Jasper van 't Hof▶
Ik vind het niet erg om met de kop tegen de muur te lopen
Deel deze video op de huidige startpositie op social media.

Facebook Twitter Google+

Biografie

Pianist uit Enschede, die vooral bekendheid verkrijgt als lid van Association P.C. en Pork Pie.

2738 - 2018

Op 29 juni 2018 wordt bekendgemaakt dat Jasper van 't Hoff de BUMA Boy Edgar Prijs wint. Op 6 december 2018 wordt deze uitgereikt in het BIMhuis.

1968

Autodidact Van 't Hof (Enschede, 1947) legt grote interesse aan de dag voor (free)jazz en de zich steeds uitbreidende mogelijkheden van elektrische piano en keyboards. Hij treedt op tijdens het Loosdrechtse Jazz Concours. Daar komt hij in contact met Pierre Courbois.

1969

Courbois neemt hem op in zijn formatie Association P.C.. Met deze groep maakt Van 't Hof internationaal naam.

1970 - 1973

In Association P.C. is hij te horen op de albums: Earwax, Sun Rotation en Erna Morena. Van 't Hof verlaat de groep in 1973. Hij speelt met Archie Shepp, het combo Piano Conclave en saxofonist Charlie Mariano, met wie hij de groep Pork Pie opricht. Gitarist Philip Catherine sluit zich bij Pork Pie aan.

1974

Het album Transitory van Pork Pie verschijnt.

1976 - 1977

The Door Is Open, het tweede album van Pork Pie, komt uit in 1976. The Selfkicker is de eerste soloplaat van Van 't Hof. De pianist speelt en toert intensief met grootheden als Manfred Schoof, George Gruntz, Larry Coryell, Jean-Luc Ponty en Alphonse Mouzon. Hij maakt deel uit van Electric Circus en diverse bands van Jan Akkerman.

1978

Van 't Hof werkt samen met Jan Akkerman aan diens Live In Montreux.

1980

Met saxofonist Bob Malach en drummer Aldo Romano formeert hij de groep Eyeball.

1981 - 1983

Hij werkt, solo dan wel met een trio of kwartet, een vrij vast schema van Europese concerten af, aangezien hij zich in eigen land miskend weet. Erkenning in het buitenland krijgt hij wel. Zo komt Van 't Hof regelmatig voor in poll-uitslagen van gezaghebbende bladen als Down Beat (Amerika), Melody Maker (Engeland) en Jazz Podium (West-Duitsland). In 1982 ontvangt de toetsenist een Edison.

1984

Van 't Hof vraagt de Afrikaanse zangeres Angelique Kidjo met hem mee te gaan op tournee. Ze maken samen ook enkele opnames. Een Afrikaanse tour met Philip Catherine leidt tot de opnamen voor het album Pili Pili. Uit het initiatief ontstaat de band Pili Pili. De groep wordt met name in West-Duitsland heel populair.

1985

Van 't Hof werkt samen met Cesar Zuiderwijk en Julya Lo'ko. Deze samenwerking leidt tot het verschijnen van de plaat Labyrinth.

1986

Van 't Hof, Zuiderwijk, Lo'ko en het Rotterdams Philharmonisch Orkest voeren een eenmalige, speciale voorstelling van Labyrinth op. Het concert wordt door Veronica op TV uitgezonden.

1987

Pili Pili brengt de plaat Jakko uit.

1988

De albums Be In Two Minds en Pili Pili Live komen uit. Op Prelude To A Kiss profileert Van 't Hof zich weer als solopianist.

1996

Het album Tomorrowland verschijnt. Van t Hof wordt daarop bijgestaan door Bob Malach (tenorsaxofoon) en Jean Francois Yenny-Clarke (bass). Zangeres Izaline Calister vervangt Angélique Kidjo in Pili Pili. De groep bestaat in deze periode verder uit de saxofonisten Tony Lakatos en Peter Wenniger, trombonist Annie Whitehead, bassisten Frank Itt en Bo Stief, drummer Marlon Klein en percussionist Dra Diarrra.

1997

Samen met saxofonist Ernie Watts, de Italiaanse drummer Aldo Romano en bassist Bo Stief werkt Van 't Hof aan zijn akoestische project Face To Face. De toetsenist wordt geëerd met een Bird Award.

1998

In oktober onderneemt de toetsenist een tournee van drie weken door KwaZulu Natal in Zuid-Afrika. Hij bezoekt muziek- en dansevenementen in Durban en gaat op zoek naar muzikanten voor toekomstige projecten.

1999

De plaat Un Mondo Illusorio verschijnt. Het album is opgenomen in de Saint Mary Of The Roses-kerk in Bonefo, Italië. Van 't Hof speelt improvisaties op het kerkorgel. Het album Birds Of A Feather is na Greenhouse Fables uit 1992 de tweede samenwerking op plaat met de Amerikaan Dave Friedman (marimba en vibraphone).

2000 - 2003

Zijn bezoeken aan Zuid-Afrika vormen de basis van het album Incwadi Yothando (2000). Ballads Of Timbuktu (2002) met Pili Pili bevat bijdragen van Dra Diarra (percussie, zang, koni), Mabinthy Sakho (zang), Eric Vloeimans (trompet) en Stefan Jungmair (programming). Op het album Axioma (2003) is Jasper van't Hof solo op piano te horen.

2004

Pili Pili viert het twintigjarig bestaan met een tournee door Duitsland en de uitgave van Post Scriptum, een gelimiteerd dubbelalbum inclusief veertig pagina's tellend boekje. De eerste cd is een compilatie met hoogtepunten uit 20 jaar Pili Pili en de tweede cd bevat naast een nieuwe versie van het nummer Pili Pili aangevuld met niet eerder uitgebrachte liveopnamen.

2005

Het album NeverNeverLand verschijnt onder de naam Jasper van 't Hof Hotlips en is opgenomen in Bielefeld. De cd bevat bijdragen van trompettist Eric Vloeimans, de Britse trombonist Annie Whitehead, saxofonist Tony Lakatos, bassist Frank Itt en de Duitse drummer Marlon Klein.

2006

The Yellow House is een jazzalbum met Le Quartet Nouveau dat naast Van 't Hof bestaat uit Marcel Serierse, Eric van de Westen en Ilja Reijngoud.

2011

Zes jaar na het jubileumalbum Post Scriptum verschijnt van Pili Pili een nieuw album in een gewijzigde bezetting. De titel Ukuba noma Unkungabi (Zulu voor 'to be or not to be' uit Hamlet) verwijst naar Zuid-Afrika, het land van vocalist Smangele Khumalo uit het Phikelela Sakhula Zulu Choir waar Pili Pili al in 1999 mee heeft samengespeeld. Op de plaat zijn geen drums te horen, maar wel de percussie van Dra Diarra. In tegenstelling tot de eerdere platen van de band is Europese muziek ditmaal het uitgangspunt voor de composities, uitgevoerd samen met Afrikaanse muzikanten, maar ook onder meer met strijkers uit de Balkan en de Amsterdamse saxofonist Tineke Postma. Tijdens de concerten van Pili Pili wordt de band versterkt door een contrabassist.

2012 - 2013

De solostukken op het album Whybecause zijn opgenomen in december 2011 in het Centre des Musiques Didier Lockwood in Dammarie-les-Lys en in 2012 in de studio thuis in Deventer. De cd wordt uitgebracht door het Franse label Hôte Marge. De pianist neemt het album Oeuvre (2012) op met saxofonist Harry Sokal, bassist Stefan Neldner en drummer Fredy Studer. Jasper van 't Hof doet mee aan Goldamour, een internationaal project van muzikanten met diverse muzikale achtergronden: Steve Argüelles en zangeres Elodie Lauton uit Frankrijk en pianist Felix Graf en bassist Peter Borföi uit Zwitserland. In de stukken op de cd Terminal B (2012) zijn elementen te horen van het Franse chanson, jazz, pop, samba en triphop.

2014 - 2015

Pili-Pili doet een uitgebreide tournee in 2014. De bezetting bestaat naast Van ’t Hof uit Tutu Puoane (zang), Ulli Jünemann (saxofoon), Vasile Darnea (viool), Anton Peisakhov (cello), Frans Vollink (bas) en Dra Diarra (percussie, drums). Het duo Jasper van 't Hof (kerkorgel) en Benny Golson (saxofoon) treedt op 1 november 2014 op in de Gedächtniskirche tijdens het Berliner Jazzfest. Van 't Hof geeft in deze periode twee soloconcerten op piano in Düsseldorf: in december 2014 in Jazzclub Jazzschniede en in februari 2015 in de Robert-Schumann-Saal. Hij neemt het album On The Move op 15 mei 2015 live op in Theater Gütersloh, begeleid door dezelfde Duitse muzikanten als op het album Oeuvre. In 2015 speelt de organist kerkorgel in enkele Europese steden tijdens optredens met saxofonist Toni Lakatos met wie hij in 2014 het album Go With The Wind heeft uitgebracht. Het duo is in mei te zien in Nehardenberg en Frankfurt en in het najaar in Bonn en Gdansk. Jasper van 't Hofs Pili-Pili doet eind september en begin oktober 2015 een kleine reeks optredens in Duitsland.

2016

Voor het eerst sinds ongeveer twintig jaar neemt Jasper van ’t Hof weer een album op met Nederlandse muzikanten. Op het akoestische album No Hard Shoulder wordt de pianist begeleid door saxofonist Dick de Graaf, drummer Jamie Peet en bassist Frans van der Hoeven. De stukken op de cd zijn speciaal voor dit project gecomponeerd.

2017

De zeventigste verjaardag van de muzikant wordt gevierd met de jubileumuitgave Jazz Because. Deze box telt vier cd’s met muziek die door Van 't Hof zorgvuldig is geselecteerd uit zijn omvangrijke oeuvre. Een Romanticus Uit Notenhout Gesneden is een biografie over Jasper van 't Hof die zowel in het Nederlands als het Duits verschijnt. Auteur Hans Riesewijk beperkt zich in het boek tot de persoon Van 't Hof en de wereld waarin de musicus leeft en werkt.

2018

Op 29 juni 2018 wordt bekendgemaakt dat Jasper van 't Hof de Buma Boy Edgar Prijs heeft gewonnen. Op 6 december 2018 wordt deze uitgereikt in het BIMhuis.

2019 - 2021

De naam Jasper van 't Hofs B.E. Trio verwijst naar de Boy Edgar Prijs. Het trio bestaat naast Van 't Hof uit Stefan Lievestro (contrabas, pedal-steelgitaar, steelgitaar) en Jamie Peet (drums). De drie muzikanten nemen het album Three Of A Kind (2019) op en gaan met het repertoire op tournee. Jasper van 't Hof speelt in 2021 ook concerten in Nederland en Duitsland met onder meer altsaxofonisten Paul van Kemenade, Heinz Sauer en Paul Heller. Hij maakt ook deel uit van de Pierre Courbois 80 Years Birthday Tour.

Bedankt

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met de bijdragen van Frans Schellekens, Het Parool, Jan Willemse, NRC Handelsblad, Oor, Pieter Boersma, Raijmond Peter, Utrechts Nieuwsblad & de Volkskrant.

Discografie

Jasper van 't Hof - Camporondo

Toon alles


Beelden uit het archief


Om te beginnen: huisvriend. Als jazzmuzikant een positieve dwarsligger die altijd iets anders doet dan je van hem verwacht. Die linkse handigheid blijf je altijd horen in zijn spel.

Pierre Courbois

drummer