Jarmo Hoogendijk▶
Ik kon er wel wat van
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Jarmo Hoogendijk (Den Helder, 28 maart 1965) hoort op zesjarige leeftijd Louis Armstrong en lijkt voorgoed verkocht. Hij maakt in de tweede helft van de jaren tachtig opgang met het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk-kwintet, de eerste opzienbarende groep die is voortgekomen uit de jazzopleidingen aan de Nederlandse conservatoria. In de jaren negentig groeit hij uit tot een van de expressiefste en inventiefste jazztrompettisten van Europa. Dat blijkt uit zijn CD-opnamen, zijn deelname aan vele all star-groepen, en zijn optredens met illustere buitenlanders. Daardoor is het des te tragischer dat hij sinds 2004 niet meer tot spelen in staat is. Een chirurgische ingreep met slechte nazorg, waardoor allerlei aangezichtsspieren niet meer functioneren, is de oorzaak van een vooralsnog onherstelbare beschadiging van zijn embouchure.

1975 - 1982

Als negenjarige begint hij met trompetlessen aan de plaatselijke muziekschool. Als lid van het Helders Kamerorkest en de harmoniekapel Winnubst doet hij praktische ervaring op met het spelen in orkestverband. Op de middelbare school leert hij zichzelf improviseren door met platen mee te spelen. In 1982 beleeft hij zijn eerste betaalde optredens in The Husband en in Exotica Tropical, beide regionale bands.

1983

Hij studeert trompet aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zijn trompetdocent is Ack van Rooyen; verder krijgt hij les van Beatrijs Korevaar en Frans Elsen.

1984 - 1985

Jan Laurens Hartong lijft hem in bij zijn Cubop-ensemble Nueva Manteca. Met deze band, waarvan hij tot 2004 lid blijft, maakt Jarmo Hoogendijk negen CD's en toert hij door binnen- en buitenland (niet alleen Europa, maar ook de VS, Canada en Puerto Rico). Tijdens een van de tournees speelt hij met de befaamde Braziliaanse trompettist Claudio Roditi. Ook is hij mede-oprichter van het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk-kwintet. Op het NOS Meervaart Jazz Podium in 1985 wint dit kwintet de eerste prijs. Jarmo Hoogendijks briljante trompetspel doet zijn instrument jubelen, aldus het maandblad Jazz Nu. Het kwintet ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste Europese hardbop-groepen. Er volgen tournees door Nederland, Europa, de VS en Canada. De band legt zijn energieke muziek vast op vijf CD's.

1986

Jarmo Hoogendijk krijgt de Pall Mall Export Award, hem uitgereikt in het Amsterdamse Concertgebouw. De Nederlandse big bands hebben dringend behoefte aan goede trompetsolisten. Vandaar dat zowel het Dutch Jazz Orchestra onder leiding van Jerry van Rooyen als de Netherlands Concert Jazz Band van Henk Meutgeert hem als orkestlid uitnodigt. Jarmo Hoogendijk blijft bij beide orkesten een aantal jaren, respectievelijk tot 1990 en tot 1991. Tevens remplaceert hij in 1986-'88 veelvuldig voor Ack van Rooyen in de Skymasters. Ook van 1986 dateert zijn associatie met pianist-organisator Rein de Graaff. Hij speelt in het Rein de Graaff-sextet, een uitbreiding van diens reguliere kwartet met trompet en trombone. Daarnaast krijgt Jarmo Hoogendijk geregeld een plek in de frontline als De Graaff een legendarische Amerikaanse solist naar Europa haalt. Zo speelt hij samen met onder anderen tenorist Teddy Edwards en de altististen Frank Morgan en Charles McPherson.

1987

Jarmo Hoogendijk doet een gedenkwaardig tv-optreden met trompettist Freddie Hubbard.

1988

Afgezien van een tournee met de Skymasters in de VS maakt de persoonlijke kennismaking met zijn idool Woody Shaw dat jaar diepe indruk. Doordat Shaw in de jaren tachtig geregeld in Nederland verkeert, brengt Hoogendijk nogal wat tijd met hem door. Hij krijgt zelfs enkele lessen van hem. Dat Woody Shaw op zijn beurt het talent van zijn Nederlandse collega onderkent, mag blijken uit zijn aankondiging voorjaar 1988 in de Haarlemse Jazz Club, als hij Jarmo Hoogendijk een paar stukken laat meespelen: '...he plays like he is in his character - a gentleman - but dangerous on the trumpet. You all should be very proud of him.'

1990

Jarmo Hoogendijk gaat doceren aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en aan de Codarts/Rotterdam Jazz Academy. Hij heeft er onder meer Rik Mol, David Rockefeller en Michael Varekamp onder zijn hoede.

1991

Hij treedt toe tot het European Jazz Ensemble en de European Trumpet Summit, waarmee hij op Europese festivals te horen is en ook enkele CD's opneemt. Met name de laatste groep is voor hem een welkome afwisseling van het kwintet dat hij met zijn maat Ben van den Dungen leidt. Hij staat er zijn mannetje naast collega's als Allan Botschinsky, Enrico Rava en Thomas Heberer.

1995

In de serie Het uur van de wolf zendt de NPS een documentaire uit onder de titel Het gegeven Ben en Jarmo, over de jazzlevens van Ben van den Dungen en Jarmo Hoogendijk.

1996

Het Ben van de Dungen/Jarmo Hoogendijk-kwintet gaat op tournee met drummer Cindy Blackman. Aangezien zij bij het grote publiek bekend is als de drummer van gitarist-zanger Lenny Kravitz, is het niet moeilijk in twee achtereenvolgende jaren (1996 en 1997) een tournee van twee weken te organiseren. Als Latin-percussionist Lucas van Merwijk zijn Cubop City Big Band formeert, is Jarmo Hoogendijk een der trompettisten.

1997

Pianist Louis van Dijk richt een Superband op, om daarmee de muziek van belangrijke musici en stromingen uit de jazzgeschiedenis in een modern jasje te steken. Dit sextet bestaat uit Bart van Lier trombone, Jarmo Hoogendijk trompet, Ben van den Dungen saxofoon, Louis van Dijk piano, Harry Emmery bas en John Engels drums. In een tijdsbestek van enkele jaren nemen ze achtereenvolgens de jazz van Jelly Roll Morton, King Oliver & Louis Armstrong onderhanden, terwijl begin jaren 2000 belangrijke figuren uit het Swingtijdperk centraal staan. De kern van de Superband is in feite het kwintet van Hoogendijk en Van den Dungen, dat via zijn impresariaat ook de tournees regelt. Jarmo Hoogendijk is daarnaast lid van onder andere de Amina Figarova Groep, het Wolfert Brederode/Eric Ineke Quintet en het Latin Jazz Quintet Bye-Ya. In 2000 wordt hij uitverkoren om als solist in een EBU-radiouitzending met het Helsinki Radio Symphony Orchestra te concerteren.

2002 - 2004

Tijdens een Latin-session in New York loopt hij in 2002 een embouchure-beschadiging op die later rampzalig blijkt. In 2003 maakt hij zijn laatste opname met Bye-Ya, zijn laatste tournee met Nueva Manteca, en nog een toer met Rita Reys en de Beets Brothers. In 2004 beëindigt Jarmo zijn buitengewoon succesvolle loopbaan als jazzmusicus vanwege embouchure-schade en permanente problemen met de aangezichtsspieren. Gelukkig is dit euvel niet van invloed op zijn docentschap. Trompettisten in spe profiteren nog steeds van zijn ervaring. Jarmo Hoogendijk heeft in zijn carrière samengespeeld met onder anderen Jimmy Heath, J.J. Johnson, Art Taylor, Junior Cook en Mal Waldron. Hij deed North Sea Jazz Festival trumpet-summits met Clark Terry, Benny Bailey, Lew Soloff en de Candoli Brothers, alsook met Philip Harper, John Marshall, Gerard Presencer en Dusko Goykovic.

2005 - 2021

De trompettist laat het drukke en onrustige muzikantenbestaan achter zich en gaat mediteren, sporten en gezonder eten. Hoogendijk beperkt zich bij zijn werk als docent en coach op Codarts in Rotterdam niet tot trompettisten, maar geeft ook lessen jazzimprovisatie aan andere muzikanten. Hij is daarnaast afstudeerscriptiecoach voor bachelorstudenten en researchbegeleider voor masterstudenten die artistiek onderzoek doen. Vanaf 2018 is Hoogendijk is ook docent jazz aan het Conservatorium van Amsterdam.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Het Parool, M. van Meerendonk, NRC Handelsblad, Robert Goddyn & de Volkskrant.

Discografie

European Trumpet Summit - European Trumpet Summit

Toon alles


Beelden uit het archief


Jarmo is het grootste trompettalent in de jazz dat Nederland ooit voortgebracht heeft.

Ben van den Dungen

saxofonist