Leo van Oostrom▶
Nooit dingen hetzelfde spelen, daar begint het afsterven
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Leo van Oostrom (Den Haag, 17 juli 1942) is naast een veelgevraagd saxofonist ook verzamelaar van zeldzame rietinstrumenten en een autoriteit betreffende de geschiedenis van de saxofoon. Hij is de eerste die op saxofoon afstudeert aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag, in 1966. Tijdens de jaren zestig speelt hij in big bands en rock-’n'-rollgroepen en vormt hij zijn eerste bands onder eigen naam. Sinds 1969 leidt hij het Nederlands Saxofoon Kwartet. Vanaf de jaren zeventig speelt hij afwisselend jazz, klassieke muziek en nieuwe muziek. Hij is lid van ensembles als The Beau Hunks, David Kweksilber Big Band en de formaties van Loek Dikker en Pierre Courbois. Als freelancer speelt hij in dienst van onder meer ASKO|Schönberg en het Ives Ensemble. Hij geeft les aan het Rotterdams Conservatorium.

1960 - 1966

Van Oostrom studeert aanvankelijk klarinet en later saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn docenten zijn achtereenvolgens Jolle Huckriede en Adriaan Bosch. In de periode 1959-1962 speelt hij rock-’n'-roll in succesvolle Indorock-groepen zoals The Rocking Sensation Boys en The Rhythm Sellers. In de periode 1960-'70 speelt hij in de big bands van Frans Elsen en Rob Madna. Bij zijn eindexamen in 1966 ontvangt hij een Fock-medaille, de prijs voor het beste examen van het jaar.

1967 - 1974

Van Oostrom vormt zijn eigen kwintet en speelt in een trio met bassist Dick van der Capellen en drummer John Engels. In 1969 richt hij het Nederlands Saxofoon Kwartet op, dat zich richt op het klassieke saxofoonrepertoire. Daarnaast geeft het kwartet compositie-opdrachten aan onder anderen Tristan Keuris, Klaas de Vries en Otto Ketting. Met pianist Eddy van Dijken vormt Van Oostrom het duo Saxophobia, dat educatieve concerten geeft op authentieke en bijzondere saxofoons.

1975 - 1990

Van Oostrom maakt sinds de oprichting in 1975 deel uit van het Waterland Ensemble en verwante groepen van pianist Loek Dikker, zoals de Waterland Big Band en het Waterland Oktet. Vanaf 1981 is Van Oostrom hoofdvakdocent saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium. Met pianist Wolfgang Watzinger vormt hij een duo dat vanaf 1985 optreedt met een breed repertoire van Europese en Amerikaanse composities van 1857 tot heden. Hij speelt in de band van vibrafonist en marimba-speler Ben Gerritsen. Daarnaast treedt hij op met dans- en theatergezelschappen.

1991 - 2007

Op de CD Vaudeville ‘Saxofoon’ Novelties speelt Van Oostrom met Eddy van Dijken salonmuziek uit de jaren twintig. Van 1992 tot 2003 speelt hij lead-alt in het Metropole Orkest. Van Oostrom vertolkt modern repertoire met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Asko Ensemble en pianist Polo de Haas. In 1996 begeleidt hij met het Nederlands Saxofoonkwartet de legendarische Amerikaanse saxofonist Al Gallodoro. Als lid van het ‘documentair orkest’ The Beau Hunks speelt hij jazz- en vaudevillemuziek uit de vroege twintigste eeuw.

2008 - 2012

Het Nederlands Saxofoonkwartet pikt de draad weer op, na tien jaar waarin de leden vooral bezig waren met hun individuele carrières. Van Oostrom maakt deel uit van de in 2008 opgerichte David Kweksilber Big Band. Zijn voormalige leerling Kweksilber brengt in deze big band musici uit de jazz en de hedendaagse muziek samen. In 2008 verschijnt de nieuwe uitgave van Tipboek Saxofoon, waarvoor Leo van Oostrom dertig pagina’s met grepentabellen samenstelt. In 2010 verschijnt zijn eigen boek 100+1 saxen, gewijd aan zijn omvangrijke collectie saxofoons en aanverwante instrumenten. Deze verzameling omvat de volledige geschiedenis van de saxofoon.

2013 - 2015

Leo van Oostrom treedt regelmatig op met Polo de Haas en deelt in maart 2013 het podium met deze pianist tijdens een reeks concerten met elektronische muziek gespeeld door De Haas, Pierre Courbois (drums en synthesizers) en Fay Lovsky (theremin). In het 200ste geboortejaar van Adolphe Sax (1814-1894) gaan het Nederlands Saxofoon Kwartet en pianist Eddy van Dijken door het land met een programma rond de uitvinder van de saxofoon. Tijdens de concertreeks spelen Leo van Oostrom, Michiel van Dijk (altsaxofoon), Corina Ewijk (tenorsaxofoon) en Andreas van Zoelen (baritonsaxofoon) op instrumenten uit de unieke collectie van Van Oostrom. Het kwartet voert werk uit van onder meer Rudy Wiedoeft, Johnny Hodges, Frankie Trumbauer, Jimmy Dorsey, Claude Delvincourt en Camille Saint-Saëns. Trio Amici is een groep samen met Van Dijken en Janine Abbas (fluit). Het trio heeft geen jazz op het repertoire, maar wel werk van Charles Koechlin, Ervín Schulhoff, Franz Schubert, Astor Piazolla en Philippe Gaubert. Leo van Oostrom doet in 2014 als lid van de David Kweksilber Big Band mee aan SPEELAFSPRAAK!, een muziekeducatieproject voor en met kinderen op de basisschool. De DKBB verzorgt in oktober 2014 het openingsconcert van het Bimhuis-jubileumweekend. Het orkest krijgt landelijke aandacht met het speciale Koningsdagconcert dat in april 2015 gegeven wordt in aanwezigheid van de koning en de koningin.

2016

De saxofonist speelt met de DKBB in februari in het Bimhuis op een avond die geheel in het teken staat van Willem Breuker. In mei organiseert Polo de Haas in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam het Concert der Bassen, een concert in de kleine zaal van het Concertgebouw met instrumentalisten uit de laagste regionen van het klankspectrum. Leo van Oostrom speelt mee op bassaxofoon en soleert in een stuk van de Argentijnse componist Horacio Vaggione.

2018 - 2021

In mei 2018 geeft de David Kweksilber Big Band in het Bimhuis een voorlopig afscheidsconcert onder de titel Leo Volente, een verwijzing naar Leo van Oostrom. De saxofonist selecteert en arrangeert speciaal voor deze gelegenheid een aantal stukken. Van Oostrom speelt onder meer met TUMB, een saxofoonkwartet met David Kweksilber, Peter van Bergen en Michiel van Dijk. Vanwege de coronacrisis in 2020 en 2021 worden optredens uitgesteld of gespeeld door middel van een livestream. Van Oostrom speelt in deze periode onder meer met ZEQ-Attack, het samenwerkingsproject van componist/pianist Ernst Oosterveld en contrabassist Quirijn Altena. Het Artvark Saxophone Quartet en Leo van Oostrom doen een tournee met het programma Adolphe Sax, De Saxofoon 1840-2022.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Algemeen Dagblad, Frans Schellekens, Zondag Breda & de Volkskrant.

Discografie

Loek Dikker's Waterland Big Band - The Waterland Big Band Is Hot! Volume 1

Toon alles


Beelden uit het archief


Leo was altijd een drijvende kracht. Een beul. Niet alleen als uitvoerder, maar ook als docent.

Cees Schrama

toetsenist, bandleider & producent