Fay Claassen▶
Als je een verhaal vertelt moet je iets durven zeggen
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Fay Claassen is een jazz-zangeres die internationaal geroemd wordt om haar vocale techniek en timing. In 2013 ontvangt zij een Gouden Plaat voor haar album Two Portraits Of Chet Baker.

1969 - 1996

Fay Claassen (Nijmegen, 1969) studeert ballet aan de dansacademie van Arnhem. In 1990 stapt zij over naar het conservatorium van Den Haag om vocale jazz te studeren. Tijdens haar studie ontvangt Claassen tweemaal de onderscheiding voor uitmuntendheid, Eenmaal voor timing en eenmaal voor improvisatie.

1997 - 2000

Fay Claassen begint als zangeres bij onder andere het Amsterdam Jazz Quintet en Tony Overwater. In 2000 komt haar debuutalbum With A Song In My Heart uit. De Amerikaanse be-bopmuzikant Barry Harris speelt op een deel van de stukken op deze cd. Claassen komt in contact met Bob Hagen van stichting Jazz 'n Pulz. Ze blijken een gemeenschappelijke liefde te hebben voor de Amerikaanse trompettist en zanger Chet Baker. Hij zal haar komende albums gaan produceren en in haar contact brengen met beroemde jazzmusici.

2001

Het album Rhythms & Rhymes komt uit bij het label Jazz 'n Pulz. Op het album doen onder anderen internationale jazzmuzikanten Toots Thielemans, Mike Stern en Kenny Werner mee. De muzikanten zijn bijzonder onder de indruk van haar timing en vocale improvisaties. Claassen treedt aan als artistiek directeur van de vocale jazzafdeling bij het conservatorium van Porto in Portugal.

2004

Amerikaans jazzmuzikant Chet Baker zou dit jaar 75 zijn geworden. Om dit feit te herdenken neemt de zangeres de dubbel-cd Sings Two Portraits Of Chet Baker op. Op de eerste cd improviseert ze woordloos de stukken die Baker in het pianoloze kwartet van Gerry Mulligan speelde. Op de tweede cd voert ze liedjes uit die Baker als zanger beroemd hebben gemaakt.

2005

Het album Two Portraits Of Chet Baker wordt enthousiast ontvangen en krijgt goede kritieken. De All About Jazz Critics Poll in New York ziet het album als beste 'Vocal Release'. In Nederland ontvangt het album een Edison Jazz.

2006

Met haar trio doet Claassen een tournee door Japan en is zij gastvocaliste bij het Metropole Orkest. Ook verzorgt zij de vocalen op het album Why Shouldn't I van pianist Erik Doelman

2007

Claassen treedt op samen met Rita Reys bij het North Sea Jazz Festival. De zangeres stopt als artistiek directeur vocale jazz bij het conservatorium en gaat masterclasses geven bij ARTHESIS in Antwerpen.

2008

Op het album Red, Hot & Blue staat de Amerikaanse componist Cole Porter centraal. Het album wordt genomineerd voor een Amerikaanse Grammy.

2009

Samen met trombonist/composer Ilja Reijngoud, wint Claassen de Edison Jazz Vocaal 2009 voor The Shakespeare Album. Samen hebben zij sonnetten van de beroemde Engelse schrijver op muziek gezet.

2011

Na eerdere vruchtbare samenwerkingen neemt de zangeres een album op met de WDR Big Band uit Keulen. Het album is gearrangeerd en gedirigeerd door de Amerikaan Michael Abene. Vanaf 2011 doceert ze twee jaar aan het conservatorium van Osnabrück.

2013

Claassen herdenkt Chet Baker met een tournee van 25 concerten. De begeleiding wordt verzorgd door drummer John Engels (die met Chet Baker heeft gewerkt) saxofonist Jan Menu, trompettist Jan Wessels en pianist Kris Goessens. De pianist Goessens overlijdt onverwachts en wordt vervangen door Karel Boehlee. In het seizoen 2013/2014 is de zangeres werkzaam bij het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Van het album Fay Claassen Sings Two Portraits Of Chet Baker (2006) zijn in 2013 meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Het levert de zangeres een gouden plaat op.

2014 - 2016

In 2014 brengt Fay Claassen met het trio Peter Beets in het Concertgebouw te Amsterdam een eerbetoon aan de in 2013 overleden zangeres Rita Reys. Na lovende reacties gaan Claassen en het trio in 2015 en 2016 op tournee met het concert A Glorious Tribute To Rita Reys. De registratie van het Concertgebouwoptreden verschijnt op cd. Het album krijgt in 2016 de Preis der Deutschen Schallplattenkritik. De zangeres geeft in november 2015 in Düsseldorf het concert Dutch Songbook, begeleid door de WDR Big Band onder leiding van Torsten Maaß en bijgestaan door Nederlandse collega’s Cor Bakker (piano), Peter Tiehuis (gitaar) en Theo de Jong (bas). Het concert wordt in februari 2016 uitgezonden door radiozender WDR 3. Fay Claassen gaat samen met componist, arrangeur en pianist Michael Abene op tournee langs conservatoria en kunstcentra in Nederland, België en Duitsland. De twee hebben al eerder met elkaar samengewerkt tijdens optredens met de WDR Big Band waarvan Abene tien jaar orkestleider is geweest. Hun programma The Art Of The Duo bestaat uit concerten en masterclasses.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Algemeen Dagblad, Camilla van Zuylen, De Gelderlander, De Volkskrant, Haarlems Dagblad, Het Parool, NRC Handelsblad, Noordhollands Dagblad & Pieter Boersma.

Live

za 31 aug 2019 - Met Peter Beets

Toon alles


Discografie

Fay Claassen - Red, Hot & Blue: The Music Of Cole Porter

Toon alles


Beelden uit het archief


Ik heb een opname van de Millenium Orchestra met Fay Claassen waarin zij 'A House is not a Home' zingt. Als je dat hebt gehoord, weet je voor altijd wie Fay Claassen is.

John van Eijsden

programmamaker Radio Hoogeveen


Twitter met hashtag #fayclaassen

Joosje van Geest
@joosje010
ma 15 okt 2018
Geweldig concert van #fayclaassen & #Jazzorchestraofconcertgebouw; met mooie Ned liedjes jazzy vertolkt… https://t.co/btTRYcpagt +