Erik van Lier▶
Als je heel jong in de Clarke-Boland-band speelt, ben je voor de rest van je leven verpest
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Erik van Lier (Haarlem, 6 april 1945) is een trombonist die in Nederland en Duitsland in meerdere bigbands speelt. Hij maakt 35 jaar deel uit van de Skymasters en zit in de legendarische bigband van orkestleiders Kenny Clarke en Francy Boland. Hij is een van de initiatiefnemers van de opleiding lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium en doceert aan het Conservatorium van Amsterdam. Van Lier wordt internationaal gezien als een specialist op de bastrombonist. Hij zet zich in om het instrument aan te passen en te verbeteren.

1945 - 1962

Erik van Lier is de zoon van trompettist Cor van Lier. Broer Bart speelt aanvankelijk trompet. Als het gezin in Loosdrecht woont, gaat Van Lier met zijn twee broers spelen in Fanfare Nieuw Leven. Hij begint op tenortuba, maar als zijn armen lang genoeg zijn stapt hij rond zijn vijftiende over op de trombone. Vader Cor is bevriend met muzikanten uit de Skymasters. Erik van Lier gaat wel eens met tweede alt en klarinettist Ad van den Hoed mee naar repetities van het orkest en zit daarbij zo dicht mogelijk bij de trombonisten om de partituren mee te kunnen lezen. Hij is slechts zeventien jaar oud wanneer hij in 1962 wordt gevraagd om deel uit te maken van de Skymasters. Hij neemt plaats naast trombonist Rudy Bosch en speelt in eerste instantie tenortrombone. Die verruilt hij al snel voor een bastrombone.

1963 - 1970

Van Lier speelt in 1965 mee op het album dat Rita Reys opneemt met de Amerikaanse saxofonist en bandleider Oliver Nelson. In dat jaar ontmoet hij voor het eerst Åke Persson. Het spel van de Zweedse trombonist is een openbaring voor Van Lier. Hij wordt zich bewust van de emotionele binding die een muzikant kan hebben met wat hij speelt en leert techniek te combineren met een persoonlijke benadering. Via Persson belandt hij in de bigband van de Amerikaanse drummer Kenny Clarke en de Belgische pianist Francy Boland. Hun formatie is eind jaren zestig de meest toonaangevende bigband van Europa. Vanwege zijn jonge leeftijd krijgt Van Lier de bijnaam The Kid. De trombonist speelt ook enige tijd in de bigband van Boy Edgar en is onder meer te horen op het album Finch Eye (1966) van Boy's Big Band. In 1970 neemt hij op het jazzfestival in Loosdrecht deel aan een 'trombone battle' met Slide Hampton, Åke Persson, Urbie Green, Kai Winding en Frank Rosolino.

1971 - 1980

Radio-uitzendingen met de Skymasters vanuit het Nick Vollebregt Jazz Café worden ook in Duitsland beluisterd en leveren de bandleden uitnodigingen op van Duitse bigbands. Erik van Lier maakt deel uit van onder anderen de Rhythm Combination & Brass van trombonist Peter Herbolzheimer, het Slide Hampton-Joe Haider Orchestra, het Joe Haider Jazz Orchestra met drummer Mel Lewis ‎en Ball Of Fire van de Amerikaanse trompettist en bandleider Thad Jones. Namens de N.O.S. treedt Erik van Lier drie keer op tijdens jazzworkshops van de European Broadcast Company (EBU), in Belgrado, Sarajevo en Pori. De trombonist speelt ook tijdens de Europese omroepcompetitie Nordring in Dublin. Hij treedt af en toe buiten de jazzpaden en levert gastbijdragen op platen van de symfonische rockgroep Ekseption, pianist Laurens van Rooyen, de popgroep Teach-In en zangeressen Rita Hovink en Liesbeth List. In 1974 krijgt hij een studiebeurs om in de Verenigde Staten te studeren bij bastrombonist en grote inspiratiebron George Roberts. Hij neemt ook lessen van Paul Faulise, Phil Teele, Alan Raph, Carmine Caruso en Ed Kleinhammer van de Chicago Symphony Orchestra. Kleinhammer is zo onder de indruk van Van Liers door Ruud Pfeiffer op maat gemaakte bastrombone (Bflat-F-D-B) dat hij een kopie laat maken waar hij tot aan het eind van zijn loopbaan op blijft spelen.

1981 - 2016

Erik van Lier is als sessiemuzikant betrokken bij albums van popmuzikanten Lori Spee, Patricia Paay, Lisa Boray en Bram Vermeulen. Zijn trombonespel is ook te horen op platen van de Gijs Hendriks Construction Company (1984), de Klaus Weiss Big Band ‎(1985) en Sarah Vaughan (1985). Hij maakt met broer Bart, Derek Watkins (trompet, bugel) en Allan Botschinsky (trompet, bugel) in 1986 een plaat onder de naam First Brass. Erik en Bart van Lier geven workshops op bijeenkomsten van de International Trombone Association in Nashville (1987), de Britse plaats Eton (1989) en Utrecht (2000). Samen treden ze ook op met het trombonekwartet Bart's Bones. De twee broers doceren op het Conservatorium van Amsterdam. Erik van Lier treedt regelmatig als orkestleider op met de bigband van het conservatorium. Hij is gastdocent bij het Jugendjazzorchester der Bundesrepublik Deutschland, dat in de periode 1987-2006 onder leiding staat van Peter Herbolzheimer, en geeft lessen bij het Landes Jugend Jazz Orchester Hessen en de bigband van de universiteit in Graz. Van Lier treedt geregeld op als solist en orkestleider van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Hij is als dirigent betrokken bij de ode die jazzensemble Cool Dawn brengt aan de klassieke jazzcompilatie Birth Of Cool uit 1957 van Miles Davis. De arrangementen zijn van Henk Meutgeert en Din Binkhorst. Het project verschijnt op cd met Ruud Breuls op trompet en gaat met verschillende gastsolisten op tournee in 2011 en 2012.

2017 - 2021

Erik en Bart van Lier spelen in 2017 als gastmuzikanten mee tijdens concerten van de West Coast Big Band. Van Lier is vier decennia lang dirigent van de Monday Big Band van het Conservatorium van Amsterdam. Hij geeft in september 2019 het stokje over aan trombonist Ilja Reijngoud. Tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 moeten concerten noodgedwongen worden uitgesteld. Erik van Lier is op 12 juni 2021 muzikaal leider van de Frankfurt Radio Big Band tijdens een concert als ode aan zijn Duitse collega en vriend Peter Herbolzheimer. Het concert vanuit HR Sendesaal in Frankfurt am Main is te volgen via een livestream.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van M. van Meerendonk & NRC Handelsblad.

Discografie

Jazz Orchestra of the Concertgebouw - Riffs 'n Rhythm

Toon alles


Beelden uit het archief


Een hele integere en gewaardeerde musicus, collega en vriend.

Henk Meutgeert

bandleider & arrangeur