Franky Douglas▶
Ik speel solo’s puur op instinct
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Gitarist en componist Franky Douglas is een veelgevraagde sideman in bands die jazz vermengen met Afrikaanse en Caribische invloeden, zoals Louis Moholo`s Viva La Black, Sean Bergin's MOB en Funky World van Wolter Wierbos. In 1994 ontvangt hij de VPRO/Boy Edgar Prijs.

1962 - 1971

Franky Douglas (Willemstad, 22 oktober 1948) komt vanuit Curaçao naar Nederland en studeert tussen 1963 en 1965 aan het Amsterdams conservatorium. Hij maakt voor het eerst professioneel muziek met de soulband The Needles. In 1969 richt hij samen met percussionist Raoul Burnet de latin/funkband Reality op met onder andere Billy Lindfors op drums en Glenn Gaddum sr. op toetsen. Na ongeveer een jaar spelen voegen de zangers Tony Sherman en Leslie Vos zich bij de band. Met de release van hun debuutalbum in 1971 verschijnen er voor het eerst composities van Douglas op LP.

1973 - 1976

Wanneer Tony Sherman solo gaat verandert Reality hun naam in Solat met vocalisten Billy Jones, Lilian D. Jackson (Spargo) en zus Mildred Douglas (Mai Tai). De band speelt eigen nummers en covers. Saxofonist Hans Dulfer voegt Solat bij Ritmo Natural voor het vormen van zijn nieuwe band De Perikels.

1977 - 1978

Franky Douglas' concept voor Sunchild ontstaat in 1976 en gaat in 1977 in première in de Melkweg tijdens het Amsterdam Roots Festival. De eerste bezetting bestaat naast de leider uit cellist Ernst Reijseger, percussionist Raoul Burnet, slagwerker Alan ‘Gunga’ Purves, toetsenspeler Glenn Gaddum sr., bassist Ivor Mitchell en rietblazer Michael Moore. Het uitgangspunt is complexe, Afrikaans en Caribisch getinte grooves, gebracht met de improvisatie-elementen waarmee de Nederlandse jazzscene internationaal bekend is geworden: instant compositie met optimale kansen voor de solisten om de arrangementen een eigen kleur en karakter mee te geven, binnen duidelijke afspraken.

1979 - 1986

In 1979 kan Douglas geruime tijd niet optreden, doordat hij herstellende is van een gebroken arm. Het Surinam Music Ensemble van Ronald Snijders ziet in Douglas de ideale opvolger van gitarist John Thomas.

1987

De artistiek leider van het Bimhuis, Huub van Riel, vraagt Franky Douglas als een van de deelnemers aan de internationale October Meeting voor improvisatoren. Hij krijgt hierin een belangrijke rol in het project Cruise Button van Ernst Reijseger, en speelt in een grote groep rond de Amerikaanse pianist Cecil Taylor in het Amsterdamse Concertgebouw.

1988

Franky Douglas ontvangt van de NOS een compositieopdracht voor Sunchild, die leidt tot de suite A Nameless Vision, uitgevoerd tijdens het NOS Jazzfestival in de Amsterdamse Meervaart. Voor deze gelegenheid treden onder meer trombonist Wolter Wierbos, trompettist Eric Boeren en drummer Michael Vatcher tot de groep toe. Gitarist Klaas ten Holt vraagt voor zijn project Seven Slowhands zeven prominente gitaristen, onder wie Franky Douglas, Corrie van Binsbergen en Vincent van Warmerdam. Het gezelschap toert onder andere door China en de Sovjet-Unie.

1989

Saxofonist Sean Bergin is gecharmeerd van Douglas en neemt hem op in zijn MOB, die in 1991 opnamen maakt voor de CD Live At The Bimhuis. De gitarist blijft tijdens alle bezettingswisselingen een vaste waarde in de band; ook in de kleinere groep Nansika, die Bergin later formeert. Bergin introduceert hem eveneens bij de Zuid-Afrikaanse drummer Louis Moholo, die Douglas laat meespelen in zijn groep Viva La Black.

1990 - 1993

Tijdens de Summer Sessions in het Bimhuis speelt Franky Douglas opnieuw met pianist Cecil Taylor. Als rietblazer Michael Moore zijn 'Amerikaanse' band The Persons nieuw leven inblaast, vraagt hij naast de oorspronkelijke gitarist Danny Petrow ook Franky Douglas in de groep. De live in Bremen opgenomen CD Live During Wartime komt in 1993 uit. Sunchild treedt voor het eerst op tijdens het North Sea Jazz Festival. De opnamen die Jan Schuurman met zijn Van Mobile Studio maakt, verschijnen op de live-CD The Visions Project. Hiermee is de eerste release van Sunchild een feit.

1994 - 1995

In 1994 raakt de carrière van Douglas in een stroomversnelling, nadat de jury hem unaniem de VPRO/Boy Edgar Prijs toekent, de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandse jazz. Dit wordt gevierd met een uitgebreide tournee, die begint met een concert in de Rotterdamse Doelen en eindigt met een optreden tijdens het North Sea Jazz Festival 1995.

1998

Er verschijnt een tweede CD onder eigen naam van Douglas, getiteld On The Roof, dit keer met studio-opnamen. Het album is geen pure Sunchild-plaat, maar bevat een aantal verschillende combinaties, variërend van duo tot het complete negenkoppige Sunchild, met de gitarist als centrale figuur en componist.

1999

Franky Douglas gaat naar Berlijn om met het Cecil Taylor Quartet (met drummer Andrew Cyrille en cellist Tristan Honsinger) op te treden op de Total Music Meeting. In 2003 verschijnen de opnamen op de CD Incarnation.

2003

Trombonist Wolter Wierbos treedt met enige regelmaat op met ad hoc-formaties onder de naam Wollo's World. Om de muziek van Franky Douglas de ruimte te geven komt er een speciale editie: Wollo's Funky World.

2004

Met de in Nederland woonachtige Senegalese zanger Molla Sylla vormt Douglas de band Societé Tous Les Couleurs. Aan het eind van dat jaar verschijnt het titelloze debuutalbum van het kwartet.

2007

Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Sunchild verschijnt de dubbel-CD Sunchild Collection, die de albums uit 1993 en 1998 combineert. De plaat dient ter ondersteuning van de 30th Anniversary Tour langs Nederlandse (jazz)podia en festivals. Eric Boeren neemt Douglas op in zijn nieuwe groep HO&I! (Hot and Improvised), waarvoor de gitarist ook composities aandraagt.

2011 - 2012

Er wordt een bundel bladmuziek uitgegeven van Franky Douglas' composities. Ook houdt Douglas zich bezig met het schrijven van nieuwe composities en met de voorbereidingen voor een nieuw Sunchild-album. De oerbezetting van het Surinam Music Ensemble, met Eddy Veldman, Glenn Gaddum Sr., Franky Douglas, Orlando 'Ponda' O'Bryan, Pablo Nahar en fluitist Ronald Snijders (in plaats van saxofonist Kees Smit), komt bij elkaar voor reünieoptredens, te beginnen op 11 juni 2011 in het Bijlmer Parktheater. Begin 2012 geeft het SME een serie concerten met de Amerikaanse rietblazer Bennie Maupin.

2013

Ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van Franky Douglas heeft hij een hele avond in het Bimhuis. Er zijn optredens van de Franky Douglas Group, Sunchild en improvisatieduetten tussen Douglas en fluitist Ronald Snijders, violist Arjen de Graaf en gitarist Niels Brouwer.

2015 - 2016

Franky Douglas treedt vanaf begin 2015 op samen met Michael Moore en Wolter Wierbos. Onder de naam Trio Rubato spelen de muzikanten voornamelijk werk dat door Douglas is geschreven en waarbij Caribische ritmes vaak centraal staan. Met het Surinam Music Ensemble staat de gitarist in december 2015 op het Stranger Than Paranoia Festival in Tilburg. Douglas speelt met Moore en bassist Ernst Glerum tijdens de ZomerJazzFietsTour 2016 in Groningen een speciale set met muziek van Sean Bergin (1948-2012).

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Algemeen Dagblad, Anko Wieringa, Camilla van Zuylen, Co Broerse, De Volkskrant, Het Parool, Hugo Gosse, Jean van Lingen, NRC Handelsblad & Trouw.

Discografie

Cecil Taylor Quartet - Incarnation

Toon alles


Beelden uit het archief