Peter Guidi▶
Firm, fair and funny.
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Peter Guidi is een Schotse fluitist en saxofonist die vanaf begin jaren tachtig woonachtig is in Amsterdam. Sinds 1988 geeft hij les op de Muziekschool Amsterdam waar hij jazzworkshops organiseert en meerdere jeugdige bigbands opricht en begeleidt waarmee hij nationaal en internationaal tientallen competities wint. Hij is schrijver van de tweedelige lesmethode The Jazz Flute. Guidi wordt geprezen als een van de pioniers op het gebied van jazzeducatie in Nederland.

1949 - 1980

Peter Guidi wordt in 1949 in Glasgow geboren. Zijn Italiaanse ouders hebben een restaurant. Moeder houdt van opera en vader is een amateurklarinettist die thuis graag meespeelt met jazzplaten. De familie luistert naar het jazzprogramma van Willis Conover op Radio Luxembourg. Guidi leert zichzelf klarinet en tenorsaxofoon spelen. De Guidi's verhuizen naar het eiland Jersey waar het wemelt van de muzikanten. Peter Guidi hoort in de parken militaire bands repertoire spelen van Count Basie, Glenn Miller en Stan Kenton en doet soms mee bij jamsessies in pubs. Hij reist naar Milaan en speelt zes nachten per week populaire muziek in een salonorkest. Alleen tijdens de pauzes is hij in de gelegenheid om stiekem jazz te spelen. In zijn vrije tijd studeert hij thuis fluit en altsaxofoon. Guidi krijgt enkele jazzschnabbels aangeboden en komt tijdens een tournee met de band van drummer Roberto Haliffi en pianist Sonny Taylor in Amsterdam terecht. Hij raakt verknocht aan de stad, maar heeft moeite met de free jazz die eind jaren zeventig in het Bimhuis wordt gespeeld. 'Piep-piep-knor, met belletjes, op tapijten! Afgrijselijk!' zegt hij later in een interview met de VPRO-gids. Tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten treedt hij op met Amerikaanse muzikanten onder wie organist Jimmy McGriff en drummer Mel Lewis. Een van de Italiaanse muzikanten waar hij mee optreedt, is pianist Guido Manusardi. Opnamen van de twee optredens in oktober 1977 met Manusardi's kwartet en altsaxofonist Zbigniew Namysłowski in Warschau verschijnen in 1978 op het album Namymanu. Guidi woont in New York en Parijs voordat hij zich begin jaren tachtig definitief in Amsterdam vestigt.

1981 - 2000

Guidi speelt in Nederland in de bigband van trompettist Frank Grasso, met het Superlights Quintet waar ook zanger ‎Obie Jessie deel van uitmaakt en brengt jazzrockalbums uit met pianist René van Helsdingen. Hij levert bijdragen aan platen van zangeressen Floor van Zutphen en Mathilde Santing. Guidi staat met zijn kwartet en bigbands op verschillende edities van het North Sea Jazz Festival. Het kwartet, dat naast Guidi bestaat uit Rob van Bavel (piano), Hans Mantèl (bas) en Hans Eikenaar (drums), doet tournees door Europa en speelt onder meer op jazzfestivals in Turijn en Oostende en op het Django Reinhardt Festival in Frankrijk. Buiten Europa is het kwartet te zien in theaters van musea in Tel Aviv en Haifa (2002). Ook pianist Michiel Borstlap maakt enige tijd deel uit van Guidi's kwartet. Vanaf 1988 geeft Guidi les op de Muziekschool Amsterdam. Sommige jonge talenten ontdekt hij op straat, zoals saxofonist Joris Roeloefs die op dertienjarige leeftijd in het Vondelpark muziek van Charlie Parker staat te spelen. In 1992 doet Guidi mee aan het World Festival in Atlanta, Georgia als co-leider van het European Jazz Quintet. Hij treedt in 1993 op tijdens North Sea Jazz als gastsolist bij de uitvoering van het project Gillespiana dat geleid wordt door de Argentijnse pianist Lalo Schifrin, de componist van nummers op het gelijknamige album uit 1960 van trompettist Dizzy Gillespie. In juni 1997 speelt een door Guidi samengestelde Euro Big Band in het Europarlement te Straatsburg. De bigband bestaat uit 21 muzikanten uit zeven verschillende landen. De bandleider wil met dit eenmalig optreden de benarde situatie van de Europese jazz onder de aandacht brengen.

2000 - 2009

Guidi is betrokken bij de Dutch Jazz Competition en de jazzcompetitie van het Prinses Christina Concours. Als hoofd van de afdeling jazz van Muziekschool Amsterdam leidt hij verschillende ensemble- en bigbandworkshops voor leerlingen vanaf negen jaar oud. Onder deze bands zijn de Jazz Kidz, Jazz Juniors, Jazz Generation en Jazz Focus Big Band. Hij is ook medeoprichter van de Junior Jazz College, een samenwerking tussen Muziekschool Amsterdam en het Conservatorium van Amsterdam. De Jazzmania Big Band is van alle workshops op de Muziekschool Amsterdam de hoogst haalbare en een mogelijke stap naar een professionele muziekcarrière. De bigband speelt in jazzclubs en op nationale en internationale festivals en competities met op het repertoire muziek uit de belangrijkste perioden in de bigbandhistorie. De Jazzmania Big Band wint onder leiding van Guidi door de jaren heen in totaal rond de dertig prijzen. De NPS zendt in oktober 2006 de documentaire Serious Fun uit waarin Peter Guidi wordt gevolgd tijdens repetities, concerten en competities. Hij is een van de oprichters van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). Het orkest wordt eens in de twee jaar samengesteld uit Nederlandse of in Nederland woonachtige jazztalenten van maximaal 26 jaar. Guidi leidt in 2009 de eerste editie van het NJJO.

2010 - 2012

Peter Guidi wordt in 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn pionierswerk op het gebied van jazzeducatie in Nederland. In juni 2010 wordt hij uitgenodigd om op te treden en workshops te geven tijdens het Standard Bank Jazz Festival Grahamstown, Zuid-Afrika. Op de tweede editie van Jazz In Paradise in Paradiso spelen in mei 2011 niet alleen bands onder leiding van Guidi maar treedt hij zelf ook op als solist met het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw. Op 4 juli 2012 wordt in het Bimhuis tegelijkertijd het 15-jarig jubileum van de Jazz Focus Big Band als het 25-jarig bestaan van de Jazzmania Big band gevierd. Laatstgenoemde band staat dat jaar ook op het North Sea Jazz Festival.

2013 - 2014

De Jazzmania Big Band en de Jazz Focus Big Band treden in februari 2013 met gastzangeres Denise Jannah op in een uitverkocht Concertgebouw Amsterdam. Vanaf maart gaat het project BUSTED! van start in het Comedy Theater in Amsterdam. BUSTED! is een serie concerten van de Jazzmania Big Band met jazzmuziek uit gangsterfilms en detectiveseries. In januari 2014 geeft de Jazz Focus Big Band een concert in de Melkweg in Amsterdam met gastsolisten Ack van Rooyen, Sanne Huijbregts en Greetje Kauffeld. De bigband doet daar ook mee met het afsluitende concert van de New Cool Collective Big Band en saxofonist Candy Dulfer. Peter Guidi geeft in mei 2014 concerten in theaters en clubs in de Mexicaanse staat Chiapas en geeft in Mexico ook de masterclass Accentos & Swing op het Escuela de Música Unicach. Met de Jazz Focus Big Band staat hij op North Sea Jazz in Rotterdam en met Jazz Juniors Unlimited op het Amsterdamse Grachtenfestival.

2015 - 2016

Onder de vele activiteiten in 2015 is in mei de presentatie van de nieuwe editie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest in het Bimhuis en in augustus een optreden van de Jazzmania Big Band in EYE Amsterdam met muziek uit films van Woody Allen. In september speelt de Junior Jazz Unlimited Big Band op het Loosdrecht Jazzfestival, in oktober gevolgd door optredens in New York. Het eerste optreden in 2016 met Guidi als bandleider is in januari met de Jazz Focus Big Band in de Amsterdamse club Club New Orleans.

2017 - 2018

Peter Guidi werkt samen met zijn partner Martha Maller aan een boek waarin hij dertig jaar ervaring als beroepsmusicus wil vastleggen. Hij kan het boek zelf niet afmaken. Op 17 april 2018 overlijdt Guidi na een kort ziekbed op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Creutzfeldt-Jacob. Kort voor zijn overlijden geven muzikanten, vrienden en bekenden als afscheid een concert voor de deur van zijn huis in de Amsterdamse Pijp. Op sociale media en in de pers wordt volop bij Guidi's overlijden stilgestaan, waarbij zijn betekenis als jazzdocent door velen wordt geroemd.

2021

Het boek Peter Guidi In His Own Write, samengesteld door vriend en redacteur Ken Wilkie, wordt in april uitgegeven door de Peter Guidi Foundation.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Het Parool, Utrechts Nieuwsblad, VPRO Gids & de Volkskrant.

Discografie

Rob van Bavel Octet - Endless

Toon alles


Beelden uit het archief


Een energiebol zonder weerga.

Ronald Snijders

fluitist