Jesse van Ruller▶
In het begin ben je bezig met akkoorden, dan is jazz niet leuk
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Gitarist Jesse van Ruller (Amsterdam, 21 januari 1972) wordt gerekend tot de top onder de jazzgitaristen van zijn generatie. De grote Amerikaanse gitarist Jim Hall zegt over hem: 'A most expressive player; he really touched me on a personal level.' Van Ruller is flexibel; hij komt even goed tot zijn recht in een traditionele jazz-context als in groepen die een hang naar vernieuwing hebben. Hij leidt ook eigen formaties, zoals een trio en een kwartet, waarvoor hij componeert en waarmee hij CD's opneemt. Zijn groeiende internationale reputatie blijkt uit albums met Amerikaanse musici zoals pianist David Hazeltine, drummer Clarence Penn en trompettist Jon Swana. Sinds 2010 vormt Jesse van Ruller samen met rietblazer Joost Roelofs en bassist Clemens van der Feen het trio Chambertones.

1979 - 1994

Op zijn zevende begint Jesse van Ruller gitaar te spelen en raakt hij in de ban van rockgitaristen zoals Jimi Hendrix, Brian May (Queen) en Carlos Santana. Via George Benson ontdekt hij de jazz. In 1990 meldt hij zich bij het Hilversums Conservatorium, waar hij les krijgt van gitarist Wim Overgaauw, die hem vertrouwd maakt met de jazztraditie.

1995 - 1996

Van Ruller studeert in Hilversum summa cum laude af, en doet mee aan de Thelonious Monk International Jazz Competition in Washington D.C. De jury, bestaande uit Pat Metheny, John Scofield, Jim Hall, Pat Martino en Mark Whitfield, kent hem de eerste prijs toe. Aldus vestigt hij zijn naam in binnen- en buitenland als een groot gitaartalent. In 1996 formeert hij zijn eerste eigen kwartet, met pianist Karel Boehlee, bassist Frans van Geest en drummer Martijn Vink. Dankzij de prijs speelt hij veel met deze groep. In hetzelfde jaar maakt hij zijn plaatdebuut met een internationaal samengestelde ad hoc-groep, het European Quintet.

1996 - 1999

De freebeat-band SFeQ ziet in Van Ruller de ideale opvolger van gitarist François van Bemmel. Hij debuteert met de groep op het North Sea Jazz Festival 1996. Van Ruller maakt drie CD's met de band: SFeQ United, Vol. I en Vol. II, en SFeQ 3000. Zangeres Fleurine neemt hem op in haar groep Fleurine Plus Five. Ook zangeres Francien van Tuinen gaat een langdurige muzikale relatie aan met Van Ruller. De New Concert Big Band van Henk Meutgeert engageert hem als gitarist bij het orkest, dat later wordt omgedoopt tot Jazz Orchestra of the Concertgebouw. In 1999 speelt Van Ruller in de nieuwe band van pianist Michiel Borstlap, Body Acoustic, die op het North Sea Jazz Festival van start gaat. Het is een druk jaar, want en passant neemt Van Ruller met collega-gitarist Maarten van der Grinten ook het duo-album Nine Stories From Van der & Van op, en toert hij met zijn eigen kwartet door Japan.

2000

Jesse van Ruller besluit om met een trio (dus zonder pianist) door te gaan, met bassist Frans van der Hoeven en Martijn Vink. De kleine bezetting biedt hem de gelegenheid om zijn talent als gitarist en vooral ook als componist ten volle te benutten. In 2001 verschijnt de eerste CD onder de titel Trio. Altsaxofonist Piet Noordijk begint in 2000 een nieuw kwintet, waarin ook een plek is ingeruimd voor de gitaar van Jesse van Ruller.

2001 - 2003

De Nederlandse producer Gerry Teekens geeft Van Ruller de kans om voor zijn Amerikaans georiënteerde label Criss Cross als sideman platen op te nemen met pianist David Hazeltine (Good-Hearted People) en drummer Clarence Penn (Play-Penn). In 2002 neemt de gitarist onder eigen naam het Criss Cross-album Here And There op, met een Amerikaans kwartet en een Nederlands trio. Voor Circles (2003) en Views (2006) doet hij een beroep op louter Amerikaanse musici: saxofonist Seamus Blake, Hammondorganist Sam Yahel en drummer Billy Stewart.

2005 - 2007

Bassist Stefan Lievestro formeert een nieuw sextet, met op gitaar Jesse van Ruller. De twee treffen elkaar een jaar later ook in Mona Lisa Overdrive, een stevig kwartet dat zich in de bezetting Hammondorgel (Arno Krijger), gitaar, bas en drums (Hans van Oosterhout) in de buurt plaatst van jam-bands als Medeski, Martin & Wood. De saxofonist van Lievestro's groep, Jasper Blom, neemt Van Ruller op zijn nieuwe kwartet, dat debuteert met de CD Statue Of Liberty, waarbij de elektronica niet wordt geschuwd. Volgens Herman te Loo in zijn recensie in Jazzflits 'trapt Van Ruller flink de pedalen in […] Van Ruller zal zelden zo ruig hebben geklonken.' Dezelfde effecten zet hij ook in bij het Bruinsma Syndicaat, de groep van violist Jeffrey Bruinsma, die in 2006 debuteert.

2010

Samen met rietblazer Joris Roelofs en Clemens van der Feen richt Van Ruller het trio Chambertones op. Zoals de naam al suggereert, brengt het drietal kamerjazz. Hun titelloze debuutalbum oogst goede kritieken.

2011

Clemens van der Feen doet een beroep op Jesse van Ruller voor zijn eigen band, die door het MCN wordt geselecteerd voor de Young VIPS Tour langs de Nederlandse jazzpodia.

2012 - 2013

Jesse van Ruller speelt mee op Glass Fish (2012) van chromatische mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo en op de soundtrack die Benjamin Herman heeft geschreven voor de Nederlandse speelfilm Deal. Van Chambertones verschijnt de cd The Ninth Planet. De promotietournee gaat in maart 2012 van start in Japan. Een andere tournee die een groot deel van 2012 in beslag neemt is die met het Ramon Valle Quartet en het programma Flashes From Holland. De eerste reeks optredens in 2013 is met Fingerprint, de funk- en jazzgroep van trompettist Jan van Duikeren. De gitarist speelt op Hopscotch, het tweede studioalbum van zanger/pianist Ruben Hein dat in maart 2013 verschijnt. Daarna volgen onder meer een tournee met het kwartet van Jasper Blom en optredens met Chambertones. Van Ruller geeft samen met gitarist Eric Vaarzon Morel en zangeres Maartje Meijer enkele concerten waarbij ze een cross-over spelen van jazz en flamenco.

2014 - 2016

De gitarist levert bijdragen aan de albums Virgo (2013) en Inner Circle (2016) van Maartje Meijer. In november 2014 doet hij een Europese tournee met het kwintet van de Amerikaanse saxofonist en fluitist Vincent Herring, direct gevolgd door optredens in Finland als duo met gitarist Niklas Winter. Van Ruller heeft een centrale rol in de band van zangeres Francien van Tuinen waar ook bassist Jeroen Vierdag en drummer Martijn Vink deel van uitmaken. De zangeres treedt op met liedjes van haar album Countrified (2015) waarop invloeden zijn te horen uit folk en indiepop. Op North Sea Jazz in juli 2015 voeren Jesse van Ruller en The Concert Jazz Band, dat bestaat uit musici uit het masterprogramma van het Conservatorium van Amsterdam, onder leiding van dirigent Justin DiCioccio muziek uit van de Amerikaanse componist, arrangeur en tenorsaxofonist Joe Henderson (1937-2001). Het Jesse van Ruller Trio gaat in augustus 2015 op tournee door Japan. De gitarist levert bijdragen aan de albums Love For Chet van de Franse trompettist en bugelspeler Stéphane Belmondo, Searching For Ai van trompettist Robbert Scherpenisse (met muziek geïnspireerd door boeddhisme en Oosterse vechtkunst), Popstukken van de band The Painkillers van cabaretier en zanger Hans Teeuwen en Audacity van The Jasper Blom Quartet. Op zijn eigen album Phantom (2015) vertolkt hij met bassist Clemens van der Feen en drummer Joost van Schaik muziek van Joe Henderson.

2017 - 2021

Jesse van Ruller is docent op de afdeling Jazz van het Conservatorium van Amsterdam. Opnamen voor de Hessischen Rundfunk op 22 en 23 november 2018, samen met de Frankfurt Radio Bigband en met muziek van jazzgitarist Volker Kriegel (1943-2003), verschijnen op de cd Kriegel Today! (2020). The Jasper Blom Quartet presenteert op 13 april 2019 in het Bimhuis de dubbel-cd Polyphony. De plaat bevat opnamen die een jaar eerder op dezelfde locatie zijn gemaakt samen met Belgische trompettist Bert Joris en Duitse trombonist Nils Wogram. Het album Personality Standards, Vol. 1 (2019) is een samenwerking van Jesse van Ruller met de Duitse muzikanten Eike Wulfmeier (piano), Michael Gudenkauf (contrabas) en Christian Schoenefeldt (drums). De gitarist vormt samen met saxofonist Maarten Hogenhuis (BRUUT!) een duo. De twee muzikanten zoeken de dialoog in ritmiek en melodie en doorbreken de traditionele rolverdeling van begeleider en solist. Het duo geeft concerten en neemt een album op dat gepland staat voor september 2021.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Algemeen Dagblad, Carla Schoo, De Telegraaf, Haarlems Dagblad, Het Parool, Joris-Jan Bos, NRC Handelsblad, Noordhollands Dagblad & de Volkskrant.

Discografie

Jesse van Ruller / Maarten van der Grinten - Nine Stories From Van der & Van

Toon alles


Beelden uit het archief


Jesse, een bijzonder mooi portret van één van mijn grote idolen.

Wie ik in deze prachtige collage mis is Toon Roos. Is hij niet één van de beste rietblazers van ons land en mogelijk van Europa?
Daar zie ik nog graag een portret van.

Groeten, Jurgen

Jurgen Gudde

Jazz evangelist