Jeroen van Vliet▶
Als ik speel valt dat bescheidene van me af
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Pianist Jeroen van Vliet (Rosmalen, 8 april 1965) krijgt voor het eerst landelijke bekendheid als hij op het Middelsee Jazztreffen in 1985 de eerste prijs én de solistenprijs in de wacht sleept. Drie jaar later wint hij met de groep Iris het NOS/Meervaart Podium. Hij is daarna jarenlang een vaste waarde in het kwintet van altsaxofonist Paul van Kemenade en de groep Quadrant van bassist Eric van der Westen. Zijn eigen trio, met bassist Frans van der Hoeven en aanvankelijk Dré Pallemaerts, en later Pascal Vermeer op drums, maakt een aantal CD's waarvoor het drietal zijn intrek neemt in de beroemde Rainbow Studio in Oslo. Trompettist Eric Vloeimans vraagt hem als Fender Rhodes-speler voor zijn elektrische groep Gatecrash. In andere bands is hij eveneens op dit instrument te horen, zoals Executive Lounge van Angelo Verploegen en het Joris Posthumus-kwartet. Ook is Van Vliet een geliefd muzikaal partner van zangeressen zoals Ineke van Doorn, Kristina Fuchs en Simin Tander.

1985

In trio-bezetting met altsaxofonisf-basklarinettist Jerome Pellemans en drummer Piet van Zundert doet Van Vliet mee aan het concours van het Middelsee Jazztreffen in Leeuwarden. De groep wint de eerste prijs. De negentienjarige Van Vliet krijgt bovendien de solistenprijs.

1988

Jeroen van Vliet wint opnieuw een concours, ditmaal het Podium van het NOS/Meervaart Jazzfestival, met het kwartet Iris (violist Herman van Haaren, bassist Gerard Brohm, drummer Pascal Vermeer). De pianist deelt daarnaast de solistenprijs met bassist Wiro Mahieu van de groep Cyprus Construction. Het spel van Jeroen van Vliet is altsaxofonist Paul van Kemenade niet ontgaan, en hij engageert de pianist voor zijn nieuwe kwintet. Het is het begin van een langdurige samenwerking.

1991

Trombonist Willem van Manen vraagt Van Vliet als opvolger van pianist Ron van Rossum in zijn Contraband. Hij blijft de pianist van deze big band tot 1996, wanneer Stevko Busch hem opvolgt. Van Vliet speelt mee op de CD's De Ruyter Suyte en Boy Edgar Suite.

1993

Jeroen van Vliet maakt deel uit van de nieuwe groep De Orkaan (met de saxofonisten Paul van Kemenade en Sean Bergin, trombonist Wolter Wierbos, bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink).

1994

Zangeres Ineke van Doorn neemt Van Vliet op in haar groep Vandoorn, die debuteert met de CD The Question Is Me, met onder anderen de Canadese trompettist Kenny Wheeler als gast. Met het Paul van Kemenade-kwintet maakt hij een tournee door Zuid-Afrika.

1995

Voor zijn eerste solo-CD Who's Afraid reist Jeroen van Vliet naar de befaamde Rainbow Studio in Oslo, waar het label ECM ook veel groepen opneemt. Eric van der Westen tekent voor de productie.

1996

Bassist Eric van der Westen vraagt Jeroen van Vliet als pianist voor zijn nieuwe groep Quadrant. Het sextet bestaat verder uit de saxofonisten Erwin Vann en Paul van Kemenade, trombonist Hans Sparla en drummer Pieter Bast. In 1997 verschijnt het plaatdebuut van het ensemble: Diepkloof and Other Songs from the Book.

1997

Met twee collega's uit de Contraband, klarinettist Theo Jörgensmann en basklarinettist Eckard Koltermann, plus Eric van der Westen, vormt Van Vliet het Impressionistic Improvisers Quartet, dat zich aan vrije improvisatie wijdt.

1999

Ter gelegenheid van de opening van het podium De Toonzaal in Den Bosch voert de Amerikaanse saxofonist-componist John Zorn muziek uit zijn Masada Book uit. Jeroen van Vliet is lid van het ad hoc-ensemble dat de stukken speelt.

2000

Met bassist Frans van der Hoeven en de Belgische drummer Dré Pallemaerts vormt Van Vliet een eigen trio. In de Rainbow Studio nemen ze de debuut-CD Red Sun op.

2001

Jeroen van Vliet vertrekt voor drie maanden naar New York, waar hij lessen volgt bij onder anderen de pianisten Fred Hersch, Kenny Werner en Clare Fischer, saxofonist Steve Coleman en trompettist Ralph Alessi.

2002

Zangeres Kristina Fuchs vraagt Jeroen van Vliet voor haar Sonic Unit. Hij is ook te horen op haar tweede CD Whence & Whither (met gitarist Florian Zenker, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Pascal Vermeer). In 2005 maakt de groep de CD Bayram, met muziek van Theo Loevendie, die zelf als gast meespeelt. Fuchs laat Van Vliet ook meespelen op haar CD Im Röseligarte (2008).

2005

Het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard voert werk uit van Martin Fondse en Paul van Brugge. Naast trompettist Eric Vloeimans is Van Vliet in deze composities de solist. Met theatergroep Tuig treedt Van Vliet op tijdens het Oerol Festival. Trompettist Angelo Verploegen haalt hem in zijn nieuwe semi-elektrische groep Executive Lounge, waar hij Fender Rhodes gaat spelen. Dat instrument gebruikt hij ook in de nieuwe groep Voer van zangeres Vera van der Poel, die in 2006 de CD Bite! uitbrengt. Met dichter Herman Coenen gaat hij regelmatig duo-optredens doen

2006

Beeldend kunstenaar Mattie Schilders vraagt Van Vliet om muziek te componeren bij een serie schilderijen. Hiervoor vraagt de muzikant rietblazer Mete Erker om mee te doen. De twee kennen elkaar al sinds 1989. Het bevalt zo goed dat ze als duo blijven spelen. Twee jaar later besluiten de twee om een partnerschap aan te gaan met een ander duo, violist Oene van Geel en gitarist Anton Goudsmit. Het aldus ontstane kwartet gaat Estafest heten. Trompettist Eric Vloeimans verzoekt Van Vliet om Fender Rhodes te komen spelen in zijn nieuwe groep Gatecrash. Danseres Conny Janssen geeft Van Vliet opdracht muziek te schrijven voor haar voorstelling Hear Me. Bimhuis-programmeur Huub van Riel biedt hem een Carte Blanche-avond, die hij invult met zijn eigen trio, rietblazer Michael Moore, slagwerker Alan Purves en het Zapp String Quartet.

2007

Pascal Vermeer wordt de nieuwe drummer van het Jeroen van Vliet-trio. In deze bezetting nemen ze de CD The Poet & Other Tales op. De eerste CD van Eric Vloeimans' Gatecrash verschijnt onder de titel Gatecrashin'; het album wordt bekroond met een Edison. Saxofonist Dick de Graaf engageert Jeroen van Vliet voor zijn nieuwe kwartet, waarin verder bassist Guus Bakker en drummer Pascal Vermeer spelen. De eersteling van de groep heet Moving Targets. In het kwartet van de jonge altsaxofonist Joris Posthumus komt Van Vliet opnieuw Pascal Vermeer tegen, alsmede bassist Jurriaan Dekker. De groep maakt een tournee door Nederland met als gast de Amerikaanse tenorsaxofonist David Murray. Hun debuut-CD The Abyss staat voor 2010 gepland.

2008

Het North Sea Jazz Festival geeft Van Vliet een compositieopdracht, die hij uitvoert met de internationaal samengestelde groep Sikeda (naast zijn vaste partners Van der Hoeven en Vermeer zijn dit de Belgische saxofonist Erwin Vann, de Duitse cellist Jörg Brinkmann en de van oorsprong Iraanse percussionist Afra Mussawisade). Voor 2010 staat de uitgave van de CD Thin Air van deze groep gepland.

2009 - 2010

De Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander vraagt Jeroen van Vliet als pianist voor haar kwartet (waarin Cord Heineking de bassist is en Etienne Nillesen de drummer). Met deze groep en met het Joris Posthumus-kwartet doet de pianist mee aan de Young VIPS-tournee, die het Muziek Centrum Nederland in 2010 organiseert.

2011

Van Vliet levert bijdragen op Transnational Circulation, het vijfde album van Budha Building.

2012

Na vele samenwerkingen besluit Van Vliet weer solowerk op te nemen. Hij gaat naar Oslo om daar, deels geïnpoviseerd, materiaal op te nemen. Ook werkt hij aan opnamen met het trio OGU ( Van Vliet samen met Etienne Nillesen en Bram Stadhouders) in Keulen. Al het opgenonen materiaal zal uit komen in 2014.

2014

In januari brengt de pianist twee albums tegelijk uit. Het soloalbum Wait en het debuutalbum van zijn trio OGU. Van het improvisatiekwartet Estafest verschijnt in april het eerste studioalbum Eno Supo. In juni ontvangt Jeroen van Vliet de Boy Edgar Prijs. Volgens de jury is Jeroen van Vliet ‘een meesterlijk pianist’ die ‘behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek’. Muziekpodium Zeeland vraagt de pianist of hij een nieuwe versie wil schrijven van de Zeeland Suite waarmee componist en pianist Leo Cuypers in 1977 onder veel belangstelling door Zeeland trok. De muzikanten die Van Vliet om zich heen verzamelt zijn Joris Roelofs (klarinet), Joris Posthumus (altsaxofoon), Mete Erker (tenor- en sopraansaxofoon), Anton Goudsmit (gitaar), Frans van der Hoeven (contrabas) en Pascal Vermeer (drums). Zeeland Suite Revisited gaat in september in première en wordt in mei, juni en november 2015 ook elders in Nederland uitgevoerd.

2015 - 2016

Het Jeroen van Vliet Moon Trio, met bassist Cord Heineking en slagwerker Mark Schilders, neemt eind december het debuutalbum Earth-Time op in Osnabrück, Duitsland. Van Vliet heeft al eerder in 2010 met Heineking samengewerkt in het Simin Tanders 4tet. Het Moon Trio kleurt de composities en improvisaties door elektronische effecten toe te voegen zoals looping. Earth-Time verschijnt in september 2016. In april 2016 gaat de pianist als gastmuzikant van de band van gitarist Marnix Busstra mee op tournee door India. Daarna volgen optredens in Duitsland met het kwartet van zangeres Simin Tander en diverse optredens met trompettist Eric Vloeimans.

2017 - 2018

Moon Trio speelt in 2017 in Bimhuis Amsterdam, Lantaren Venster Rotterdam en op North Sea Jazz. Van het trio Eric Vloeimans' Levanter verschijnt in 2018 een album dat op 28 mei 2016 is opgenomen in Lantaren Venster. Bandleden Jeroen van Vliet, trompettist Eric Vloeimans en de Syrische klarinettist Kinan Azmeh leveren allemaal compositiebijdragen. Aware is een project met Hans Timmermans (video en sounddesign), ook bekend onder de naam Budha Building.

2019 - 2020

Duo Jeroen van Vliet en Mete Erker vieren het feit dat ze al dertig jaar samen spelen in diverse bezettingen. In april 2019 verschijnt hun album Pluis met nieuwe composities en improvisaties. Van Vliet maakt samen met gitarist Bram Stadhouders muziek voor films. Hun eerste opdracht is voor Zoon van Mokum (Saskia van den Heuvel, 2019), een documentaire over Salomon Rodrigues de Miranda, de eerste joodse wethouder van Amsterdam. Moon Trio gaat in november 2019 de studio in voor het tweede album Monochromes (2020), met nieuwe composities en toevoeging van verschillende elektronische effecten. Het twee cd's tellende album Party Animals (2020) bevat een registratie van het concert van Eric Vloeimans' Gatecrash op 6 december 2015 in het Bimhuis. Party Animals verschijnt in het voorjaar. Een paar maanden later slaat de coronacrisis toe en moeten concerten worden uitgesteld en afgezegd.

2021

Vanaf de zomer is het weer mogelijk een uitgebreide serie concerten te geven. Jeroen van Vliet speelt onder meer met het Esra Dalfidan Ensemble, Belgische zangeres Esther Van Heesch en de kinderdansvoorstelling Wacht ‘s Even van dansgroep De Stilte. Hij doet een Europese tournee met Markus Stockhausen Group. Van Vliet bereidt nieuwe albums voor met saxofonist Mete Erker en met het duo Afra Mussawisade (percussie) en Kinan Azmeh (klarinet).

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van De Volkskrant, NRC Handelsblad, Nieuwsblad van het Noorden, Noordhollands Dagblad & VPRO Gids.

Live

wo 13 nov 2024 - Moon Trio

Toon alles


Discografie

Kristina Fuchs Sonic Unit - Whence & Whither

Toon alles


Zelden zo mooi wakker geworden als bij het horen van zijn zachte voorzichtige aanslag. Wat een spel! Prachtige enormenaar! Wereldklasse!

Jasper van 't Hof

pianist