Lucas van Merwijk▶
Het Conservatorium was impro, ik moest op de verwarming drummen
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Lucas van Merwijk is een van de grootste jazzdrummers van Nederland. Hij is bekend om zijn bijdrage aan vermaarde projecten als Nueva Manteca en de Cubop City Big Band. Van Merwijk werkt graag met internationale artiesten en mengt alle mogelijke slagwerktradities door elkaar: van latin tot jazz en van Afrikaans tot Indiaas.

1961

Lucas van Merwijk wordt in De Bilt geboren. Al op vroege leeftijd begint hij met drummen.

1980 - 1982

Van Merwijk studeert aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tegelijkertijd wordt hij ook actief in de Nederlandse jazz- en salsawereld.

1982 - 1986

Lucas van Merwijk speelt drum bij het Boulevard Of Broken Dreams Orkest, een muziektheaterproject van Gert-Jan Blom.

1984 - 1987

In Parijs speelt Van Merwijk samen met de Cubaanse percussionist Henri Guédon, die gezien wordt als een pionier op het gebied van latin en salsa.

1985 - 1992

Maarten van Norden richt Future Shock op, de eerste Nederlandse jazzband die gebruik maakt van funk- en rockritmes. Van Merwijk is al vanaf het prille begin van de partij. De groep wordt onthaald als een sensatie.

1986

In Cuba volgt Van Merwijk een studie Afro-Cubaanse drums bij Oscarito Valdes, waarna hij zelf les gaat geven in latin percussie aan het conservatorium in Hilversum. In hetzelfde jaar tourt hij met de eigenzinnige fluitist Chris Hinze.

1987

Van Merwijk wordt drummer van de latin jazz/cubop formatie Nueva Manteca. De groep bouwt in de loop der jaren een unieke positie op binnen de Europese latin jazz, onder meer door de speciale Meet The Legends-tournees, waarbij latingrootheden optreden met Nueva Manteca. In dit jaar start Van Merwijk ook als drumleraar aan het Codarts Instituut te Rotterdam en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

1988

Samen met Future Shock tourt Van Merwijk door Azië.

1989 - 1991

Van Merwijk is de vaste drummer van Jansen & Co, het muzikale tv-programma van Leoni Jansen.

1990

Samen met gitarist Leonardo Amuedo richt Van Merwijk het trio Sticks & Strings op. Derde lid is de Arubaanse bassist Reno Steba.

1991

Van Merwijk treedt op met Hans Dulfer en met jazzzangeres Denise Jannah. Hij maakt tot 1994 deel uit van het Dennise Jannah Quartet.

1993

Sticks & Strings brengt bij Timeless Records de cd URU uit. De meeste composities zijn van de hand van Leonardo Amuedo, maar ook Van Merwijk en Steba componeren. Dit is ook het jaar waarin Lucas van Merwijk voor het eerst officiële erkenning krijgt van de lezers van de Slagwerkkrant: hij wordt verkozen tot beste jazzdrummer van de Benelux. De eretitels krijgt hij in de daaropvolgende jaren onafgebroken: tot 1999 wordt hij verkozen. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de cd A Heart Full Of Music van Denise Jannah.

1994

Van Merwijk is volgens de Slagwerkkrantlezers niet alleen de beste jazzdrummer, maar ook de beste fusiondrummer van de Benelux. Ook dit is niet eenmalig. Beste fusiondrummer wordt hij opnieuw in 1995, 1996, 1999, 2004 en 2005. Naast optredens met Nueva Manteca en Sticks & Strings tourt Van Merwijk ook met percussionist Martin Verdonk door Duitsland om clinics te geven.

1995

Van Merwijk start met een nieuw project: Cubop City Big Band. Deze internationale salsa bigband bestaat uit twintig musici. Al in het oprichtingsjaar verschijnt een cd van de bigband: The Machito Project, een eerbetoon aan de latin jazz grootheid Machito. Van Merwijk ontvangt een 'Award for outstanding service to jazz education' in Los Angeles.

1996

Van Merwijk tourt met Nueva Manteca en Cubop City Big Band.

1997

Opnieuw begint Van Merwijk aan een project: hij richt het platenlabel Tam Tam Records op. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de cd Ramses '97 van Ramses Shaffy.

1998

Er verschijnen twee albums op Tam Tam Records: Jam Fever, de tweede cd van het trio Sticks & Strings en Moré And More van de Cubop City Big Band. Van dit album wordt ook een single uitgebracht: Yiri Yiri Bon. Naast zijn tournees met Nueva Manteca en Cubop City Big Band geeft Van Merwijk percussieclinics in Parijs.

1999

Van de Cubop City Big Band verschijnt een live-album op Tam Tam Records: Live In The Hague. Van Merwijk tourt weer met zijn eigen bands, maar ook is hij op het podium van Female Factory te zien, en geeft hij in Colombia optredens met de pianist Edy Martinez. En alweer stort Van Merwijk zich op een nieuw project: Drumix! Hij vormt dit slagwerkduo samen met de Senegalese percussionist Aly N'Diaye Rose. Ze mixen een combinatie van Afrikaans, latin en westers slagwerk. Het duo brengt in december een album uit op Tam Tam Records.

2000

Van Merwijk blijft geïntrigeerd door de samensmelting van drumtradities over de hele wereld. Hij richt Drums United op, een slagwerkgroep met leden uit Bangladesh, Senegal, Spanje, Duitsland, Nederland, Suriname en Venezuela. Ook Aly N'Diaye Rose maakt onderdeel uit van de groep. De Cubop City Big Band tourt dit jaar niet, maar Van Merwijk gaat de theaters in met de vrouwenpopgroep She Got Game en reist met Nueva Manteca naar Israël. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de cd Rítmico & Pianístico van Gerardo Rosales.

2001

Er vindt een wisseling van de wacht plaats bij Sticks & Strings: bassist Jeroen Vierdag vervangt Reno Steba. De naam verandert in Trio Amuedo, Van Merwijk, Vierdag.

2002

Trio Amuedo, Van Merwijk, Vierdag brengt een cd uit: Live In Amsterdam. De cd wordt gepresenteerd met laaiend enthousiaste liner notes van gitarist Walter Becker (Steely Dan). Van Merwijk is weer veelvuldig op het podium te zien, onder meer bij het erefeest voor Nelson Mandela in Carré. Hij geeft les op het Manhattan School Of Music Summercamp. Cubop City Big Band brengt een eerbetoon aan Arsenio Rodriguez uit: Arsenio. Als gastmuzikant is hierop de Cubaanse tresero Nelson Gonzalez te horen. Van Merwijks dochter, de 16-jarige Gianna Tam, treedt toe tot Drums United.

2003

Van Merwijk speelt opnieuw in de theaters, niet alleen met She Got Game maar ook met Made In Holland. Als gastmuzikant is Van Merwijk te horen op de cd Tribute To Fania All Stars van Gerardo Rosales.

2004

Opnieuw geeft Van Merwijk les op het Manhattan School Of Music Summercamp. Drums United komt met een theaterprogramma: World Of Rhythm. De groep brengt een cd uit onder dezelfde naam.

2005

Het jaar van een groot aantal theatertournees: Drums United, Cubop City Big Band en Trio Amuedo, Van Merwijk, Vierdag zijn allemaal in het theater te zien. De Cubop City Big Band viert hun tienjarige bestaan met een serie Latin Explosion-concerten. De Cubop City Big Band werkt mee aan de soundtrack van de Twentse tv-serie Van Jonge Leu En Oale Groond en de gelijknamige single van Herman Finkers. Gianna Tam is hierop te horen als achtergrondzangeres.

2006

Van de World Of Rhythm theatertournee van Drum United verschijnt een dvd. De Cubop City Big Band brengt een live-cd uit van de Latin Explosion-concerten.

2007

Naast het explosieve gezelschap van de Cubop City Big Band bestaat er ook behoefte aan een iets kleiner gezelschap. Dit wordt Van Merwijks Music Machine. Van Merwijk nodigt hiervoor bijzondere internationale artiesten uit. In 2007 zijn dit percussionist Roberto Vizcaino uit Cuba en steelpanspeler Konkie Halmeyer uit Curaçao.

2008

Van Merwijks Music Machine nodigt de Bulgaarse fluitist Theodossis Spassov uit om naar Nederland te komen. Lucas van Merwijk levert bijdragen aan het album Memorias De Cuba van Carel Kraayenhof.

2010

Bij de uitreikingen van de Wereldmuziekprijzen, op 2 december tijdens de eerste editie van de Dutch Jazz & World Meeting 2010 in Amsterdam, wint Lucas van Merwijk de MCN Global Act Award, bestemd voor een Nederlandse artiest of groep die al geruime tijd toonaangevend is in de wereldmuziek. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 5000 Euro.

2011

Nueva Manteca onderneemt een theatertournee met het Tango Con Clave en speelt daarbij muziek van tangovernieuwer Astor Piazzolla vanuit een Argentijns en Cubaans perspectief. De band tourt door Israël met Requiem Para El Mundo, een programma waarin Gregoriaanse melodieën ritmisch en harmonisch bewerkt worden vanuit het latin jazz-idioom. Cubop City Big Band doet een reeks concerten in de serie Otro Mundo en voert met harpist Edmar Castañeda muziek uit Colombia uit. Van Merwijk speelt met Drums United in Duitsland en Canada. De percussiegroep gaat in oktober met de Ierse bodhránspeler Eamon Murray op tournee door Nederland met European Heartbeat. Het concertseizoen 2011-2012 staat voor Nueva Manteca in het teken van Chicano Rock, een ode aan de Latijns-Amerikaanse popmuziek uit de jaren zestig zoals die indertijd onder meer door gitarist Carlos Santana gespeeld werd in Los Angeles. De band speelt 6, 7 en 8 september op het Gwangju Worldmusic Festival in Zuid Korea.

2012

Cubop City Big Band doet met het programma Otro Mundo ‘Uruguay’ optredens met zangeres Beatriz Aguiar, bassist José Lopretti en drummer José Perez. Na een Turkse editie van de serie European Heartbeat, samen met darboekaspeler Misirli Ahmet, doet Drums United een uitgebreide tournee door Nederland, Duitsland, Noorwegen, Turkije, Luxemburg, de Verenigde Staten en Canada. De groep Music Machine doet voor het tweede achtereenvolgende seizoen een tournee met de Ivoriaanse bassiste/zangeres Manou Gallo uit de band Zap Mama. Later in het jaar doet Music Machine met het programma Cuban Golden Classics een optreden op Cyprus. Lucas van Merwijk speelt mee in de groep Marco Toro Y Su Ensamble van Drums United-bandlid Marco Toro tijdens het optreden op salsafestival Toros Y Salsa in het Franse Dax.

2013

Nueva Manteca viert op 5 januari 2013 het 25-jarig bestaan met een jubileumconcert in het Bimhuis. Van Merwijk treedt opnieuw uitgebreid op in het buitenland met het programma Heartbeat van Drums United. Dit jaar zijn onder meer Thailand, Duitsland, Mexico, de VS en Canada aan de beurt. In het laatstgenoemde land speelt Music Machine hun show Cuban Golden Classics op Sunfest in Londen, Ontario. Salsaband Los Misticos is oorspronkelijk opgericht als de huisband van de Amsterdamse salsaclub Mystique. De band wordt geleid door Van Merwijk (timbales) en Juan 'Bulu' Viloria (conga's) en heeft in de bezetting zangeres Yumarya uit Curaçao en Adinda Meertins uit Suriname op Baby Bass. Los Misticos treedt ook buiten de club op en doet een reeks show met Jimmy Bosch, Franky Vasquez en Herman Olivera. De band speelt ook op het salsafestival in Dax. Lucas van Merwijk publiceert een lesboek voor drummers: World Beat: World Rhythms For Drumset.

2014

Van Merwijks organisatie Tam Tam Productions huist ook groepen waar de percussionist zelf geen deel van uitmaakt zoals het percussiekwartet 4Beat, dat shows geeft speciaal voor kinderen, en de drie percussionisten Gianna Tam (Suriname), Femke Krone (NL) en Ryoko Imai (Japan) en hun groep Beat The Kitchen. Drums United doet in augustus optredens in China. Lucas van Merwijk geeft daar ook workshops zoals tijdens het Nine Beats Drummers Festival in de havenstad Tianjin. Nieuwe leden in de groep zijn Simone Sou uit Brazilië en percussionist en dj Afra Mussawisade uit Iran. Lucas van Merwijk reist eind september naar Los Angeles voor een speciaal concert met het CSULA Afro-Latin Jazz Ensemble. Het concert is de afsluiter van de Summer Sundays Concert Series in het Museum of Latin American Art. Aan het eind van het jaar doet Drums United ook Thailand aan. Van de groep komt dit jaar het album Rhythm Dreams uit. Onder aanwezigheid van de koning zorgt de Cubop City Big Band op 15 december voor een swingende afsluiter tijdens het jaarlijkse Koninkrijksconcert in de Meervaart te Amsterdam.

2015 - 2017

De percussionist is in 2015 vaak op reis met zijn gezelschappen. Met Drums United bezoekt hij opnieuw China en met Music Machine reist hij door China, India, Kaapverdië en Ivoorkust. Drums United is op 26 september een van de attracties tijdens de slotviering van 200 jaar Koninkrijk aan de Amstel in Amsterdam. Op de cd Crime! speelt Nueva Manteca muziek uit gangsterfilms in de stijl van Afro-Cuban Jazz. In 2016 geeft Lucas van Merwijk de hele maand maart workshops in verschillende Chinese steden. Na enkele optredens met Drums United en Music Machine zet hij zijn workshoptournee voort in mei. Het album Star (2016) van Cubop City Big Band bevat latinbewerkingen van soulhits van Earth Wind and Fire. De arrangementen zijn van Oscar Hernández (Spanish Harlem Orchestra), pianist Marc Bischoff en trombonist Ilja Reijngoud. De plaat wordt op 3 juni 2016 gepresenteerd tijdens het Meer Jazz Festival in Hoofddorp. De theatershows met het programma The Soul Of Spanish Harlem is een samenwerking tussen Van Merwijk's Music Machine en de zangeressen Shirma Rouse, Gianna Tam en Lilian Vieira.

2019 - 2021

Lucas van Merwijk raakt in 2019 tijdens een tournee door China besmet met een legionellabacterie. Hij wordt bij terugkomst direct in het ziekenhuis opgenomen. De presentatie van zijn nieuwe soloalbum Climate Change (2019), die gepland stond in mei, gaat daarom niet door. Op het album bespeelt de muzikant drie verschillende drumsets: zijn latinset, een kleine, eigentijdse set met elektronica en de originele gele jazzset van Tony Williams, de meesterdrummer van Miles Davis. De drummer wint zowel in 2019 als in 2020 de Slagwerkkrant Poll Award in de categorie Fusion/World Drums. Zijn drumboek World Beat wordt in China uitgebracht door NineBeats, China's grootste muziekinstituut met inmiddels meer dan 230.000 drumstudenten. Van Merwijk vormt met pianist Abel Marcel het avontuurlijke duo Klomp. De muzikanten experimenteren met ritmes en geluiden, geïnspireerd door het duo Misha Mengelberg/Han Bennink.

De Cubop City Big Band bestaat in 2020 25 jaar. De jubileumtournee moet vanwege de coronacrisis een jaar worden uitgesteld. Drums United gaat met het Artvark Saxofoon Quartet op tournee. Drums United bestaat in deze periode naast Lucas van Merwijk uit Marco Toro (Venezuela), Alper Kerkeç (Turkije) en Moussé Pathé (Senegal). Het project The Soul Of New York’s Spanish Harlem wordt in uitgebreide vorm voortgezet onder de naam Latin Devils. Het theaterprogramma wordt geregisseerd door Titus Tiel Groenestege en heeft een choreografie van Rianna Foekema en Miguel Arduin. De band bestaat uit Samuel Ruiz Aleman (bas), Danny van Kessel (piano), Juan Viloria (percussie), Oscar Cordero (trompet), Ilja Reijngoud (trombone) en vocalisten Nando Vanin, Gianna Tam en Ramon Mendeville. Lucas van Merwijk wordt in 2021 de nieuwe artistiek leider van het festival Dias Latinos in Amersfoort.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van De Volkskrant, Haagsche Courant, Het Parool, NRC Handelsblad & Trouw.

Live

za 24 aug 2024 - Van Merwijk's Music Machine

Toon alles


Discografie

Future Shock - It's Great

Toon alles


Beelden uit het archief