Rolf Delfos▶
Altsaxofonisten zijn opgefokte mannetjes
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Alt-, bariton- en sopraansaxofonist Rolf Delfos uit Leiden is zeer actief in de Nederlandse jazzscene. Hij maakt sinds de jaren tachtig deel uit van onder meer The Houdini's, The Auratones, Artvark Saxophone Quartet, The JazzInvaders, Cubop City Big Band, het Lewinsy Quartet en Licks & Brains. Hij is werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium en het ArtEZ Conservatorium als docent saxofoon, methodiek en improvisatie. Bij ArtEZ is hij ook artistiek leider van het JazzArt Orchestra. Hij is daarnaast arrangeur, componist, programmeur, radiomaker en bestuurslid van de SENA. Voor zijn verdiensten in de Nederlandse jazzwereld ontvangt hij in 2013 de prestigieuze Peter Schilperoort Award.

1960 - 1986

Rolf Delfos (Leiden, 1960) gaat na het Stedelijk Gymnasium Haarlem klassiek saxofoon studeren aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en jazzsaxofoon aan het Conservatorium Rotterdam. Hij krijgt les van Leo van Oostrom en Ferdinand Povel. Rond 1983 maakt hij deel uit van de Frank Grasso Big Band waar hij bandlid Angelo Verploegen ontmoet.

1987 - 1991

Tijdens een tournee door Canada met het orkest van de Boulevard of Broken Dreams, met onder meer toetsenist Erwin Hoorweg en trompettist Angelo Verploegen, ontstaat het sextet The Houdini's. Hoorweg schrijft het meeste materiaal voor dit hardbop-ensemble, maar ook Delfos en Verploegen leveren composities. De formatie doet nationale en internationale clubs en festivals aan, speelt op North Sea Jazz en neemt de eerste cd Live At Paradox (1991) op. Het Amerikaanse DownBeat Magazine heeft lovende woorden: 'The Houdini's, as good a band of young jazzers as the young jazzers of New York.' Delfos speelt mee op Take It From The Top (1991), het eerste soloalbum van zangeres Denise Jannah.

1992 - 1995

Het tweede album van The Houdini's wordt opgenomen in New York bij de beroemde producer Rudy Van Gelder. De titelsong In New York - Headlines wordt een hit bij het New Yorkse radiostation WBGO. Ook het volgende album Kickin' In The Frontwindow (1993) is een productie van Van Gelder. Er volgen concerten met het strijkorkest Nieuw Sinfonietta Amsterdam in het Concertgebouw en met het programma The Houdini's Play The Big Five, een eerbetoon aan de muziek van Irving Berlin, George Gershwin, Jerome Kern, Cole Porter en Richard Rodgers. De band wordt in 1995 onderscheiden met een Gouden Notekraker. Delfos maakt ook uitstapjes richting popmuziek. Zo speelt hij in de begeleidingsband van funkgroep Loïs Lane met wie hij op 23 en 24 augustus 1993 in de Amsterdam ArenA staat.

1996 - 1999

The Houdini's doet een uitgebreide tournee door Australië. Opnamen van het concert op het Kiama Jazz and Blues Festival verschijnen in 1999 op cd. De plaat bereikt de vijfde plaats van meest verkochte jazz-cd's in de Verenigde Staten. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van The Houdini's wordt in 1997 de plaat Cooee uitgebracht met opnamen van een concert in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. De hardbop heeft plaats gemaakt voor meer gestileerde en geïmproviseerde jazz. De groep gaat op een jubileumtournee, waarbij ook het North Sea Jazz Festival wordt aangedaan.

2000 - 2002

Rolf Delfos speelt sinds 1996 samen met gitarist Tjeerd van Zanen en bassist Boudewijn Lucas in The Auratones. De funky jazzgroep voegt elementen toe uit latin en wereldmuziek. In 2000 en 2001 heeft de band elke twee weken een vaste avond in jazzcafé Dizzy te Rotterdam. The Auratones staat op meerdere festivals zoals het Bossa Estufa-festival in Maastricht, het World Port Jazzfestival in Rotterdam, het Heineken Jazzfestival op Curaçao, het International Summer Jazz Festival in Letland en tweemaal op North Sea Jazz. In 2002 verschijnt het tweede album Jazz, Jazz, Jazz (Swa Doe Bi Wa) met composities van Delfos, Van Zanen en bandleden Marcel Reijs (trompet, percussie), Peter Broekhuizen (baritonsaxofoon, fluit, percussie) en Erwin Hoorweg (toetsen). Het project Brandage is een ode aan de Zuid-Afrikaanse jazzmuzikant Dollar Brand met Edwin Hoorweg, Aram Kersbergen (bas), Willem Kiewiet De Jonge (trombone), Jan van Duikeren (trompet, bugel) en Pascal Vermeer (drums). Delfos staat in 2001 met het trio The Quiet American op het Jamaica Ocho Rios International Jazz Festival. In de zomer van 2002 wordt The Houdini's door het Concertgebouw Amsterdam en het Filmmuseum uitgenodigd de muzikale begeleiding te verzorgen bij de klassieke zwijgende film The General (Buster Keaton, 1927). In plaats van een arrangement van de originele filmmuziek van Carl Davis kiest de band voor eigen composities geïnspireerd door de swing uit de jaren twintig. De soundtrack verschijnt op cd onder de titel Chasin' The General.

2003 - 2005

The Rogier Van Otterloo Files is een octet met Rolf Delfos dat in de periode 2003-2005 jazzy bewerkingen speelt uit het oeuvre van componist en orkestleider Rogier van Otterloo. De arrangementen zijn van Rolf Delfos en pianist Erwin Hoorweg. Delfos en Hoorweg arrangeren ook de meeste nummers op het album Strange Fruit (2004) van Trijntje Oosterhuis met songs van Billie Holiday en George Gershwin. De muziek is opgenomen tijdens een optreden in 2003 samen met The Houdini's en het Nieuw Sinfonietta. De cd komt uit op het vermaarde jazzlabel Blue Note en behaalt al twee weken na de release de gouden status. Na twee jaar voorbereiding is het Artvark Saxophone Quartet in 2004 voor het eerst te zien op Nederlandse jazzfestivals. Het kwartet bestaat naast Rolf Delfos (alt- en sopraansax) uit Bart Wirtz (altsaxofoon), Mete Erker (tenorsaxofoon) en Peter Broekhuizen (baritonsaxofoon). De vier leden mixen in hun eigen composities jazz met soul. Over het debuutalbum Artvark, The Jazz Saxophone Quartet (2005) schrijft De Volkskrant: 'Artvark combineert verbluffend precies spel met groove, passie, durf en sterke solo's'.

2005 - 2007

The Jazzinvaders ontstaat in 2005 tijdens een sessie in het Bimhuis te Amsterdam waar producer Phil Martin beats vermengt met het jazzgeluid van The Houdini's. De dansbare mix van hardbop, bossa nova en latin jazz is te horen op de EP Go Ahead! (2005) en het debuutalbum Up & Out (2006). Tournees door Europa en Japan volgen. The Auratones treden in 2006 meerdere malen op met de Limburgse soulzanger Boris Titulaer onder de naam The Auratones feat. Boris. In november 2007 verschijnt van The Auratones het vierde album A Cool & Danceable Adventure. Erwin Hoorwegs viertienjarige dochter Kim brengt in 2007 bij het label Verve haar eerste jazzalbum Kim Is Back uit met repertoire dat is geïnspireerd door Ella Fitzgerald. Rolf Delfos en Erwin Hoorweg verzorgen de arrangementen en schrijven samen met Kim Hoorweg en Linda Bloemhardt het titelnummer. Vanaf 2007 is Rolf Delfos artistiek leider en arrangeur van de bigband Licks & Brains. Met deze formatie vertaalt de bandleider dansbare nu jazz naar een grote bezetting.

2008 - 2010

De Canadese zanger Gino Vannelli verblijft enige tijd in Nederland en vraagt onder meer pianist Erwin Hoorweg en de blazers van The Houdini's voor een serie optredens. Rolf Delfos is te horen op Vannelli's cd annex gedichtenbundel A Good Thing (2009) en begeleidt de zanger tijdens zijn optreden op North Sea Jazz. Van Licks & Brains verschijnt in 2009 het debuutalbum Psychopompus. In september 2009 gaat in het Bimhuis te Amsterdam Busy, Busy, Busy in première. Dit project van het Artvark Saxophone Quartet is een samenwerking met het basloze kwartet New Niks van drummer Arend Niks. Een maand later wordt het gezamenlijke album gepresenteerd in De Doelen te Rotterdam. Busy, Busy, Busy wordt in juli 2010 uitgevoerd op North Sea Jazz. De opnamen voor het tweede album Truffles van Artvark Saxophone Quartet vinden plaats in de Fattoria Musica studio in Osnabrück. Het tweede album The Road (2010) van Licks & Brains bevat bijdragen van altsaxofonist Bart Wirtz en trombonist Ilja Reijngoud. De cd eindigt op nummer 34 in het jaaroverzicht van Radio 6.

2011

In februari maakt het Artvark Saxophone Quartet deel uit van The Messing Orchestra, een groot project van de Deense band Efterklang waarmee wordt opgetreden tijdens het festival Cross-Linx in Utrecht en in de Maaspoort te Groningen. The Messing Orchestra doet in juli ook het Steve Reich Festival in het Ierse Cork aan. Artvark staat in Cork ook met een eigen show op het hoofdpodium. Tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam gaat op 19 augustus het project Sly Meets Callas in première, een samenwerking van Artvark met Amerikaanse operazangeres Claron McFadden. The Houdini's gaat samen met zangeres Kim Hoorweg op tournee met het programma Fever, A Tribute To Peggy Lee. In september krijgt het project een vervolg met de cd Why Don't You Do Right?, uitgebracht door Challenge Records. Op 5 november opent Artvark in de De Agnietenhof in Tiel voor zanger Gino Vannelli. Het album The Adventure Continues (2011) van The Auratones is een samenwerking met Thijs van Leer.

2012 - 2013

Artvark Saxophone Quartet presenteert op 13 januari in het Bimhuis het album Sly Meets Callas. Op 12 maart speelt Artvark tijdens het Cairo Jazz Festival, het eerste bezoek van het kwartet aan Egypte. Delfos vormt samen met toetsenist en vocalist Frank Montis de spil van de band DelMontis. Deze zesmansformatie speelt een cocktail van funk, soul, jazz en gospel. Delfos en Montis spelen ook in Laura Vane and the Vipertones, de band van de Britse soulzangeres Laura Vane. Frank Montis en Laura Vane leveren gastbijdragen op het album Buzzin van Licks & Brains dat in oktober 2012 wordt uitgebracht. The Jazzinvaders neemt In 2013 een album op met de legendarische jazzorganist Dr. Lonnie Smith. Rolf Delfos krijgt op 1 november 2013 tijdens het Jazzfestival Heerde de Peter Schilperoort Award uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de voormalige leider van de Dutch Swing College Band.

2014 - 2016

Licks & Brains doet regelmatig optredens met speciale gasten. Zo wordt de band tijdens de zomertournee in 2014 afwisselend vergezeld door onder anderen gitarist Anton Goudsmit, fluitist Thijs van Leer, zangeres Berenice van Leer en DJ Phil Horneman (Wicked Jazz Sounds). In 2014 brengen de nog overgebleven leden van de Braziliaanse sambafunkgroep Azymuth een aantal weken door in Nederland om concerten te geven met The Jazzinvaders. Beide groepen gaan ook de studio in voor opnamen van een gezamenlijk album.

Licks & Brains gaat in april 2015 op tournee door China. Speciale gast Simone Roerade zingt tijdens deze tournee in het Chinees enkele door Delfos bewerkte Chinese traditionals. Op het Aachen Kimiko Festival treedt de band op met de Amerikaanse trombonist Joseph Bowie en staan enkele composities van diens band Defunkt op het programma.

The Houdini’s doen met Anton Goudsmit in het voorjaar van 2016 een tournee onder de titel How Blue 's The Blues? Bosch In Bed is een jeugdtheatervoorstelling van Artvark samen met dansgezelschap De Stilte, geïnspireerd op de fantasierijke wereld van Jheronimus Bosch. De première is op 22 mei 2016 in de Verkadefabriek in Den Bosch. Op 20 november staat een optreden op de agenda van Artvark samen met Apollo Saxophone Quartet uit Manchester, tijdens de Royal Northern College of Music Saxophone Day in Manchester. Van The Jazzinvaders verschijnt in 2016 het album Find The Love. In het najaar maakt Rolf Delfos opnamen voor het eerste album van een nieuw jazz- en fusionkwintet met Berthil Busstra (toetsen), Peter Heijnen (gitaar), Udo Pannekeet (bas) en Pascal Vermeer (drums).

2017

Het samenwerkingsproject Homelands van Artvark Saxophone Quartet en zangeres Ntjam Rosie, dat in 2016 voor het eerst op tournee is gegaan, krijgt een reprise in 2017. Dit jaar verschijnt ook de gelijknamige cd/dvd. Op 24 september presenteert Artvark Saxophone Quartet in TivoliVredenburg Utrecht het album Trance: A Symphonic Poem For Hogs And A Truffle.

2018 - 2019

Voor het project PULSE gaat Artvark Saxophone Quartet een samenwerking aan met producer en percussionist Frank Wienk (BinkBeats). De muzikale en visuele voorstelling, met het breakdancecollectef 155, is op 31 januari 2018 voor het eerst te beleven in Stadsschouwburg Utrecht. Saxofoonkwartetten Artvark en Apollo gaan gezamenlijk op tournee. De acht muzikanten spelen acht nieuwe eigen composities voor het eerste tijdens Amersfoort Jazz Festival 2018 en trekken met dit nieuwe repertoire vanaf 2019 door Engeland en Nederland. Op 4 april 2019 arriveert Artvark Saxophone Quartet in Kaapstad voor een tiendaagse tournee door Zuid-Afrika met concerten en workshops.

2020 - 2021

Cubop City Big Band bestaat in 2020 25 jaar. De jubileumtournee moet vanwege COVID-19 een jaar worden uitgesteld. Artvark Saxofoon Quartet gaat op tournee met percussiegroep Drums United van Lucas van Merwijk. De twee groepen zijn op 10 oktober 2019 de openingsact van het Cairo Jazz Fest in de Ewart Memorial Hall in Caïro. De studio-opnamen uit 2014 van The Jazzinvaders samen met bassist Alex Malheiros, drummer/percussionist Ivan 'Mamão' Conti en clavinetspeler Kiko Continentino van de Braziliaanse jazzfunkgroep Azymuth, worden eindelijk wereldwijd uitgebracht. Last Summer in Rio. verschijnt in september 2021 zowel op cd als op vinyl. Het Artvark Saxophone Quartet en saxofonist Leo van Oostrom doen een tournee met het programma Adolphe Sax, De Saxofoon 1840-2022.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Buma Stemra Magazine, Haarlems Dagblad, Marijke Hoogendoorn, VPRO Gids & de Volkskrant.

Discografie

The Dollar Brand Project - Brandage (A Tribute To Dollar Brand)

Toon alles


Beelden uit het archief