Roefie Hueting▶
Naspelen deden we niet, we speelden in de traditie
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Roefie Hueting is een vooraanstaand milieueconoom uit Den Haag en lange tijd werkzaam bij het Centraal Bureau voor de Statistiek als hoofd van de Hoofdafdeling Milieustatistieken. In de jazzwereld is hij bekend als een van de grondleggers van de Nederlandse dixieland en pianist van de Down Town Jazz Band die hij in 1949 opricht. Het dixielandorkest is jarenlang een van de toonaangevende orkesten in Nederland. Hueting is medeoprichter van de Nederlandsche Jazzclub (NJC) die in 1951 opgaat in de Haagse Jazz Club (HJC).

1929 - 1941

Roelof Hueting (Den Haag 16 december 1929 - 24 juni 2023) is de zoon van Bernardus Hueting en Elisabeth Hueting-Steinvoorte. Hij krijgt op jonge leeftijd een paar jaar pianoles, maar stopt daar op zevenjarige leeftijd mee. Als kind wordt hij door zijn gescheiden moeder soms naar Friesland gestuurd waar hij logeert bij een oom die een huisje heeft aan het Pikmeer. Hueting roeit vaak over het stille meer en hoort op een dag vanuit de verte muziek over het water. Hij weet achteraf zeker dat het niets anders geweest kan zijn dan een opname van Duke Ellington. Het is zijn eerste aanraking met jazz.

1942 - 1949

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet de familie in 1942 noodgedwongen verhuizen naar het Nassauplein in Den Haag. Daar hoort de tiener door de muur van de zolderkamer jazzmuziek die gedraaid wordt door buurman Bob Leenart, de latere voorzitter van de Haagse Jazz Club. Leenart heeft vaak bevriende muzikanten over de vloer, zoals klarinettist en saxofonist Peter Schilperoort en pianist Jos Vink. Hueting probeert de muziek na te spelen op de piano van zijn moeder en speelt gaandeweg zijn eerste boogiewoogieakkoorden. De pianist begint ook eigen stukken te schrijven. Op 5 mei 1945 vragen de buurtbewoners of hij op piano wil optreden tijdens de bevrijdingsfestiviteiten. In navolging van de jazzorkesten die na de bevrijding worden opgericht, zoals de Dutch Swing College Band en de Dixieland Pipers, begint Hueting in 1949 de Down Town Jazz Band.

1950 - 1955

De Down Town Jazz Band speelt traditionele jazz waarbij de nadruk ligt op collectieve improvisatie. Op de setlist staan naast composities van onder meer King Oliver en Louis Armstrong ook jazzbewerkingen van populaire muziek. De eerste optredens vinden plaats op school- en verenigingsfeesten in een houten schuur bij het landgoed Overbosch. Via jazzcompetities krijgt het orkest uitnodigingen voor grote jazzconcerten, van het Kurhaus in de eigen stad tot het Concertgebouw in Amsterdam, en internationale concoursen. Op 1 maart 1953 neemt het orkest deel aan het Groot Jazz-Concert, een jazzbenefiet in Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen in Den Haag ten bate van de slachtoffers van de watersnoodramp in Zeeland. Het orkest wint in 1953 de eerste prijs op het Internationaal Jazzconcours in Brussel. Op advies van de jazzliefhebber en econoom prof. Dr. Jan Pen financiert Roefie Hueting zijn studie economie aan de Universiteit van Amsterdam met het geld dat met optredens wordt verdiend. De bezetting van het orkest wisselt continue; Hueting is de enige constante. Trompettist Karel Rijper speelt tot aan het veertigjarig jubileum mee. Door de jaren heen zorgen onder meer Henk Sinnema (trombone) en Jan Morks (klarinet, tenorsaxofoon) voor composities en arrangementen. De Down Town Jazz Band begeleidt buitenlandse artiesten zoals pianiste Lil Hardin Armstrong, zangeres en wasbordspeelster Beryl Bryden, klarinettist Albert Nicholas, trompettist Nelson Williams en saxofonist Benny Waters. Het orkest maakt furore door in 1955 de AVRO Jazzcompetitie in de categorie Oude Stijl te winnen.

1956 - 1969

Van 1956 tot 1966 heeft de Down Town Jazz Band een eigen radioprogramma bij de VARA. Roefie Hueting trouwt in juni 1957 met beeldhouwster Erna Postuma (Bandung, 5 oktober 1930). In 1959 behaalt hij zijn masterdiploma Economie. Hij werkt achtereenvolgens bij de ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. De pianist is in de jaren zestig een van de eerste mensen die publiceert over de gevolgen van milieuvervuiling op de economie. Vanaf 1969 werkt hij voor het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Down Town Jazz Band brengt meerdere platen uit. Op het album Dixieland Festival! (1965) zingt Ann van Duren mee in King Olivers Doctor Jazz en de traditional When The Saints Go Marching In.

1974 - 1989

In 1974 promoveert Roefie Hueting cum laude op een proefschrift met de titel Nieuwe Schaarste En Economische Groei: Meer Welvaart Door Minder Produktie? Ondanks zijn drukke baan blijft hij actief in de Down Town Jazz Band, maar het succes is lang niet meer zo groot als in de jaren vijftig en zestig. Er verschijnen nog enkele albums, waaronder de jubileumelpee Thirty Years Down Town (1979) met in de bezetting onder meer altsaxofonist Ferdinand Povel. Hueting houdt zich met zijn orkest buiten het commerciƫle circuit van braderieƫn en heeft daardoor vanaf de jaren zeventig steeds meer moeite om aan optredens te komen. In een interview met Algemeen Dagblad-journalist Ruud Kuyper in september 1989 zegt Hueting te hopen dat de jubileum-cd Forty Years Down Town daar verandering in brengt.

1990 - 2010

De muzikant wordt in 1991 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 1994 krijgt hij de Global 500 Award die sinds 1987 door de United Nations Environment Programme (UNEP) wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor de verbetering van het milieu. De pianist kan midden jaren negentig vanwege ziekte een half jaar niet optreden. Trombonist Eelco van Velzen neemt de leiding van de Down Town Jazz Band over. Beide muzikanten stellen uit de ongeveer 250 platen en bandopnamen, voor labels als Columbia, CBS, Artone, EMI en Dureco een compilatiealbum samen. De dubbel-cd Nearly Five Decades Of Their Best Recordings (1996) wordt door het label Timeless aangekondigd als jubileum-cd. 'We spelen muziek van een voorbije periode,' schrijft de pianist in het cd-boekje. 'Jazz heeft zich vele jaren lang verder ontwikkeld. De manier waarop in dat begin gespeeld werd, is later verdwenen. Zolang die elementen nog musici en publiek kunnen inspireren is oude jazz even springleven als Mozarts muziek.' In een nieuwe bezetting worden de oude arrangementen uit de hoogtijdagen weer opgepoetst. De nieuwe formatie heeft een try-out op het North Sea Jazz Festival. Er volgen meerdere jubilea, zoals op 24 juni 1999 in de Dr Anton Philipszaal samen met het Residentie Orkest onder leiding van Rob Pronk. Na 61 jaar houdt de Down Town Jazzband in 2010 op te bestaan. Het laatste optreden is in Harderwijk.

2011 - 2016

De pianist treedt solo op in verzorgingshuizen, bij recepties en een enkele begrafenis. Op zondag 27 september 2015 viert Roefie Hueting zijn jubileum als jazzpianist. Het programma bestaat uit optredens van de zangeressen Joy Misa en Machteld Cambridge, begeleid door Hueting, pianist Erik Doelman, tenorsaxofonist Enno Spaanderman en deelnemers aan een jamsessie.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Algemeen Dagblad, Algemeen Handelsblad, Haagsche Courant, Haagse Jazz Club, Hans Buter, Rhythme, VARA gids, Wouter van Gool, briefkaart & de Volkskrant.

Discografie

The Down Town Jazz Band lead by Roefie Hueting - Dixieland Jubilee!

Toon alles


Beelden uit het archief


Ruefie is een integer mens en musicus die zijn stijl in jazz is trouw gebleven.

Ack van Rooyen

trompettist