Ronald Snijders▶
Men wil je in hokjes stoppen, bij mij is dat moeilijk
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Delftse musicus en etnomusicoloog uit Suriname, vooral bekend om zijn jazzy en wereldmuziek fluitwerk. Neemt in eigen beheer een twintigtal albums met eigen werk op.

1977

Ronald Snijders (Paramaribo, 8 april 1951) brengt in eigen beheer zijn debuutalbum Natural Sources uit. De fluitist probeert daarop duidelijk te maken dat het kunstmatig onderscheid tussen pop, jazz of geïmproviseerde muziek op zwarte muziek niet van toepassing is.

1978

Hij werkt samen met Willem Breuker, Hans Dulfer en andere bekende Nederlandse jazzmusici. Tijdens optredens wordt hij begeleidt door de band Black Straight Music, tevens de naam van zijn eigen label. Snijders studeert muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft een boekje over de Surinaamse taal van de straat en een bundel vol kasekomelodieën. Hij ontvangt diverse prijzen, waaronder de Press Award NOS, Laren Jazz Concours, Suri Award, Bronzen Stier Award, Masra Award en de Solist Award Pan Concours. Snijders doet ook commerciele opdrachten voor ballet, theater, film (Desiree) en televisie (tune voor Kenmerk).

1983

Het album Quartz verschijnt. Hierop smeedt Snijders wederom kaseko en funk aaneen. Hij krijgt daarbij hulp van de beste Surinaamse musici, waaronder slagwerker Eddy Veldman.

1985

De weinig succesvolle plaat Funky Flute verschijnt. Op dit album staat onder andere de herkenningstune van de Ver Van Mijn Bed-Show.

1990

Ronald Snijders brengt de cassette Ode Aan Eddy Snijders uit als opgewekte ode aan de Surinaamse musicus, orkestleider en muziekdocent Eddy Snijders (12 mei 1923-19 januari 1990).

1993

De muzikant treedt op als Ronald Snijders Duo (met gitaar, vleugel of contrabas), als Ronald Snijders Acoustic Band (het duo aangevuld met trombone, trompet, saxofoon en keyboard) en als Ronald Snijders Extended Acoustic Band (de Acoustic Band uitgebreid met een drie man sterke blazerssectie). Met zijn Extended Acoustic Band speelt hij op het North Sea Jazz festival. De verzamelaar Switi Hot! Kaseko Music komt uit. Op het album geven vier orkesten acte de presence. Producer is Ronald Snijders.

1996

Snijders staat op het North Sea Jazz Festival.

1997

Snijders schrijft nieuwe nummers, waarin hij Braziliaanse salsa met kaseko verweeft. Om daarvoor ideeën op te doen reisde hij af naar Salvador de Bahia. In het kader van zijn Both Worlds Project treedt hij op met de Extended Acoustic Band. Hij speelt wederom op het North Sea Jazz Festival. Ook treedt de muzikant op tijdens de Uitmarkt in Amsterdam.

1998

Halverwege maart vertrekt Snijders met zijn Band naar West-Afrika voor een toer van elf dagen. Bassist Eric Calmes, drummer Eddie Veldman, Snijders' vaste gitarist Robby Alberga en pianist Randall Corsen vormen de vaste bezetting van de band. Vaak is ook saxofonist Franklin Caesar van de partij. De Rotterdammer werkt aan een boek over zijn vader, Eddy Snijders, die ook muzikant was.

2001

Het album Bijlmerjazz, dat in januari verschijnt, is een muzikaal portret van de Bijlmermeer met invloeden uit Suriname (kaseko, kawina), de Antillen (salsa) en West Afrika gecombineerd met jazz, funk en rap. Onder de gastmusici zanger Edgar Burgos van Trafassi, Ishaq van Niel (ex-Dulfer), Edsel Juliet en Droeh Nankoe. Snijders wordt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau geslagen. Tijdens North Sea Jazz maakt Snijders indruk met een twaalfkoppig orkest.

2002

De cd Surinaamse Kinderliedjes 3 bevat vijftien oude en nieuwe Surinaamse liedjes, waaronder het verjaardagslied Di Mi Jere Joe Frijari.

2004

Twintig jaar na het album Quartz gaat Snijders met dezelfde muzikanten en rapper Big Mike de studio in voor de funky cd Variyento.

2005

West By West & Soulkawina is een dubbelalbum en een van de 10 cd's die de fluitist dit jaar van plan is uit te brengen.

2006

Ronald Snijders speelt met zijn band Rittem In Music, een programma met nieuw gecomponeerde wereldmuziek en uitstapjes naar Afrikaanse ritmes, funk, jazz, Brazilië en Azië. Daarnaast is Snijders ook te zien met het kinderprogramma Kanga waarin Surinaamse kinderspelletjes en de daarbij horende muziek worden gespeeld aangevuld met verhalen en sprookjes waarmee de kinderen spelenderwijs leren over de Surinaamse, Caribische en Antilliaanse cultuur in relatie tot hun eigen wereld in Nederland. Ronald Snijders ontvangt de pers- en publieksprijs tijdens zijn door ruim vijfduizend mensen bezochte openluchtconcert op het Klaipeda Jazz Festival 2006 in Litouwen. De fluitist speelt op het festival met de Ronald Snijders Extended band: Franklin Ceasar (sax), Joe Rivera (trompet), Kees Adolfsen (trombone), Robby Alberga (gitaar), Robin van Geerke (piano), Robby Faverey ( shakers), Cherish en Chantal Snijders (kawinadrums en skratji drum), Yerman Aponte Bermudez (bas) en Walther Muringen (drums). Icatya Sedney is de danseres en Julio Hernandez de engineer. Het concert wordt opgenomen voor een dvd-uitgave.

2007

Met de Ronald Snijders Extended Funk Band gaat de fluitist rond de maanden oktober en november op tournee met funk en zogenaamde rare groove waarbij veel ruimte is voor instrumentale improvisaties. Het avondvullende programma bevat een DJ-set van funkoloog en muziekjournalist Sjeng Stokkink, initiator van de Dutch Rare Groove-compilaties. De band bestaat uit vier blazers, drie zangeressen en een uitgebreide ritmesectie en staat onder meer op North Sea Jazz en treedt op in de televisieprogramma's De Wereld Draait Door en Vrije Geluiden. De NPS neemt enkele optredens van de tournee op ten behoeve van een uitgebreide radiodocumentaire over dit project. Deze opnamen zijn tevens bedoeld voor het uitbrengen van een livealbum.

2009

De NPS-opname van Ronald Snijders Extended Funk Band live in het BIMhuis belandt uiteindelijk op cd. Op de titelloze plaat worden Amerikaanse en Caribische funk afgewisseld in swingende arrangementen. Een van de opvallende tracks bevat een solo waarin human beatbox met fluit gecombineerd wordt. De bezetting van de Ronald Snijders Extended Funk Band bestaat uit toetsenist Glenn Gaddum sr., gitarist Robby Alberga, trombonist Frans Cornelissen, slagwerker Giovanni Essed, bassist Lesley Joseph, tenorsaxofonist Franklin Caesar, drummer Walther Muringen, trompettist Joe Rivera en zangeressen Pamela Pinas, Satcha Valies en Cosmea Panka.

2011

De fluitist speelt mee tijdens de reünieoptredens van het Surinam Music Ensemble, te beginnen op 11 juni in het Bijlmer Parktheater. Op 2 september verschijnt de cd Jazz In Paradise van Ronald Snijders begeleid door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw uit Amsterdam. De cd is gratis toegevoegd bij het septembernummer van het Nederlandse jazztijdschrift Jazzism. De opnamen zijn gemaakt op 29 mei door de NTR tijdens een concert in Paradiso, Amsterdam. RTV West zendt op 9 oktober onder de titel I Was Made For Music een twintig minuten durende special uit over Ronald Snijders.

2013

In februari verschijnt Made For Music, een box met twintig cd’s met grotendeels nog niet eerder uitgebracht materiaal dat Ronald Snijders vanaf 1970 heeft verzameld. De box bevat 300 eigen composities, uitgevoerd door in totaal ruim honderd musici in verschillende bezettingen. De cd’s zijn systematisch geordend in categorieën als kamermuziek, jazz, funk, wereldmuziek, fluit, Braziliaanse muziek, Surinaamse muziek en Ronald Snijders Band. De fluitist doet mee aan het album Satellite Love van zangeres Giovanca.

2014 - 2017

Ronald Snijders speelt op 13 februari 2014 met zijn band in het Bimhuis. Hij wordt begeleid door Franklin Caesar (saxofoons, basklarinet), Hilly Grace (zang), Robby Alberga (gitaar), Randy Winterdal (bas) en Olaf Keus (drums). Tijdens het optreden op het Delft Jazzfestival in augustus 2015 wordt de band versterkt door vier kawina-drummers uit Amsterdam. Walther Muringen heeft de drumstokken overgenomen van Keus. Voor Hilly Grace (voluit Hilly Grace Ong Alok) produceert Snijders het debuutalbum Voices From My World (2015). Franklin Caesar, Hermine Deurloo (mondharmonica), Jeffrey Spalburg (rap), Ganesh Ramnath (tabla), The Jazz Orchestra of the Concertgebouw en de Frits Landesbergen Big Band verlenen hun medewerking. Naast werk van George Gershwin, Antônio Carlos Jobim en Lieve Hugo bevat de cd ook nieuwe composities van Snijders. De fluitist treedt ook als duo op met Robby Alberga. De twee spelen op festivals en culturele evenementen, zoals de Tong Tong Fair in Den Haag en het Kwaku Festival in Amsterdam, en in huiskamers. Naar aanleiding van het overlijden van de Surinaamse componist en arts Henk MacDonald in februari 2016 neemt Ronald Snijders een nieuwe versie op van MacDonalds Surinaamse hit Gi Yu.

Het album The Nelson & Djosa Sessions (2016) is tijdens verschillende sessies opgenomen, met gastmuzikanten uit Colombia, Mali, de Verenigde Staten, Israël, Nigeria, Brazilië en Engeland. Op de cd worden negen nieuwe versies gecreëerd van bijna verloren gewaande klassiekers van Ronald Snijders. Nelson & Djosa fungeren als producers en co-arrangeurs. De opnamesessies worden vastgelegd op film en verwerkt in de documentaire Easy Man: The Story Of Ronald Snijders. De documentaire geeft een mooi beeld van de carrière en het oeuvre van de fluitist.

2018 - 2022

Vanaf 2018 worden albums van Ronald Snijders uit de jaren zeventig en tachtig opnieuw uitgebracht. Ronald Snijders schrijft muziek voor de documentaire Nieuw Licht: het Rijksmuseum en de slavernij (2021). De film gaat over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum en Nederlands omgang met het slavernijverleden. De muzikant wordt op 8 april 2021 70 jaar. Dat wordt onder meer gevierd met de cd 70, twee exposities over Snijders in Delft, concerten in het Bijlmerparktheater en het Kaseko Festival in Delft (september). Samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw stelt Snijders een concertprogramma samen waarin een welverdiende schijnwerper op Surinaamse muziek wordt gezet. Hun gezamenlijke tournee gaat door tot en met 2022.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Algemeen Dagblad, Haarlems Dagblad, Het Parool, Leidsch Dagblad, Maud Loth, Raijmond Peter & de Volkskrant.

Discografie

Ronald Snijders - Integration

Toon alles


Beelden uit het archief


Een muzikaal wonderkind, een natuurtalent. Een geniale musicus die zijn afkomst nimmer verloochent en jazz, funk en andere muziek laat versmelten met Afro-Surinaamse en Zuid-Amerikaanse muziektradities, zodat een nieuw geheel ontstaat. Een muzikale pionier en een vakman pur sang voor wie ik de allergrootste grootste bewondering heb en met wie ik met ontzettend veel plezier samenspeel.

Eddie Veldman

drummer