Henk Meutgeert▶
Ik heb veel tijd verspild aan onzin
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Henk Meutgeert is oprichter en dirigent van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

1947 - 1995

Meutgeert begint op jonge leeftijd met orgellessen, maar stapt vervolgens over op piano. Hij volgt het conservatorium in Zwolle. Na zijn studie speelt hij voor diverse radio-orkesten zoals het KRO Huisorkest, het Gouden Regen Ensemble en het Metropole Orkest. Vanaf 1980 is hij vijf jaar lang pianist bij The Skymasters, de big band van de Avro. Hij begeleidt er vele grootheden uit de jazz zoals Dizzy Gillespie en Zoot Sims. Daarnaast maakt hij vijftien jaar lang deel uit van het Kwartet Herman Schoonderwalt.

In 1986 krijgt Meutgeert een compositieopdracht van de Wereldomroep. Hiervoor vormt hij een big band met de bekende jazznamen uit die tijd: Piet Noordijk, Ferdinand Povel, Rudi Brink, Herman Schoonderwalt, Bart en Eric van Lier. De Netherlands Concert Jazz Band bestaat uiteindelijk vijf jaar met steun van subsidie van het ministerie van WVC.

Vanaf 1987 gaat hij één dag per week les geven aan de conservatoria van Zwolle en Groningen. Het geeft hem naar eigen zeggen de mogelijkheid om zich daarnaast te specialiseren in het schrijven van muziek.

1996 - 2014

Samen met bassist Frans van Geest en drummer Hans Dekker richt hij de New Concert Big Band op. Hun doel is een jazzorkest te beginnen dat frequent optreedt en zijn repertoire aanpast aan steeds wisselende gasten. Meutgeert is de dirigent en voornaamste arrangeur.

In 1999 wordt de band het huisorkest van het Amsterdamse Concertgebouw en wordt de naam aangepast. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw speelt repertoire van Meutgeert zelf maar ook van overige bandleden en gastsolisten.

Daarnaast is Meutgeert een veelgevraagd gastdirigent in binnen- en buitenland. Hij beperkt zich hierbij niet alleen tot jazz. Zo vertaalt hij in 2004 werk van popgroep Queen naar klassieke muziek voor het Noord Nederlands Orkest.

In 2014 treedt hij terug als muzikaal leider van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Wel blijft hij aan het orkest verbonden als gastdirigent en arrangeur.

2015 - 2016

Op 16 augustus 2015 vindt in het Concertgebouw een speciaal optreden plaats waarin hoogtepunten uit de geschiedenis van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de revue passeren. Tijdens de avond ontvangt Meutgeert de Concertgebouw Jazz Award. Het is de eerste keer dat een Nederlander deze prijs krijgt. Eerdere winnaars waren onder andere Herbie Hancock en Sonny Rollins. De pianist treedt nog steeds op met een eigen trio dat verder bestaat uit Frans van Geest (bas) en Gijs Dijkhuizen (slagwerk).

2017 - 2020

Henk Meutgeert start met pianist Peter Beets het Peter Beets & The Henk Meutgeert New Jazz Orchestra. Het jazzorkest met nieuwe jazztalenten debuteert op 27 mei 2018 tijdens het Amersfoort Jazz Festival. In deze periode treedt het orkest op in wisselende bezettingen, met verschillende solisten (o.a. Fay Claassen, Paul van Kessel, Camille Bertault, Georgie Fame en Marjorie Barnes) en diverse thema's (Gershwin meets the Blues, Charlie Parker Special). Opnamen van concerten in het Bimhuis (15 oktober 2018) en Concertgebouw Amsterdam (22 april 2019) verschijnen op de cd The Flying Dutchman (2019). Op de cd staan jazzarrangementen van componisten Wagner, Chopin, Piazolla, Jobim en Ellington, aangevuld met nieuw eigen werk van Meutgeert en Beets. Vanwege de coronacrisis die in 2020 de wereld in z'n greep houdt, moeten meerdere concerten worden uitgesteld.

2021

Peter Beets & The Henk Meutgeert New Jazz Orchestra doen op 21 maart 2021 in de Azijnfabriek in Den Bosch een openbare repetitie voor het programma Gershwin Celebration feat. Izaline Calister.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van BN De Stem, Dagblad van het Noorden, De Volkskrant, Nieuwsblad van het Noorden & VPRO Gids.

Discografie

Edwin Rutten - Met Mij, That's All

Toon alles


Beelden uit het archief