Cees Kranenburg▶
Studenten lezen als gekken, maar het gaat om het spelen
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Drummer Cees Kranenburg is pas vijftien wanneer hij het Loosdrechts Jazzfestival wint. Hij speelt in de jaren zestig enkele jaren in de populaire band The Jumping Jewels voordat hij deel uitmaakt van The Ramblers, het jazzorkest waar zijn vader sinds de oprichting in heeft gezeten. Kranenburg zit daarna in de bezetting van de Skymasters en het Metropole Orkest. In zijn carrière speelt hij met talrijke internationale grootheden, onder wie Dizzy Gillespie, Chet Baker, Herbie Hancock, Rhoda Scott, Toots Thielemans, Madeline Bell, Gregory Porter, Mike Stern, Joe Lovano en Tommy Flanagan.

1942 - 1953

Cees Kranenburg (Hilversum, 1942) is zoon van Kees Kranenburg, de vaste drummer van The Ramblers. Vader Kranenburg maakt sinds de oprichting in 1926 deel uit van het populaire jazz- en dansorkest onder leiding van Theo Uden Masman. De jazzplaten die de jonge Kranenburg thuis hoort, van bijvoorbeeld Stan Kenton en Mel Lewis, spreken hem direct aan. Hij leert de grondbeginselen van het drumspel van zijn vader en zal nooit een formele drumopleiding volgen. Het eerste nachtconcert waar hij als kind naartoe gaat is van Art Blakey. Op zijn elfde staat hij al op de cover van de VARA-gids.

1954 - 1958

In de zomervakanties reist Cees Kranenburg mee met zijn vader als The Ramblers optreden in onder meer Duitsland. Tijdens deze uitstapjes mag hij regelmatig een nummer met het orkest meespelen. Kranenburg wint in 1958 samen met pianist Carel Heinsius en bassist Marijn de Rijk het Loosdrechts Jazzfestival. De drummer speelt zijn partijen op gehoor, want hij kan geen noten lezen. In de loop van zijn carrière maakt hij zich het notenschrift eigen. Kranenburg wordt toegelaten tot het conservatorium, maar als hij te horen krijgt dat hij een tijdje geen jazz mag spelen weigert hij de opleiding te volgen.

1963 - 1968

Vader Kranenburg speelt drumpartijen in op de eerste singles van de Haagse instrumentale gitaargroep The Jumping Jewels. Als de groep een nieuwe drummer zoekt voor optredens stelt vader zijn zoon voor. De jonge Kranenburg gaat samen met The Jumping Jewels en zanger Johnny Lion op tournee door het Verre Oosten. Vooral in Japan en Singapore groeit de combinatie uit tot een topattractie. Vanaf januari 1966 gaat The Jumping Jewels verder onder de naam Jay-Jays en met repertoire dat meer aansluiting heeft met de beatrage die sinds The Beatles is ontstaan. Met deze groep neemt Kranenburg zes singles en een album op. De single Bald Headed Woman wordt live uitgevoerd in het televisieprogramma Voor De Vuist Weg van Willem Duys en in het programma Fanclub. De drummer verlaat in 1968 de band samen met nog twee andere voormalige leden van The Jumping Jewels. Hij beschouwt deze periode als een jeugdzonde.

1969 - 1980

De drummer speelt in Tower, de Engelstalige beatformatie rondom zanger/gitarist Boudewijn de Groot, en in de groep Funky Eight van toetsenist Cees Schrama. Hij gaat op wereldtournee met de Amerikaanse organiste Rhoda Scott. Opnamen van het concert in oktober 1971 in de Olympia te Parijs verschijnen op een dubbelalbum. Hij maakt deel uit van de jazzrockband Spin van de broers Jan en Hans Hollestelle en doet veel sessiewerk, zoals voor popzangers Rob de Nijs, Cees Veerman van The Cats en de Schot Kenny Murray. Vader Kranenburg moet voor een operatie naar het ziekenhuis en vraagt zijn zoon of hij hem tijdelijk wil vervangen in The Ramblers. De oude Kranenburg overlijdt op 22 december 1975 en zijn zoon wordt de nieuwe drummer van het orkest, dat in die jaren onder leiding staat van Jack Bulterman.

1981 - 2003

Kranenburg jr. geeft een jaar ritmesectie-les in Den Haag aan onder meer pianist Juraj Stanik, saxofonist Ben van den Dungen en drummer Bram Wijland. Hij verlaat The Ramblers rond 1983 omdat hij het orkest niet meer kan combineren met zijn overige activiteiten. Kranenburg wordt in 1982 slagwerkdocent, eerst aan het Hilversums Muzieklyceum en later aan het conservatorium in Amsterdam. Enkele bekende leerlingen zijn Hans Dekker, Martijn Vink en Danny Sahupala. Hij speelt daarnaast in het radio-orkest Skymasters van de AVRO en drumt onder meer mee wanneer het orkest in 1982 de Amerikaanse trompettist Dizzy Gillespie begeleidt op het North Sea Jazz Festival. De Skymasters treden tot en met 1985 wekelijks op in het programma Swingtime dat rechtstreeks wordt uitgezonden vanuit Nick Vollebregts Jazzcafé in Laren. In deze periode deelt hij het podium met internationale jazzgrootheden als pianist Hank Jones, trompettist Freddie Hubbard, zangeres Blossom Dearie en drumheld Mel Lewis. Kranenburg speelt daarnaast in verschillende kleinere jazzcombo's zoals dat van Cees Slinger en Ferdinand Povel en in het orkest van Tonny Eijk. In 1990 wordt hij de vaste slagwerker in het Metropole Orkest waar hij een goede muzikale relatie heeft met bassist Rob Langereis.

2004 - 2016

De drummer stopt op zijn 62ste met spelen, naar eigen zeggen omdat hij zelf zijn grootste criticus is geworden en niet meer naar zijn eigen opnamen kan luisteren. Hij gooit de opnamen weg en verkoopt zijn drumstel aan het conservatorium. Na ruim vijf jaar vraagt Martijn Vink of hij een keer wil meespelen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. De drummer stemt toe en merkt dat hij het drummen heeft gemist. Zijn spel is dynamischer, muzikaler en zachter geworden. Kranenburg drumt ook af en toe voor zijn oude werkgever het Metropole Orkest. Hij keert terug bij The Ramblers. In december 2014 vervangt hij de 82-jarige Chris Dekker die dertig jaar deel van het orkest heeft uitgemaakt. De drummer volgt in 2015 bassist Jacques Schols op als orkestleider. Onder zijn leiding wordt weer teruggegrepen op het oude repertoire. Op 7 juni 2015 doet het orkest een try-out in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Het is de aftrap voor een reeks concerten in aanloop naar het jubileumjaar 2016 wanneer het orkest het 90-jarig jubileum viert. Tijdens deze speciale concertserie is het orkest uitgebreid met de Sisters, een close harmony kwartet onder leiding van zangeres Saskia Riemens. Het kwartet is onder meer gespecialiseerd in het repertoire van The Andrew Sisters.

2017 - 2021

The Ramblers gaan in het seizoen 2017-2018 het theater in met Joke Bruijs. Het orkest speelt naast eigen klassiekers ook liedjes uit het uitgebreide repertoire van de jubilerende zangeres. Op zondag 8 december 2019 doen Cees Kranenburg en The Ramblers met zangeres Greetje Kauffeld een optreden in de Doelen in Rotterdam. In 2021 is het 95 jaar geleden dat het orkest werd opgericht. Dankzij een donatie van 15.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan een jubileumtournee voorbereid worden in samenwerking met zangeres Janne Schra.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van .

Discografie

Loek Dikker - Nie Wieder Schlafen

Toon alles


Beelden uit het archief