Bob Kaper▶
Je moet zeggen: ik kan het. Dat is routine
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

De Zaanse klarinettist en altsaxofoon Bob Kaper is in de jaren vijftig en begin jaren zestig bandleider van de dixielandband The Beale Street Seven. Vanaf november 1990 is hij de muzikale leider van de Dutch Swing College Band, een van de oudste en beroemdste jazzorkesten van Nederland.

1939 - 1954

Bob Kaper (Zaandam, 19 juni 1939) groeit op in de omgeving van de Zuiddijk in Zaandam. Zijn eerste instrument is de mondharmonica. Hij raakt geïnteresseerd in de traditionele New Orleans-jazz. Op het Zaans Lyceum aan het Ruiterveer in Zaandam hoort hij schoolbands jazz spelen en met zijn ouders bezoekt hij vaak jazzconcerten die door de Swing Society Zaanstreek worden georganiseerd in de Waakzaamheid in Koog aan de Zaan. Daar ziet hij voor het eerst een optreden van de Dutch Swing College Band. Kaper speelt een keer op mondharmonica mee met de plaatselijke Storyville Jazzband van klarinettist Piet Koopman en krijgt de smaak van het optreden te pakken. Hij schaft op zijn vijftiende een klarinet aan en leert zijn eerste noten spelen bij een muzikant van Zaanlands Kapel. Tijdens zijn dienstplicht is hij plaatsvervangend dirigent van de militaire kapel.

1955 - 1965

De professionele carrière van Bob Kaper begint in 1955 als onderdeel van de New Orleans Syncopaters waarmee hij op tournee gaat door Duitsland . Eind 1957 richt hij The Beale Street Seven op, het huisorkest van jazzclub Jazz For Juniors in de Zaanstreek, met onder meer trompettist Joop Gruys, gitarist Henk Gruys, trombonist Joop Bruinenberg, bassist Lo Junge en drummer Gerard Koning. De jonge muzikanten repeteren bij pianist Kees Waal thuis in de Jan de Withestraat in Koog aan de Zaan. Het debuutoptreden is op tweede kerstdag in de plaatselijke zaal De Wadden. De dixielandgroep is in een gewijzigde bezetting, met Dick Spieker (kornet), Bertil Peereboom-Voller (trombone) en Teun Doets (bas), in november 1961 op de Nederlandse televisie te zien in het programma Meet The Band. The Beale Street Seven treedt op in Nederland, België en Duitsland, begeleidt zangeres Milly Scott en neemt met haar de single Up A Lazy River/Crawdad Song op, en gaat in de jaren zestig op tournee voor de toenmalige dienst Welzijnszorg van de Koninklijke Landmacht.

1966 - 1989

Bob Kaper beheert een korte periode met Herman Kesselaar het Organisatiebureau Nederland, waarmee hij onder meer de Waakzaamheid exploiteert. Hij treedt in 1966 toe tot de Dutch Swing College Band, eerst als invaller van de zieke bandleider Peter Schilperoort en vanaf 1969 als vaste klarinettist. Hij reist met de band de wereld rond, schrijft meerdere arrangementen samen met Schilperoort en neemt ook managementtaken op zich. In augustus 1975 treedt Bob Kaper met zijn Flashback Quartet op in het TROS-radioprogramma Sesjun. De bezetting bestaat naast Kaper uit drummer Huub Jansen, pianist Marcel Hendricks en bassist Henk Bosch van Drakestein. Het kwartet brengt later dat jaar het album Memories Of You uit waarop een eigentijdse interpretatie is te horen van de muziek van Benny Goodman. Het levert Kaper de bijnaam 'de Nederlandse Benny Goodman' op. Op 12 juli 1981 staat het Flashback Quartet op het North Sea Jazz Festival met de Franse vibrafonist Dany Doriz. Vanwege de drukke werkzaamheden met de Dutch Swing College Band houdt het Flashback Quartet in de loop van de jaren negentig op te bestaan.

1990 - 2016

Na het overlijden van Peter Schilperoort op 17 november 1990 neemt Bob Kaper de muzikale leiding van de Dutch Swing College Band op zich. Onder zijn leiding maken in de loop der jaren meer jonge muzikanten deel uit van het orkest en wordt voorzichtig geëxperimenteerd met vernieuwende muzikale elementen. In 1999 wordt Kaper benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau omdat hij als musicus, en in het bijzonder als leider van de Dutch Swing College Band, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de jazzmuziek in Nederland. Rond deze tijd speelt de DSCB in een geheel nieuwe orkestsamenstelling met pianist Rob Agerbeek en een vier man tellende blazerssectie. Kaper zorgt samen met Frits Katee voor het kenmerkende geluid met twee klarinetten waar de band beroemd mee is geworden. De DSCB speelt meer in het buitenland dan in Nederland. Op 5 mei 2015 wordt het 70-jarig jubileum gevierd met een optreden in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag. De Dutch Swing College Band bestaat dan naast Bob Kaper uit Adrie Braat (contrabas), Anton Burger (drums), David Lukács (klarinet), Frenk van Meeteren (banjo) en Maurits Woudenberg (trombone).

2020

In 2020 bestaat Dutch Swing College Band 75 jaar. Het jubileumjaar verloopt anders dan gepland vanwege de wereldwijde uitbraak van COVID-19. Het jubileumconcert van 27 april moet worden uitgesteld. De tachtigjarige Bob Kaper wacht dat concert niet af en besluit de band na 54 jaar te verlaten. 'Het wordt me te zwaar,' vertelt hij in een interview met het Noordhollands Dagblad. 'Niet het spelen, maar het de hele wereld over reizen.' Kaper blijft wel deel uitmaken van het Flashback Quartet.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Alkmaar Op Zondag, De Zaankanter, Gerd Mayer, H.L. de Wild, Haagsche Courant, Rhythme, Roy Beusker, Saenvaria, VARA gids & Zondag Ochtenblad.

Discografie

The Beale Street Jazzband - She Loves You

Toon alles


Beelden uit het archief