Night en Querer op single.

1999

Op 6 maart 1999 ontvangt The Rosenberg Trio een Edison voor Noches Calientes. Het trio is druk bezig met de opnames van een album met Herman van Veen. De composities zijn afwisselend van Herman van Veen en diens schrijversteam Edith Leerkes, Erik van der Wurff en Lori Spee. Je Zoenen Zijn Zoeter komt uit in september en verschijnt uiteindelijk in vier talen: Nederlands, Duits, Engels en Frans. Het viertal gaat vanaf oktober op tournee door Nederland, Luxemburg, Duitsland, België, Frankrijk en China. In december doen de muzikanten twee optredens in New York.

2000

Tijdens de lintjesregen in 2000 wordt The Rosenberg Trio koninklijk onderscheiden. Op het Patrimonium Jazzfestival op Corsica speelt Stochelo samen met de Franse gitaristen Dorado Schmitt, Biréli Lagrène en Romane. Met Romane (Patrick Leguidecoq, 1959) uit Parijs treedt hij ook enkele maanden op in Frankrijk. Uit de muzikale vriendschap ontstaat het album Élégance. Op deze in Frankrijk opgenomen plaat worden de twee gitaristen terzijde gestaan door contrabassist Gilles Nature. In augustus start The Rosenberg Trio met de opnamen voor een nieuw album. Deze sessies worden op video vastgelegd voor een tv-documentaire over het trio.

2001 - 2003

Eind januari 2001 komt Sueños Gitanos uit. Het album laat latin-invloeden horen en bevat gastbijdragen van Leonardo Amuedo en Toots Thielemans. De documentaire over The Rosenberg Trio wordt in februari 2001 uitgezonden op de Nederlandse televisie. Vanaf maart gaat het trio op tournee met Louis van Dijk. Na de compilatie Beste Van The Rosenberg Trio (2002) verschijnt het album Live (2003) met opnamen van The Rosenberg Trio en Louis van Dijk. Naast composities van Django Reinhardt bevat de plaat bewerkingen van muziek van onder anderen Toots Thielemans, Duke Ellington en Sonny Rollins. Live In Samois (2003) is een ode aan Django Reinhardt. De cd bevat een registratie van een optreden in de Franse plaats waar jaarlijks een festival wordt georganiseerd ter ere van de befaamde jazzgitarist.

2004 - 2005

Een van de optredens in 2004 is samen met jazzzangeres Denise Jannah op 20 mei in de Anton Philipszaal te Den Haag. In de zomermaanden is het trio te zien in Saint Malo, op het Festival Fort en Jazz in Francheville en het Festival Angers L' Été te Frankrijk. Het album Double Jeu (2004) is opnieuw een samenwerking tussen Stochelo Rosenberg en Romane. Het duo wordt begeleid door slagwerker Stéphane Huchard en contrabassist Marc-Michel Le Bevillon. De twee gitaristen verzorgen ook gezamenlijke optredens, onder meer in Frankrijk en tijdens North Sea Jazz 2005. In december 2004 verschijnt het boek Stochelo Rosenberg, met een persoonlijke verhaal over zijn carrière, geïllustreerd met honderden foto uit albums van de familie Rosenberg en vrienden. Bij het boek zit een cd. Op het soloalbum Ready'n Able (2005) wordt Stochelo begeleid door zijn jongere broer Mozes (gitaar) en Sani van Mullem (contrabas). Het album is vernoemd naar de compositie van de Amerikaanse toetsenist Jimmy Smith die in februari 2005 overlijdt. Rosenberg speelt naast eigen werk (Joseph's Tiger, Touch en Listen) en Djangology van Django Reinhardt ook composities van Charlie Parker, Stevie Wonder, Bobby Webb, Jerome Kern en Oscar Hammerstein, Michel Legrand, Johnny Green en Kenny Dorham.

2007 - 2008

Stochelo Rosenberg levert gastbijdragen op het album Rendez Vous (2007) van Laura Fygi. Hij doet samen met Romane weer enkele optredens in Europa, onder meer in Luxemburg en Zürich. 2008 is het honderdste geboortejaar van de Franse violist Stéphane Grappelli, oprichter van een van de eerste jazzbands waarvan de leden louter snaarinstrumenten bespeelden. Als eerbetoon brengt The Rosenberg Trio samen met violist Tim Kliphuis het album Tribute To Stéphane Grappelli uit. In oktober brengt het trio een plaat uit in samenwerking met pianist Cor Bakker: Cor Goes Gipsy. Onder deze naam gaan pianist en band ook op tournee.

2010 - 2013

Het trio viert in 2010 het honderdste geboortejaar van Django Reinhardt met het album Djangologists, opgenomen met de Franse gitarist Biréli Lagrène. Het 25-jarig jubileum wordt in 2011 gevierd met de Rosenberg Anniversary Tour. Pianist Peter Beets speelt mee als speciale gast. Prvi Korak - First Step (2012) is een album met Kings Of Strings, een trio met Stochelo Rosenberg en de gitaristen Tommy Emmanuel uit Australië en Vlatko Stefanovski uit Macedonië. In het voorjaar van 2013 tourt The Rosenberg Trio onder meer door Japan en Nieuw Zeeland.

2014 - 2016

Op het album La Familia (2015), en tijdens de gelijknamige theatertournee, krijgt The Rosenberg Trio gezelschap van familieleden Mozes (gitaar) en Johnny (zang). Op de setlist staat muziek uit The Godfather (Speak Softly Love) en bewerkte evergreens als I've Got Rhythm (Gershwin), Buona Sera, Smile (Charlie Chaplin) en That's All. De tournee wordt in december 2015 noodgedwongen afgebroken omdat Stochelo Rosenberg in Parijs in een restaurant ten val komt en de pink van zijn linkerhand breekt. Na het optreden op 23 juni 2016 tijdens het Django Reinhardt Festival in Samois wordt de theatertournee vanaf september 2016 voortgezet en doet de formatie ook een televisieoptreden voor VPRO's Vrije Geluiden. Stochelo Rosenberg werkt in september 2016 in Parijs verder aan de soundtrack voor de Franse biopic Django, een speelfilm met acteur Reda Kateb over Django Reinhardt, gebaseerd op de roman Folles de Django van Alexis Salatko. Bij het concert in Schouwburg Amstelveen op 13 oktober 2016 wordt The Rosenberg Trio verrast door een bezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima.

2017

Een van de vele optredens van Stochelo in 2017 is in maart tijdens het Django A Gogo 2017 Music Festival in Carnegie Hall New York. The Rosenberg Trio is nauw betrokken bij de soundtrack van Django, de Franse speelfilm over het leven van Django Reinhardt, met acteur Reda Kateb in de titelrol. Stochelo Rosenberg werkt daarbij samen met componist Warren Ellis uit de band van zanger Nick Cave en speelt leadgitaar in vrijwel alle composities. De film leidt tot vele optredens in Frankrijk. Stochelo Rosenberg treedt ook op met het Django Memories Quartet, dat verder bestaat uit Hono Winterstein (gitaar), Timbo Mehrstein (viool) en Xavier Nikqi (contrabas).

2018 - 2019

Stochelo Rosenberg doet samen met gitaristen Leendert Haaksma, Ruben Hoeke en Anton Goudsmit mee aan Jan Akkerman Guitar Night. Een optreden met dit gezelschap vindt plaats op 11 november 2018 in Bergen op Zoom. De gitarist speelt tijdens zijn internationale concerten met onder meer Franse jazzgitarist Biréli Lagrène, de Franse zanger/gitarst Stéphane Sanseverino, accordeonist René Sopa, gitarist Steeve Laffont en het Gismo Graf Trio. Het album Django Tribute (2019) bevat een registratie van een optreden in de Ruïnekerk in Bergen (Noord-Holland) op 26 oktober 2018, samen met pianist Peter Beets. De twee muzikanten worden terzijde gestaan door contrabassist Frans van Geest en ritmegitarist Martin Limberger. Beets en Rosenberg gaan vervolgens gezamenlijk uitgebreid op tournee. Stochelo treedt ook op met het Stochelo Rosenberg Trio, dat hij vormt met gitarist Mozes Rosenberg en bassist Sani van Mullem.

2020 - 2021

Vanwege de coronacrisis moeten concerten worden uitgesteld of afgelast. Rosenberg speelt in 2020 op enkele festivals in Europa. Het Stochelo Rosenberg Trio doet in november 2020 een korte Franse tournee. Het eerste optreden in 2021 is met Nederlands jazzviolist Hady Mouallem in Victoria Theater, Malmö, op 22 januari. Het eerste Nederlandse optreden is met The Rosenberg Trio is eind februari in TivoliVredenburg. Enkele andere optredens dit jaar vinden onder meer plaats tijdens festivals rondom Django Reinhardt in Augsburg (met het Jermaine Landsberger Trio) en Fontainebleau. De gitarist doet ook enkele optredens in Frankrijk en Duitsland met het Gipsy Today Quartet dat hij vormt met Darryl Hall (contrabas), Jermaine Landsberger (piano) en André Ceccarelli (slagwerk). Beets meets Rosenberg kan vanaf eind september weer door Nederland op tournee.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Arnhemse Courant, De Volkskrant, Elsevier, HP De Tijd, Haarlems Dagblad, Het Parool, Leidsch Dagblad, NRC Handelsblad, Patricia Steur & VPRO Gids.

Live

wo 31 jul 2024 - Het Rosenberg Trio

Toon alles


Discografie

Three Of A Kind - Akasha

Toon alles


Beelden uit het archief