Monica Akihary▶
Dan hoorde ik al die mensen zingen en dan zong ik stiekem mee. Dat vond ik gewoon mooi.
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Zangeres en beeldend kunstenaar Monica Akihary (Lunteren, 1964) verrijkt de Nederlandse muziek door haar Molukse roots te vermengen met jazz. Samen met haar partner Niels Brouwer richt ze Boi Akih op, een formatie die optreedt als duo, kwartet of een grote band. Boi Akih combineert de muziektradities van de Molukken en Bali met jazz, klassieke muziek uit India en traditionele Afrikaanse muziek. Akihary wint in 2023 de Boy Edgar Prijs.

1964 - 1991

Monica Akihary groeit op in Lunteren als jongste in een Moluks gezin met zes kinderen. In de Molukse kerk hoort ze haar ooms en tantes driestemmig in Moluks Maleis psalmen zingen. Haar moeder maakt deel uit van het kerkkoor. Akihary zingt als tiener weleens mee in de popband van haar broers. Op de middelbare school in Ede zit ze in dezelfde klas als gitarist Niels Brouwer (1966). De twee delen een grote liefde voor jazz en beginnen een relatie. Terwijl Brouwer studeert aan het Hilversums Conservatorium, studeert Akihary beeldende kunst in Amsterdam. Ze bezoekt daar in Paradiso de concertserie Moluccan Moods en zingt samen met drie andere zangeressen in Moluccan Moods Orchestra. Ze reist met Brouwer mee naar Indonesië en studeert in Yogyakarta een jaar aan de kunstacademie. Het paar hoort oude muziek uit de Noord-Molukken die heel erg Indiaas klinkt en verdiept zich in Indiase muziek. Later in hun carrière gaan de muzikanten op uitnodiging van de Zuid-Indiase zangeres Jahnavi Jayaprakash op bezoek in India.

1992 - 1996

Terug in Nederland zingt Monica Akihary in 1992 mee tijdens het eindexamen van Niels Brouwer. De eindexamencommissie is onder de indruk van haar zangtalent en raadt de twee aan om samen in de muziek verder te gaan. Om de huur van hun woning te kunnen betalen richten de twee een kwartet op om te spelen op feesten, partijen en tijdens upper-class diners. Het eerste deel van de set bestaat uit jazzstandards, in het tweede deel gevolgd door dansbaar Moluks repertoire. De democassette Double Portrait (1995) van Akihary en Brouwer bevat louter standards en coverversies van popliedjes. De zangeres is in eerste instantie geïnspireerd door zangeressen als Sarah Vaughan en Cassandra Wilson, maar raakt steeds meer onder indruk van de free-jazz van stemkunstenares Linda Sharrock. Afrobeat is ook een belangrijke muzikale invloed. Het duo wil zich toeleggen op eigen repertoire en richt de formatie Boi Akih op. Brouwer zorgt voor de composities en Akihary schrijft de teksten.

1997 - 2000

Boi Akih gaat eind januari en begin februari 1997 de Kwetterhof Studio in Wormerveer in voor het opnemen van het eerste, titelloze album. De groep wordt naar aanleiding van de cd uitgenodigd voor het televisieprogramma Reiziger in Muziek op zondagochtend bij de VPRO. De aandacht levert veel concerten op en een optreden tijdens North Sea Jazz. In oktober 1999 en april 2000 gaat Monica Akihary met Brouwer, bassist Eric Calmes en percussionist Kim Weemhoff de studio in voor haar soloalbum Above The Clouds, Among The Roots. De cd bevat originele composities en eindigt met een arrangement van Goodbye Pork Pie Hat van Charles Mingus en Joni Mitchell.

2001 - 2005

Op 25 februari 2001 wordt in De IJsbreker te Amsterdam de cd Soekarno Blues van Ensemble Gending gepresenteerd. Het ensemble speelt nieuw gecomponeerde muziek op een Javaanse gamelan. Monica Akihary zingt als speciale gast mee in het door Willem Breuker gecomponeerde titelnummer. Op het tweede album Uwa i (2003) van Boi Akih musiceren Akihary en Brouwer samen met Ernst Reijseger (cello, achtergrondzang) en Sandip Bhattacharya (balafon, tabla, frame drum, zang). De muziek is een symbiose van Europese, Indiase en Indonesische tradities. Lagu Lagu (2005) is een album waarop Monica Akihary bewerkingen zingt van traditionele muziek uit de Molukken. De cd is een samenwerking met Sean Bergin, Eric Calmes, Victor de Boo en Ernst Reijseger.

2006 - 2012

Boi Akih reist verspreid over de jaren de wereld rond voor festivals in onder anderen Berlijn, Hamburg, Estland, Noorwegen, Frankrijk, Canada en Zuid-Afrika. De cd [yalelol] (2007) is het tweede album voor het Duitse label Enja Records van Matthias Winckelmann en Horst Weber. De opnamen vinden in april 2007 thuis op de begane grond in Amsterdam-Noord plaats. De verstilde composities van het duo worden een verdieping hoger analoog vastgelegd door geluidstechnicus Frans Wajon. Het album Circles In A Square Society verschijnt in juni 2012 op Bromo Records en bevat muzikale herinterpretaties uit het repertoire van Jimi Hendrix, Neil Young en Joni Mitchell.

2015 - 2016

Boi Akih speelt in juli 2015 weer op North Sea Jazz, ditmaal in een bezetting met saxofonist Yedo Gibson, bassist Luc Ex (ex-The Ex) en drummer Marcos Baggiani. Op de cd Liquid Songs (2016) zijn bijdragen te horen van Duitse klarinettist Tobias Klein en de in Amsterdam wonende Japanse percussionist Ryoko Imai.

2017 - 2020

Lagu Lagu 2 (2017) bevat net als het eerste deel uit 2005 bewerkingen van traditionele Molukse muziek. De zangeres wordt op het album naast Niels Brouwer begeleid door bassist Ernst Glerum, drummer Onno Govaert en trombonist en lapsteelgitarist Joost Buis. Boi Akih staat in het kader van Holland Festival 2017 in Paradiso Amsterdam met het speciale programma Controlling The Swing. Meerdere fluitisten en dichter en performer Rudi Fofid leveren gastbijdragen. De band speelt in 2017 in onder meer Zuid-Korea en Indonesië en is in 2018 buiten Nederland live te zien in Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Portugal. Oktober en november 2019 staan in het teken van een tournee door Indonesië. Op Storyteller (2020) worden akoestische klanken vermengt met elektronische soundscapes. Monica Akihary zingt afwisselend in het Engels en het Haruku, de taal van het eiland van haar vader. Het album bevat bijdragen van Sekou Dioubate uit Guinee op 35-snarige kora, percussionist Nippy Noya, blokfluitist Dodó Kis en percussionist Vernon Chatlein.

2021 - 2023

Monica Akihary is artistiek leider van Sacred Songs. Dit project brengt spirituele zang, muziek en poëzie uit verschillende culturen samen in één concertuitvoering. Boi Akih gaat vanaf najaar 2021 op tournee met een geheel eigen versie van de Messiah, het beroemde oratorium van Georg Friedrich Händel uit 1741. Sekou Dioubate speelt mee op kora en Saskia Meijs op altviool. Boi Akih speelt in 2022 onder meer op jazzfestivals in Boedapest en New Delhi. Monica Akihary is een van de drie curatoren van het speciale programma Sounds Of Diversity op North Sea Jazz 2023. Tijdens het festival presenteert Boi Akih Niels Brouwers compositie From And To Infinity. Hij heeft het geschreven voor het zeventigkoppige bamboefluitorkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon en voor Boi Akih gearrangeerd voor orgels, fluiten, kora, percussie, gendèr, gitaar en zang. Akihary en Brouwer delen het podium met organist Nora Mulder en gamelanspeler en percussionist I Made Subandi uit Bali. De formatie gaat in augustus 2023 op tournee in Zuid-Korea. Monica Akihary wint de Boy Edgar Prijs 2023. In het juryrapport wordt de zangeres onder meer geprezen vanwege haar actieve zoektocht naar avontuur en de vaak gedurfde samenwerkingen.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van .

Live

za 14 dec 2024 - Boi Akih plays Messiah

Toon alles


Discografie

Ensemble Gending - Soekarno Blues

Toon alles